ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, Λ.Α.Δ.Ι. (Λιόδεντρα-Αιωνόβια-Διαχρονικής-Ιστορίας), μαθητές/τριες του ΓΕ.Λ. Παμφίλων επισκέφθηκαν, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, που στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Το εργοστάσιο ήταν συνεταιριστικό ελαιοτριβείο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού της Αγίας Παρασκευής αλλά και των ομογενών, με σκοπό να αντιμετωπιστούν εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες της κοινότητας.

Το Μουσείο είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν, καθώς μέσα στους χώρους του ξεδιπλώνεται η ιστορία της βιομηχανικής ελαιουργίας και η ιστορία των μηχανών των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο εξοπλισμός του Μουσείου είναι ο αυθεντικός μηχανολογικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου που έχει διασωθεί, αποκατασταθεί και συντηρηθεί. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του Μουσείου και έμαθαν για την ιστορία του ελαιοτριβείου, τη λειτουργία των μηχανών και για τα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου. Επίσης, ο Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Παμφίλων μετέφερε στα παιδιά τις γνώσεις του σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.

Στη συνέχεια, στις αποθήκες του ελαιοκάρπου (μπατές), που λειτουργούν ως εκθετικές μονάδες, είδαν αντικείμενα και φωτογραφίες από τον κύκλο των εργασιών που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού, την εμπορία και τη διακίνησή του.

Ένας καταπληκτικός χώρος, που δεν είναι απλά ένα Μουσείο αλλά ένας χώρος ιστορίας και πολιτισμού στην καρδιά του νησιού.