English

Σπατάλη τροφίμων και κλιματική αλλαγή

- Μπορείτε να μου το βάλετε σε ένα κουτί να το πάρω μαζί μου παρακαλώ;
Λίγοι πια διανοούνται να φύγουν από μια ταβέρνα, ένα εστιατόριο αφήνοντας το τραπέζι φορτωμένο με μισοφαγωμένα ή ανέγγιχτα πιάτα.
Να μια συνήθεια των Ελλήνων που άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να ξεκίνησε για άλλο λόγο, όμως να που φαίνεται να είναι φιλική και στο περιβάλλον όσο αφορά την σπατάλη τροφίμων. Η επιβάρυνση βέβαια από τις συσκευασίες (δίσκος αλουμινίου ή αλουμινόχαρτο, δίσκος από φελιζόλ, πλαστική σακούλα) που θα συσκευάσουν την περίσσεια του τραπεζιού συνήθως παραβλέπεται ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν ούτε να ανακυκλωθούν ούτε να ξαναχρησιμοποιηθούν. Μήπως είναι καλύτερο να παραγγείλουμε λιγότερο, όσο πρόκειται να φάμε δηλαδή, χωρίς τις υπερβολές που συχνά μας χαρακτηρίζουν;
Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, είναι Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού.🍴🍅🍞🍏🍽
❓❓Ξέρεις ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου;
‼Πάνω από το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι. Κάποια από αυτά χαλάνε κατά τη μεταφορά, ενώ μεγάλες ποσότητες πετάνε και οι καταναλωτές. Η σπατάλη και τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το 8,2 % των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.
📍 Η κατάλληλη στιγμή για να διαβάσεις για την σπατάλη τροφίμων και την κλιματική αλλαγή εδώ
📍 Η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσεις με τους μαθητές σου τη δραστηριότητα "Τέρμα στην σπατάλη" που θα βρεις εδώ .

Leave a Reply