Μια πρώτη ματιά στην ατομική υγιεινή..

Η ατομική υγιεινή είναι πολλά περισσότερα από το πλύσιμο των χεριών. Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο όπου η καλή υγιεινή μπορεί να εδραιωθεί και συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών μπορούν να εμφυσηθούν κατά τη νεαρή ηλικία.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ορίζει την υγιεινή ως καταστάσεις και πρακτικές που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας, την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών, στην καλλιέργεια της αισθητικής και στοχεύουν εν γένει στην διατήρηση μιας καλής υγειονομικής κατάστασης. Με άλλα λόγια, είναι η πρωτογενής φροντίδα του σώματος την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο και περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες υγιεινές καθημερινές συνήθειες.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι έννοιες της καθαριότητας και της υγιεινής είναι το ίδιο, αλλά η υγιεινή είναι ένας ευρύς όρος. Η έννοια της υγιεινής συμπεριλαμβάνει και άλλες προσωπικές συνήθειες, όπως τη συχνότητα με την οποία κάνει μπάνιο ένας άνθρωπος, πόσο συχνά πλένει τα χέρια του, κόβει τα νύχια του και πλένει τα ρούχα. Η υγιεινή επίσης περιλαμβάνει την διατήρηση της καθαριότητας των επιφανειών του σπιτιού και του χώρου εργασίας, καθώς και την αποτροπή εμφάνισης παθογόνων οργανισμών.

Είναι απαραίτητο τα παιδιά να γνωρίζουν τους κανόνες υγιεινής καθώς είναι αυτά που έχουν την τάση να αρρωσταίνουν πιο συχνά από τους ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι έρχονται σε πιο στενή επαφή με άλλα παιδιά σε καθημερινή βάση, στο σχολείο, όπου τα μικρόβια μεταδίδονται πιο εύκολα. Το παιχνίδι, η μάθηση και η εξερεύνηση είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων των παιδιών, οπότε μερικές φορές χρειάζεται να τους υπενθυμίζουμε να φροντίζουν και την ατομική τους υγιεινή. Είναι απαραίτητο για την αυτοπεποίθησή, την υγεία και τις σχέσεις τους  αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να φαίνεται σαν αγγαρεία - ούτε για εσάς ούτε για εκείνα.

Γιατί είναι σημαντική η ατομική υγιεινή;

Πριν θέσετε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, το κάθε παιδί θα πρέπει να μάθει την απάντηση στην βασική ερώτηση: "Γιατί είναι σημαντική η ατομική υγιεινή;". Στους βασικούς λόγους συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Πρόληψη κατά την εξάπλωση μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες
  • Η ευχάριστη αίσθηση καθαριότητας
  • Η βελτίωση σχέσεων με άλλα παιδιά και κόσμο

Leave a Reply