«Ο επαναστατικός χαρακτήρας της λογοτεχνίας»

Η ζωή μας, τόσο σύντομη και τόσο στερημένη από φαντασία , συναίσθημα , αξίες και ιδανικά , αναζητά τρόπους διαφυγής και επιζητά τρόπους σωτηρίας από την αβίωτη καθημερινότητά μας. Η λογοτεχνία επιδαψιλεύει ένα χέρι συνεπικουρίας και αρωγής. Μας επιτρέπει ένα ταξίδι στο χρόνο, στο παρελθόν και στο μέλλον και δίνοντας σημαντικότητα στο ασήμαντο παρόν μας. Ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο και αφήνει το φιλαναγνώστη να ταξιδέψει, να μάθει, να γευτεί εμπειρίες , να ωριμάσει πνευματικά και ηθικά ,να αντιστέκεται στη χειραγώγηση, να  κτίζει κόσμους.

Η φιλαγνωσία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας και έχει την ίδια βαρύτητα και αξία με την υγεία και την υγιεινή διατροφή τους. Όπως ανησυχούμε για τη δεύτερα έτσι οφείλουμε να ανησυχούμε και για τα πρώτα. Ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί έχουμε την ευθύνη να παροτρύνουμε τα παιδιά – μαθητές μας με το παράδειγμά μας  και να τα μυήσουμε στο λογοτεχνικό βιβλίο και στην τέρψη που προσφέρει.

 

«Το καλό βιβλίο» λέει η Ζωρζ Σαρρή, «ανοίγει στο παιδί νέους ορίζοντες, του δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα, το ευαισθητοποιεί και το βοηθάει να γνωρίσει τον εαυτό του και τα ανθρώπινα προβλήματα. Του μεταδίδει τους κανόνες, τα ήθη, έθιμα και τις αξίες μιας κοινωνίας, όπως την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την εργατικότητα, την ειρηνική συνύπαρξη κλπ. Και το βοηθάει έτσι να ξεπεράσει τον εγωκεντρισμό και τις αδυναμίες του. Επίσης οξύνει τη σκέψη του παιδιού, πλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του, το βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας και στην ορθογραφία και του βελτιώνει την εκφραστική ικανότητα. »

 

Η προσφορά της φιλαγνωσίας πολλαπλή και ποικιλόμορφη επιτρέπει -για να μη πω επιβάλλει - τη δική μας αλλαγή πλεύσης και αναζήτησης. Ας απεμπολήσουμε ,λοιπόν, ματαιοδοξίες, εγωισμούς και εφήμερες διασκεδάσεις. Ας σταματήσουμε να κυνηγάμε τρόπους παροδικής απόλαυσης , Ας κάνουμε ένα διάλειμμα από συγχρωτισμούς άνευ ουσίας και περιεχομένου και ας δώσουμε την ευκαιρία στο βιβλίο να εισβάλλει στη ζωή μας και να της προσθέσει χρώμα , χαρά και νόημα. Ας εξερευνήσουμε μαζί με τους  ήρωές  του το άγνωστο, ας μοιραστούμε την αγωνία , τη χαρά ,τον πόνο τους. Ας γίνουμε κοινωνοί των εμπειριών τους. Το βιβλίο  είναι ένα πολύτιμο απόκτημα, ένας αληθινός και πιστός φίλος .

Γι αυτό ,ας δώσουμε στον εαυτό μας αυτή την ευκαιρία: ας πάρουμε ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο και ας επαναστατήσουμε εξερευνώντας.

 

Leave a Reply