English

Μακεδονικός Αγώνας στην περιοχή των Σερρών

  • Τι κοινό είχαν ο Δημοσθένης Φλωριάς, ο Αντώνιος Σαχτούρης και ο Ιών Δραγούμης;

Άννα- Μαρία Κ.

Πηγή εικόνας:http://eliaserver.elia.org.gr:8080/lselia/rec.aspx?id=456483 Πηγή εργασίας:https://serrelib.gr/pdf/dromoiserron.pdf

Δάφνη Κ.

Παρασκευή Κ.

https://www.kosvoice.gr/media/galleries/59868/104181376_1180549165626027_5639913515752737490_n.jpg

Σοφία Μ.

πηγή: https://www.tanea.gr/2020/10/15/lifearts/o-ion-dragoumis-100-xronia-meta/

  • Σπουδαίοι Μακεδονομάχοι

Γεωργία Α

Ο Γεώργιος Κακουλίδης    ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που διετέλεσε Αντιναύαρχος και Αρχηγός του Στόλου. Έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, ενώ αργότερα στράφηκε στην πολιτική. Ο Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, από οικογένεια καταγόμενη από την Κερασούντα του Πόντου. Η οικογένεια Κακουλίδη προέρχεται από το Κακούλι του Ανατολικού Πόντου. Ο παππούς του ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, είχε διατελέσει γραμματέας του Αλεξάνδρου Υψηλάντη και ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που είχε έρθει στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο. Ο πατέρας του, Αριστοτέλης Κακουλίδης, χρημάτισε εισαγγελέας επί της βασιλείας του Όθωνα. Μετά το Μακεδονικό Αγώνα υπηρέτησε στο Ναυτικό, έλαβε μέρος στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου ως ύπαρχος του θωρηκτού Ύδρα και όταν έλαβε χώρα το Κίνημα Εθνικής Αμύνης το 1916,ως Πλοίαρχος πλέον, κατέλαβε το Θωρηκτό «Ύδρα» με σκοπό να το παραδώσει στο συναρχηγό της επαναστάσεως ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο τρίτος πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ναυτικού που συμμετείχε στο Κίνημα Εθνικής Άμυνας. Επέστρεψε από εκεί μαζί με την Κυβέρνηση των Βενιζέλου - Δαγκλή - Κουντουριώτη. Διορίστηκε αρχηγός του στόλου και στις 13 Νοεμβρίου 1918, επιβαίνων στο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», μπήκε στην Κωνσταντινούπολη. Το «Αβέρωφ» αγκυροβόλησε απέναντι στο Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ όπου διέμενε ο Σουλτάνος. Στις αρχές του 1919 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στη Μεσημβρινή Ρωσία ως επικεφαλής της Ελληνικής Ναυτικής Μοίρας Μαύρης Θάλασσας.

πηγή: βικιπαίδεια 

  • Ποιος ήταν ο Ορφέας, από τον οποίο πήρε το όνομα του σερραϊκός πολιτιστικός σύλλογος "Ορφέας";

Ναταλία Τ.

Σύμφωνα με τον ελληνικο μυθο, ο Ορφέας ήταν κύριος εκπρόσωπος της τραγουδιστικής τέχνης, της κιθάρας (Ορφικά–Αργοναυτικα), ενώ σε άλλες περιπτώσεις της φορμιγγας. Είχε βαρύνουσα σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλαδας. Η μυθική φιγούρα του Ορφέα ήταν ελληνικής προέλευσης και θεωρείται από πολλούς σύγχρονους ερευνητές ότι καταγόταν από τη Μακεδονια και, πιο συγκεκριμένα, από την Πιερια. Μόνο που η παραπάνω θέση προσκρούει στα δεδομένα που παραθέτουν αρχαίες πήγες. Στα Ορφικά–Αργοναυτικά ο Ιασονας, προσφωνώντας τον Ορφέα, αναφέρει: Ορφέα, αγαπημένε γιε της Καλλιόπης και του Οιάγρου, που στη Βιστονία βασιλεύει στους πολυπρόβατους Κικονες, χαίρε, αφού φτάνω για πρώτη φορά στις σπηλιές του Αίμου και στα ρέματα του Στρυμόνα κοντά στα απόκρημνα φαράγγια της Ροδόπης.

 

One Comment on “Μακεδονικός Αγώνας στην περιοχή των Σερρών

Leave a Reply