English

ΟΡΝΙΘΕΣ

Παιδιά μου στο Βιβλίο της Γλώσσας συναντήσαμε την παράσταση "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Ας μάθουμε περισσότερα πράγματα για το έργο και τον συγγραφέα του!

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

Ένας αρχαίος «παραμυθάς» για τα παιδιά του σήμερα και τους μεγάλους του αύριο...

Ο Αριστοφάνης έζησε τον 5ο αιώνα προ Χριστού, στην εποχή που η αρχαία Αθηναική Δημοκρατία βρισκόταν στη μεγάλη ακμή της. Στον αιώνα δηλαδή που ονομάστηκε «χρυσός αιώνας του Περικλή». Γεννήθηκε μάλλον στην Αίγινα το 452 π.Χ., αλλά έζησε και παρουσίασε τις κωμωδίες του στην Αθήνα

Θεωρείται ο πιο μεγάλος κωμικός ποιητής της αρχαιότητας κι ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Είχε μεγάλη μόρφωση, πλούσια φαντασία και κατάφερνε να συνθέτει έργα που, με την πρωτοτυπία και την καλλιτεχνική τους δύναμη, νίκησαν τον χρόνο και παίζονται σήμερα σε όλον τον κόσμο, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Έγραψε 44 κωμωδίες, αλλά σώθηκαν μόνο 11, οι εξής:

«Αχαρνείς», «Ιππείς», «Νεφέλες», «Σφήκες», «Ειρήνη», «Όρνιθες», «Λυσιστράτη», «Θεσμοφοριάζουσες», «Βάτραχοι», «Εκκλησιάζουσες» και «Πλούτος».

Στα έργα του, ο  Αριστοφάνης καυτηριάζει τις κακές πλευρές του ανθρώπινου χαρακτήρα και της κοινωνίας μ΄έναν πολύ δικό του τρόπο: συνδυάζοντας τη σάτιρα με την ποιητική διάθεση, την τολμηρή φαντασία με τη γνώση της πραγματικότητας και τα χοντροκομμένα αστεία με την πιο τρυφερή μελαγχολία.

Το έργο που θα δείτε σήμερα είναι διασκευή από το πιο ποιητικό του έργο, τους «Όρνιθες». Λέμε τους και όχι τις Όρνιθες, επειδή στην αρχαία μας γλώσσα «ο όρνις» σήμαινε «πτηνό, πουλί» και όχι «κότα, όρνιθα» που λέμε σήμερα.

Οι Όρνιθες λοιπόν...

Ή μάλλον όχι... καλύτερα ν’αρχίσουμε από τους ανθρώπους. Όπως και ο Αριστοφάνης...

Πηγή: Πρόγραμμα παράστασης "Η Χώρα των Πουλιών" από το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, 2003.