Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα

Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα (αγγλ.: Diary Of A Wimpy-Kid) είναι ένα μυθιστόρημα ρεαλιστικής φαντασίας και αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς βιβλίων Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα, γραμμένο από τον Τζεφ Κίνι ο οποίος επίσης το εικονογράφησε. Το βιβλίο αφηγείται την ζωή ενός παιδιού ονόματι Γκρεγκ Χέφλι που πηγαίνει στο γυμνάσιο και αλλάζουν όλες οι συνήθειες που είχε πριν πάει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Amulet Books, ενώ στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Diary of a wimpy kid 1greek.jpg

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Μια μέρα θα γίνω διάσημος!Αλλά για την ώρα είμαι ακόμη στο γυμνάσιο μαζί με ένα μάτσο βλαμμένους." Το να είσαι μικρός είναι φρίκη ώρες ώρες. Και κανένας δεν το γνωρίζει καλύτερα από τον Γκρεγκ Χέφλι που βρίσκεται ξαφνικά στο γυμνάσιο, όπου μικροκαμωμένα πιτσιρίκια μοιράζονται τους διαδρόμους του σχολείου με μαντραχαλάδες, οι οποίοι έχουν κιόλας αρχίσει να ξυρίζονται. Στο Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα, ο συγγραφέας και εικονογράφος Τζεφ Κίνι μας συστήνει έναν απροσδόκητο ήρωα. Και όπως γράφει κι ο Γκρεγκ στο ημερολόγιό του: Μην περιμένετε να δείτε τίποτε "Αγαπημένο μου ημερολόγιο", αυτό, και "Αγαπημένο μου ημερολόγιο", εκείνο, εντάξει; Ευτυχώς για εμάς, αυτό που ο Γκρεγκ λέει πως δε θα το κάνει και αυτό που, τελικά, κάνει είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004, η ιστοσελίδα FunBrain και ο Jeff Kinney κυκλοφόρησαν την online εκδοχή του Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα, με 217 σελίδες. Στον δικτυακό τόπο γινόντουσαν καθημερινά αναρτήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Το βιβλίο έγινε αμέσως επιτυχία και η ηλεκτρονική έκδοση έλαβε περίπου 20 εκατομμύρια προβολές ως το 2007. Πολλοί διαδικτυακοί αναγνώστες ζήτησαν μια τυπωμένη έκδοση. Ο Jeff Kinney συμφώνησε και το 2007, τo Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα δημοσιεύτηκε έντυπα.

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς ημερολόγιο ενός σπασίκλα, ενώ το επόμενο είναι Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: Ο Ρόντρικ δεν παίζεται.

Συνέντευξη στον συγγραφέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια συνέντευξη στον συγγραφέα της σειράς, Jeff Kinney, δήλωσε την προέλευση της σειράς Ημερολόγιο ενός σπασίκλα, " ήθελα να γράψω μια ιστορία για τα αστεία μέρη που συναντάς κατά την διάρκεια που μεγαλώνεις και κανένα από τα σοβαρά πράγματα. Είχα μια αρκετά συνηθισμένη παιδική ηλικία, αλλά είχα και πολλά χιουμοριστικά πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της. Έτσι, αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο για το τι ήταν πραγματικά να είσαι ένα παιδί, ή τουλάχιστον ό,τι ήταν για μένα ".

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο της σειράς, κέρδισε το βραβείο Blue Peter Book Award 2012, το οποίο την απονομή του την έδειξε ζωντανά το British kids channel CBBC, στις 1 Μαρτίου 2012.

Ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τo βιβλίο της σειράς έχει βγει και στον κινηματογράφο από την 20th Century Fox. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει σε DVD και BLUE-RAY από την ODEON. Και πρωταγωνιστούν οι Zachary Gordon, Robert Capron,Steve Zahn,Rachael Harris και Devon Bostick.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] 

Εκδόσεις Ψυχογιός

To σώμα

Σύνθεση του ανθρώπινου σώματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανθρώπινο σώμα συνθέτεται από χημικά στοιχεία όπως το υδρογόνο, το οξυγόνο, ο άνθρακας, το ασβέστιο, και ο φώσφορος[1]. Αυτά, υπάρχουν σε τρισεκατομμύρια κύτταρα και ακυτταρικά στοιχεία του σώματος.

Το ενήλικο σώμα αποτελείται από 60% νερό σε ποσότητα 42 λίτρων υγρών. Αναλυτικότερα, αποτελείται από 19 λίτρα κυτταρικών υγρών που συνίσταται από 3,2 λίτρα πλάσμα του αίματος και 8,4 μεσοκυττάριο υγρό του αίματος, και 23 λίτρα υγρού στο εσωτερικό των κυττάρων[2]. Το περιεχόμενο, η οξύτητα και η σύνθεση του νερού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των κυττάρων διατηρείται αυστηρά. Οι κύριοι ηλεκτρολύτες στο εξωτερικό των κυττάρων είναι το νάτριο και το χλωρίδιο, ενώ στο εσωτερικό των κυττάρων είναι το κάλιο και το φωσφορικό άλας[3].

Κύτταρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα συνίσταται από τρισεκατομμύρια κύτταρα, που είναι τα θεμελιώδεις στοιχεία της ζωής[4]. Στην πλήρη ανάπτυξή του, υπάρχουν κατά προσέγγιση 30[5]-37 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα, μια εκτίμηση που προκύπτει από το σύνολο των κυττάρων που αποτελούν τα όργανα και από τα είδη των κυττάρων. Ακόμη, το σώμα αποτελεί ξενιστή για περίπου τον ίδιο αριθμό μη ανθρώπινων κυττάρων[5], όπως άλλων πολυκύτταρων οργανισμών που ζουν στο γαστρεντερικό σύστημα και στο δέρμα[6]. Το σώμα δεν συνίσταται, όμως, μόνο από κύτταρα. Στα 70 κιλά ενός μέσου ανθρώπινου σώματος, περίπου τα 25 κιλά συγκροτούνται από μη ανθρώπινα κύτταρα ή μη κυτταρικές μορφές, όπως κόκαλα και συνδετικούς ιστούς[5].

Τα κύτταρα λειτουργούν χάρη στο DNA. To DNA βρίσκεται στο πυρήνα του κυττάρου, εκεί μέρη του αντιγράφονται και στέλνονται στο υπόλοιπο κύτταρο μέσω του RNA[3]. To RNA λειτουργεί ώστε να παράγει πρωτεΐνες, οι οποίες είναι βασικές για το κύτταρο, την λειτουργία του και την παραγωγή του. Δεν έχουν, όμως, όλα τα κύτταρα DNA κάποια από αυτά όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια χάνουν τον πυρήνα τους όταν ενηλικιώνονται.

Ιστοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα συγκροτείται από πολλούς διαφορετικούς τύπους ιστών, όπως τα κύτταρα που έχουν συγκεκριμένη λειτουργία. Η επιστήμη που ασχολείται με τους ιστούς ονομάζεται ιστολογία και συχνά η μελέτη γίνεται με τη χρήση μικροσκοπίου. Υπάρχουν τέσσερις ιστοί:

Όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όργανα έχουν ως δομικά στοιχεία κύτταρα με συγκεκριμένες ιδιότητες, και βρίσκονται στο εσωτερικό του σώματος. Για παράδειγμα, η καρδιά, οι πνεύμονες και το ήπαρ. Μερικά, όργανα βρίσκονται τοποθετημένα στις κοιλότητες του σώματος, όπως στη κοιλία και στα πλευρά.

Συστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρδιαγγειακό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα ανθρώπινης καρδιάς

Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδές αγγείο). Η καρδιά ωθεί την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο λειτουργεί ως "μέσο μεταφοράς" τροφοδοτώντας το σώμα με οξυγόνο, θρεπτικές ουσίες, ανοσοποιητικά κύτταρα, ορμόνες και περιττά στοιχεία από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Το αίμα, ακόμη, μεταφέρει τα κύτταρα από τους ιστούς στα αιμοφόρα αγγεία και πίσω, στη σπλήνα και στο μυελό των οστών.[7]

Πεπτικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα πεπτικού συστήματος

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από το στόμα (τη γλώσσα και τα δόντια), τον οισοφάγο, το στομάχι (γαστρεντερικό σύστημα, παχύ και λεπτό έντερο, και ορθός), όπως και το ήπαρ, το πάγκρεας, τη χολή, και τους σιελογόνους αδένες. Μετατρέπει το φαγητό σε μικρά, θρεπτικά, και μη τοξικά μόρια ώστε να διανεμηθεί και να απορροφηθεί από το σώμα. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  «Do You Know the Elements that Make Up Your Body?»ThoughtCo. Ανακτήθηκε στις 2017-03-22.
  2.  «Fluid Physiology: 2.1 Fluid Compartments»www.anaesthesiamcq.com. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2017.
  3. ↑ Άλμα πάνω, στο:3,0 3,1 Ganong's Review of Medical Physiology. 2016. ISBN 978-0-07-182510-8. Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια).
  4.  «The Cells in Your Body - Science NetLinks»sciencenetlinks.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2017.
  5. ↑ Άλμα πάνω, στο:5,0 5,1 5,2 Sender, Ron; Fuchs, Shai; Milo, Ron (2016-01-06). «Revised estimates for the number of human and bacteria cells in the body» (στα αγγλικά). bioRxiv: 036103. doi:10.1101/036103.
  6.  Fredricks, David N. (2001-12-01). «Microbial Ecology of Human Skin in Health and Disease»Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings 6 (3): 167–169. doi:10.1046/j.0022-202x.2001.00039.x.
  7.  «Cardiovascular System / Introduction to the Cardiovascular System». 2 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2017.
  8.  «The Digestive System & How it Works | NIDDK» (στα αγγλικά). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Ανακτήθηκε στις 2017-03-22.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (πλήρες όνομα Γιάννης Σίνα-Ούγκο Αντετοκούνμπο,[1][2]) (ΖωγράφουΑττική6 Δεκεμβρίου 1994) είναι Ελληνονιγηριανος επαγγελματίας διεθνής καλαθοσφαιριστής. Έχει ύψος 2,11 μ.[3] και αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις καλαθοσφαίρισης για τους Μιλγουόκι Μπακς και την Εθνικής Ελλάδος.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Α2 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Κατόπιν, επιλέχθηκε στο ΝΒΑ Ντραφτ στη θέση 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2013, όπου και εξελίχθηκε στον κορυφαίο παίκτη της ομάδας στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες και σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος του NBA,[4] όντας μεταξύ άλλων δυο φορές MVP του πρωταθλήματος (2019, 2020) και πέντε φορές μέλος του All-Star Game ΝΒΑ.

Έχει τον αριθμό 34 στη φανέλα του και το αγωνιστικό παρατσούκλι του είναι The Greek Freak.[5][Σημείωση 1] Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 ανανέωσε το συμβόλαιο του με τους Μιλγουόκι Μπακς για 5 χρόνια για 228 εκατομμύρια δολάρια[6].

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994 και είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και τη γιαγιά τους.[7] Οι γονείς του απέκτησαν άλλους τρεις γιους στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Όλα τα παιδιά της οικογένειας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη είναι «Ούγκο».[8]

Με τον αδερφό του τον Θανάση (κορυφή) κατά την διάρκεια υπαίθριου παιχνιδιού στα Σεπόλια, 2015

Αν και εκείνος με τα τρία αδέλφια του γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας.[9] Μεγάλωσε στη συνοικία των Σεπολίων. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία και έτσι εκείνος μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.[10]

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007[9] και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού, όπου ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν επίσης να παίζουν αργότερα, ενώ ο αδερφός τους, Φράνσις πίσω στη Νιγηρία έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έχει αναφερθεί πως ο Γιάννης είναι υποστηρικτής του Ολυμπιακού Πειραιώς.[11][12][13][14]

Επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA Ντραφτ στις 4 Απριλίου του 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο ίδιος πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του, Θανάση κρατώντας την ελληνική σημαία και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε (ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς στη θέση 14 το 1996 ήταν παίκτης της εθνικής Σερβίας και είχε διπλή υπηκοότητα, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης επιλέχτηκε στο νούμερο 13 το 2016).[15][16] Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013,[17][18] ένα μήνα μετά από την επιλογή του στο NBA Ντραφτ.

NBA και ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας τη ζωή του στο Μιλγουόκι και λαμβάνοντας τις αρχικές οικονομικές απολαβές του, στήριζε την οικογένεια του πίσω στην Αθήνα στέλνοντας τους χρήματα. Σε μια από αυτές τις συναλλαγές, συνειδητοποίησε πως είχε στείλει όλα τα χρήματα που είχε διαθέσιμα στους γονείς του και ο ίδιος δεν είχε χρήματα για να πάει στον αγώνα που έδινε η ομάδα του την ίδια ημέρα, έτσι ξεκίνησε να τρέχει τη διαδρομή έως το γήπεδο μέχρι να σταματήσει κάποιος περαστικός και τον πάρει με το αυτοκίνητό του.[19][20]

Μετά την εδραίωσή του στο NBA, η οικογένεια μετακινήθηκε από την Αθήνα στο Μιλγουόκι.[21] Ο αδερφός του, ο Θανάσης, επιλέχθηκε επίσης στο NBA Ντραφτ του 2014 από τους Νιου Γιορκ Νικς στο νούμερο 51,[22] ενώ ο Κώστας, ο οποίος είναι ο αμέσως νεότερος αδερφός τους, παίζει κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ στο πανεπιστήμιο του Ντέιτον[23] και ο μικρότερος αδερφός, Αλέξης, είναι αθλητής της καλαθοσφαίρισης στα σχολικά πρωταθλήματα των ΗΠΑ.[24]Τον Ιούλιο του 2016, ο Θανάσης και ο Γιάννης, ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους θητεία στον Ελληνικό Στρατό. Εκεί υπηρέτησαν για τρεις μήνες, ως Έλληνες του εξωτερικού.[25]Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2017 (κατά τις μεσημεριανές ώρες στις ΗΠΑ), ο πατέρας του Γιάννη, Τσαρλς, απεβίωσε, σε ηλικία 54 ετών, από ανακοπή καρδιάς.[26]

Τον Ιούλιο του 2018, ο Αντετοκούνμπο έγινε ο αθλητής ο οποίος διακόσμησε το εξώφυλλο της συσκευασίας του δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού NBA 2K στην κανονική του έκδοση, ο πρώτος μη Αμερικανός αθλητής του NBA ο οποίος προβλήθηκε στο εξώφυλλο, ενώ στην ειδική έκδοση προβλήθηκε ο Λεμπρόν Τζέιμς.[27]

Antetokounbros[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το καλοκαίρι του 2016, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τον αδερφό του Θανάση δραστηριοποιούνται με την διοργάνωση των Antetokounbros[Σημείωση 2], η οποία αποτελείται από αγώνες επίδειξης και φιλικά παιχνίδια στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της καλαθοσφαίρισης και της ευρύτερης αθλητικής άμιλλας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Το 2016, περιελάμβανε αγώνες επίδειξης στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην περιοχή των Σεπολίων στην Αθήνα. Το 2017, περιελάμβανε 2 φιλικούς αγώνες στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στην Θεσσαλονίκη και στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα, εναντίον της εθνικής ομάδας αντρών του 2005, η οποία υπήρξε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ του 2005, καθώς και είχε καταταγεί 2η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006.[28][29][30] Το 2018, διοργανώθηκε μαραθώνιος 5 χλμ στην Αθήνα με την ονομασία Antetokounbros 5K run, με τη διαδρομή να είναι από τα Σεπόλια έως το Καλλιμάρμαρο.[31]

Αθλητική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλαθλητικός (2012-13)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντετοκούνμπο ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ με τους νέους στην ομάδα του Φιλαθλητικού με προπονητή τον Βασίλη Ξενάριο και αρχική επαφή τον Σπύρο Βελλινιάτη.[32] Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Α2 με την ομάδα του Φιλαθλητικού τη σεζόν του 2012-13. Όταν έκλεισε τα 18, το Δεκέμβριο του 2012, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την ισπανική Σαραγόσα, έναντι αμοιβής 250.000€, ανά σεζόν. Το συμβόλαιο θα διαρκούσε από τη σεζόν 2013-14 έως τη σεζόν 2016-17.[33] Το συμβόλαιο είχε επίσης, ένα προσιτό ποσό εξαγοράς από κάθε ομάδα που παίζει στο ΝΒΑ ή στην Ευρωλίγκα.[34] Τελικά, έμεινε με τον Φιλαθλητικό για το υπόλοιπο της σεζόν 2012-13.

Μιλγουόκι Μπακς (2013-παρόν)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2013-14[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε εκδήλωση του NBA κατά το πρώτο έτος του στο NBA, Νοέμβριος 2013

Στις 28 Απριλίου του 2013, ανακοινώθηκε ότι θα συμμετείχε επίσημα στο NBA Ντραφτ του 2013.[35] Στις 27 Ιουνίου 2013, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του Ντραφτ. Στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους, υπέγραψε συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς.[36]

Στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 6,8 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, 0,8 κοψίματα και 0,8 κλεψίματα σε 77 εμφανίσεις. Σκόραρε 23 φορές διψήφιο αριθμό πόντων και μάζεψε 2 φορές διψήφιο αριθμό ριμπάουντ, κάνοντας έτσι και τις δύο αυτές φορές νταμπλ νταμπλ (διψήφιος αριθμός σε 2 στατιστικές κατηγορίες). Τελείωσε το αγωνιστικό έτος με 61 κοψίματα, όντας πρώτος στην αντίστοιχη κατηγορία ανάμεσα στους νεοφερμένους παίκτες του ΝΒΑ, και κατετάγη συνολικά έβδομος στον κατάλογο νεοφερμένων (ρούκι) του πρωταθλήματος. Επίσης, επιλέχτηκε να παίξει στο Rising Stars Challenge στο Σαββατοκύριακο του ΝΒΑ All-Star που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη, όπου σημείωσε 9 πόντους, 2 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 17 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος της σεζόν επιλέχτηκε στην δεύτερη NBA All-Rookie Team.

2014-15[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Ιανουαρίου 2015, έγινε ο νεότερος ηλιακά παίκτης στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους.[37] Στις 6 Φεβρουαρίου 2015, σκόραρε 27 πόντους και μάζεψε 15 ριμπάουντ, πετυχαίνοντας την καλύτερη του μέχρι τότε απόδοση, χάνοντας όμως από τους Χιούστον Ρόκετς. Τρεις μέρες αργότερα βραβεύθηκε ως ο καλύτερος παίχτης της εβδομάδας στην ανατολική Περιφέρεια για τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε από τις 2 μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, κερδίζοντας έτσι για πρώτη φορά αυτό το βραβείο. Αργότερα διαγωνίσθηκε στον διαγωνισμό καρφωμάτων του NBA που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.[38] Στις 9 Μαρτίου σημείωσε 29 πόντους με 11-16 προσπάθειες, ανεβάζοντας και άλλο το προσωπικό του ρεκόρ, παρ' όλα αυτά χάνοντας από τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς. Οι Μπακς τερμάτισαν την σεζόν με ρεκόρ 41-41, τερματίζοντας έτσι 6οι στην Ανατολική Περιφέρεια. Αγωνιζόμενος σε 81 αγώνες, ο Αντετοκούνμπο είχε μέσο όρο 12,7 πόντους, 6,7 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 1 κοψίματα και 0,9 κλεψίματα. Στα πλέι-οφ οι Μπακς έπαιξαν αντίπαλοι με τους Σικάγο Μπουλς, από τους οποίους έχασαν τη σειρά με 4-2.

2015–16[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειραψία με τον Μπάρακ Ομπάμα κατά την συνάντηση του με τους Μιλγουόκι Μπακς τον Απρίλιο του 2016

Την 1η Αυγούστου 2015, έπαιξε για την ομάδα της Team Africa στον αγώνα επίδειξης 2015 NBA Africa, αντιπροσωπεύοντας τη Νιγηρία, καθώς οι γονείς του είχαν γεννηθεί εκεί.[39]

Στις 26 Οκτωβρίου 2015, έλαβε επέκταση του συμβολαίου του από τους Μιλγουόκι Μπακς για το επόμενο αγωνιστικό έτος του 2016–17.[40] Ο Αντετοκούνμπο βελτίωσε τον μέσο όρο σκοραρίσματος του σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ανεβάζοντας τον μέσο όρο του στους 16 ανά αγώνα κατά τους πρώτους 20 αγώνες. Είχε επίσης υψηλό ποσοστό στις προσπάθειες 2πόντων στο 53%.[41] Στις 19 Νοεμβρίου, σκόραρε 33 πόντους εναντίον των Κλήβελαντ Καβαλίερς, σύνολο το οποίο ήταν το υψηλότερο που είχε επιτύχει έως τότε.[42] Στις 12 Δεκεμβρίου, έφτασε σχεδόν το πρώτο του τριπλ νταμπλ (διψήφιος αριθμός πόντων σε 3 στατιστικές κατηγορίες) με 11 πόντους, 12 ριμπάουντ, και 8 ασίστ, βοηθώντας τους Μπακς να κερδίσουν τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με το τελικό σκορ να είναι 108–95.[43] Στις 15 Ιανουαρίου του 2016, σκόραρε 28 πόντους και έκανε ατομικό ρεκόρ με 16 ριμπάουντ σε νίκη στην παράταση 108–101 επί των Ατλάντα Χωκς.[44]

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Αντετοκούνμπο κατάφερε να κάνει το πρώτο τριπλ νταμπλ της αθλητικής του σταδιοδρομίας, με 27 πόντους, 12 ριμπάουντ, και 10 ασίστ, έναντι των Λος Άντζελες Λέικερς με το τελικό σκορ να είναι 108–101 υπέρ των Μιλγουόκι Μπακς. Η επίδοση αυτή τον έκανε επίσης να είναι ο νεαρότερος αθλητής των Μιλγουόκι Μπακς ο οποίος έκανε τριπλ νταμπλ καθώς ήταν μόνο 21 ετών την περίοδο εκείνη.[45][46] Στις 13 Μαρτίου, έκανε το τέταρτο, πλέον, τριπλ νταμπλ του σε 11 αγώνες, έχοντας 28 πόντους, 11 ριμπάουντ και ατομικό ρεκόρ 14 ασίστ στην νίκη με 109–100 επί των Μπρούκλυν Νετς, και παράλληλα έγινε ο πρώτος παίκτης των Μπακς ο οποίος κατάφερε να έχει 4 τριπλ νταμπλ εντός ενός αγωνιστικού έτους.[47] Στις 1 Απριλίου, έκανε το 5ο του τριπλ νταμπλ της περιόδου με 18 πόντους, 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ στην νίκη με 113–110 έναντι των Ορλάντο Μάτζικ.[48] Δύο ημέρες αργότερα, πραγματοποίησε την υψηλότερη επίδοση συγκομιδής πόντων σκοράροντας 34 επί των Σικάγο Μπουλς στην ήττα για το Μιλγουόκι με 102–98.[49]

2016–17[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, ο Αντετοκούνμπο έλαβε 4ετή επέκταση συμβολαίου από τους Μιλγουόκι Μπακς, με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων.[50][51]

Στον πρώτο αγώνα του αγωνιστικού έτους 2016-2017 του NBA, ο Αντετοκούνμπο σκόραρε 31 πόντους στην ήττα των Μπακς με 107–96 από τους Σάρλοτ Χόρνετς.[52] Στις 21 Νοεμβρίου, έκανε το 6ο συνολικά τριπλ νταμπλ της σταδιοδρομίας του, με 21 πόντους, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 5 κλεψίματα, και 3 κοψίματα, στην νίκη των Μπακς επί των Ορλάντο Μάτζικ με 93–89.[53] Στις 19 Νοεμβρίου, ισοφάρισε την επίδοση σκοραρίσματος που είχε φτάνοντας στους 34 πόντους με 12 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα και 2 κοψίματα στην νίκη με 118–101 εναντίον των Κλήβελαντ Καβαλίερς.[54]

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε στιγμιότυπο αγώνα έναντι των Κλήβελαντ Καβαλίερς τον Δεκέμβριο του 2016

Στις 5 Δεκεμβρίου, ανακηρύχθηκε ο παίκτης της εβδομάδος για ολόκληρη την ανατολική περιφέρεια του NBA, μετά από τους αγώνες που έπαιξε από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, οδηγώντας του Μπακς σε σερί 3 συνεχόμενων νικών και έχοντας 24,3 πόντους μέσο όρο (4ος υψηλότερος στην Ανατολική περιφέρεια), 10,0 ριμπάουντ (5ος σε ισοβαθμία), 6,3 ασίστ, και 3,67 κλεψίματα (κορυφαίος στο πρωτάθλημα).[55]

Στις 7 Δεκεμβρίου, έκανε το 7ο συνολικό τριπλ νταμπλ του -και 2ο του έτους-, με 15 πόντους, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ ωθώντας τους Μπακς στην νίκη με 115–107 έναντι των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, πλησιάζοντας το ρεκόρ συνολικών τριπλ νταμπλ από αθλητή των Μπακς το οποίο κατείχε ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με 8.[56] Στις 23 Δεκεμβρίου, σημείωσε νέα ατομική επίδοση σκοράροντας 39 πόντους συνοδεία 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ στην νίκη των Μπακς επί των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς με 123–96.[57] Στις 31 Δεκεμβρίου, σημείωσε 35 πόντους, 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ, και ατομικό ρεκόρ με 7 κοψίματα στην νίκη με 116–96 έναντι των Σικάγο Μπουλς.[58]

Στις 4 Ιανουαρίου, σημείωσε το πρώτο καλάθι του στην εκπνοή του αγώνα δίνοντας τη νίκη στους Μπακς εναντίον των Νιου Γιορκ Νικς μέσα στο γήπεδο Τάιμς Νιου Σκουέρ της Νέας Υόρκης με 105-104. Στον αγώνα αυτό είχε συνολικά 27 πόντους και 13 ριμπάουντ.[59] Στο επόμενο παιχνίδι με τους Νικς 2 ημέρες αργότερα στις 6 Ιανουαρίου, σημείωσε 25 πόντους και έφτασε τους 14 συνεχόμενους αγώνες σημειώνοντας τουλάχιστον 20 πόντους, ισοφαρίζοντας την επίδοση για παίκτη των Μπακς την οποία είχε ο Μάικλ Ρεντ από το 2006.[60]

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Αντετοκούνμπο ψηφίστηκε από κοινό, δημοσιογράφους παίκτες και προπονητές, ως βασικός για την ομάδα της Ανατολής στον αγώνα επίδειξης 2017 NBA All-Star,[61] ο πρώτος παίκτης των Μπακς μετά το Μάικλ Ρεντ από το 2004, αλλά και ο πρώτος βασικός παίκτης των Μπακς μετά τον Σίντνεϋ Μόνκριφ το 1986.[62]

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017, ο Αντετοκούνμπο έκανε νέα υψηλότερη επίδοση ατομικής συγκομιδής πόντων, πετυχαίνοντας 41 πόντους στην ήττα των Μπακς από τους Λος Άντζελες Λέικερς με 122–114.[63]

Στις 3 Απριλίου του 2017, διακρίθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης του μήνα για την ανατολική περιφέρεια του πρωταθλήματος του NBA,[64] ενώ στις 10 Απριλίου σημείωσε το 3ο τριπλ νταμπλ του για το αγωνιστικό έτος, και 8ο συνολικό του, με 10 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ στην νίκη των Μπακς εναντίον των Σάρλοτ Χόρνετς με 89-79.[65]Παράλληλα με τις νίκες των Μπακς εντός του Απριλίου, η ομάδα κατόρθωσε να προκριθεί στα πλέι οφ του ΝΒΑ του 2017.

Άλλα σημαντικά επιτεύγματα που ο Αντετοκούνμπο σημείωσε με την λήξη της κανονικής περιόδου των αγώνων ήταν:

  • η πρωτιά του σε κάθε μια από τις 5 κύριες στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα) της ομάδας του, κάτι που στην ιστορία του NBA μόνο 4 άλλοι παίκτες είχαν καταφέρει πριν από αυτόν στις δικές τους ομάδες (Ντέιβ Κάουενς, Σκότι ΠίπενΚέβιν Γκαρνέτ, και Λεμπρόν Τζέιμς).[66]
  • έγινε ο πρώτος παίκτης του ΝΒΑ ο οποίος κατόρθωσε να τελειώσει ανάμεσα στις 20 πρώτες θέσεις του αγωνιστικού έτους για κάθε μια από τις κύριες στατιστικές κατηγορίες (πόντοι: 14ος, ριμπάουντ: 15ος, ασίστ: 18ος, κλεψίματα: 9ος, κοψίματα: 5ος).[67]
  • Έγινε μέλος της δεύτερης κορυφαίας ομάδας του ΝΒΑ για το 2017 και της δεύτερης καλύτερης αμυντικής ομάδας την ίδια χρόνια.

Στις 27 Απριλίου του 2017, κατά τον 6ο αγώνα των Μιλγουόκι Μπακς εναντίον των Τορόντο Ράπτορς για τα πλέι οφ του 2017, ο Αντετοκούνμπο σημείωσε 34 πόντους και την υψηλότερη του επίδοση σε αγώνες πλέι οφ έως και το 2017, οι Μπακς ωστόσο έχασαν τον αγώνα με 92-89 στο Μιλγουόκι και αποκλείστηκαν από τους Ράπτορς, καθώς σε σύνολο 6 αγώνων ηττήθηκαν 4 φορές και κέρδισαν 2.[68]

Στις 27 Ιουνίου του 2017 ο Αντετοκούνμπο, βραβεύτηκε με το βραβείο του "Πιο Βελτιωμένου Παίχτη" ΝΒΑ (2017).

2017-18[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από τον αγώνα έναντι των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στις 15 Ιανουαρίου 2018

Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος στις 18 Οκτωβρίου 2017, οι Μπακς επιβλήθηκαν στην έδρα των Σέλτικς με τον Αντετοκούνμπο να σημειώνει 37 ποντους και 13 ριμπάουντ, με το τελικό σκορ να είναι 108–100 υπέρ των Μπακς.[69] Τρεις ημέρες αργότερα ο Αντετοκούνμπο σημείωσε ατομικό ρεκόρ πόντων σκοράροντας 44 στην νίκη με 113–110 των Μπακς επί των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.[70] Κατά την πρώτη εβδομάδα του πρωταθλήματος διακρίθηκε ως ο παίκτης της εβδομάδος για την ανατολική περιφέρεια του πρωταθλήματος.[71] Συνέχισε στους επόμενους αγώνες σημειώνοντας επίσης επιδόσεις τουλάχιστον 30 πόντων και άνω, με τους συνολικά 147 πόντους του στους 4 πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος να είναι οι περισσότεροι στην ιστορία της ομάδας των Μπακς -ο αμέσως προηγούμενος είναι ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με 146 στο πρωτάθλημα του 1970-1971-.[72] Με την ολοκλήρωση και του 5ου αγώνα των Μπακς, είχε φτάσει σε συγκομιδή 175 πόντων, 53 ριμπάουντ, και 28 ασίστ, η οποία αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα παίκτη στην ιστορία του NBA στα πρώτα 5 παιχνίδια.[73] Στις 18 Νοεμβρίου σημείωσε ατομική υψηλότερη επίδοση ριμπάουντ με 18 έναντι των Ντάλας Μάβερικς στην ήττα των Μπακς με 111-79.[74] Στις 6 Ιανουαρίου του 2018 σημείωσε 34 πόντους έναντι των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, έχοντας στο σημείο αυτό τουλάχιστον 20 πόντους και 5 ριμπάουντ για 27 συνεχόμενα παιχνίδια, επίδοση την οποία παλαιότερα είχε σημειώσει ο Σακίλ Ο Νηλ την περίοδο 2000-2001.[75] Στις 18 Ιανουαρίου ονομάστηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά μέλος της βασικής πεντάδας της Ανατολής στο All Star Game, ο πρώτος παίκτης των Μπακς με 2 συνεχόμενες συμμετοχές μετά τον Μαρκές Τζόνσον το 1979-1980.[76] Στις 15 Φεβρουαρίου 2018 σημείωσε το πρώτο του τριπλ νταμπλ της σαιζόν, με 36 πόντους, 11 ριμπάουντ, και 13 ασίστ στην ήττα των Μπακς από τους Ντένβερ Νάγκετς με 134-123. Αυτό ήταν το 9ο τριπλ νταμπλ της σταδιοδρομίας του, και ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ο οποίος έως τότε κατείχε τα περισσότερα τριπλ νταμπλ στην ιστορία των Μπακς.[77]

Στα παιχνίδια των πλέι οφ οι Μπακς αποκλείστηκαν στον 2ο γύρο έναντι των Σέλτικς, παρά τις υψηλές επιδόσεις του Αντετοκούνμπο (35 π./13 ρ./7 ασ. στον πρώτο αγώνα όπου οι Μπακς έχασαν με 113–107 στην παράταση,[78] 31 π./14 ρ. στον 6ο αγώνα στην νίκη με 97–86,[79] 22 π./9 ρ. στον 7ο αγώνα στην ήττα με 112–96 στον 7ο αγώνα).[80]

2018-19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον εναρκτήριο αγώνα των Μπακς έναντι των Σάρλοτ Χόρνετς στις 17 Οκτωβρίου 2018 ο Αντετοκούνμπο σημείωσε 25 πόντους, 18 ριμπάουντ και 8 ασίστ, σκοράροντας τους 2 τελευταίες πόντους της ομάδας του με ελεύθερες βολές και δίνοντας τη νίκη στους Μπακς με 113–112.[81]Στον 4ο αγώνα του πρωταθλήματος σημείωσε το 10ο τριπλ νταμπλ της αθλητικής του σταδιοδρομίας, με 32 πόντους, 18 ριμπάουντ και 10 ασίστ, και παράλληλα έγινε ο μοναδικός παίκτης μαζί τον Ουίλτ Τσάμπερλαιν (πρωτάθλημα 1964-1965) ο οποίος κατά τους 4 πρώτους αγώνες σημείωσε τουλάχιστον 25 πόντους και 15 ριμπάουντ σε κάθε αγώνα.[82] Στις 4 Νοεμβρίου σημείωσε νέο τριπλ νταμπλ με 26 π., 15 ρ. και 11 ασ., στη νίκη των Μπακς επί των Σακραμέντο Κινγκς με 144-109.[83]

Με το τέλος της σεζόν 18-19 και συγκεκριμένα την 24η Ιουνίου, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται Πολυτιμότερος Παίκτης του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα γίνεται μόλις ο δεύτερος Ευρωπαίος παίκτης που κατακτά το βραβείο μετά τον Γερμανό Ντίρκ Νοβίτσκι. Ο Έλληνας forward ολοκλήρωσε τη σεζόν με μέσους όρους 27,7 πόντους, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ ενώ ακόμα είχε 1,3 κλεψίματα και 1,5 μπλοκ ανά παιχνίδι.

Στατιστικά σταδιοδρομίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφορίες
  GP Αγώνες   GS Βασικός  MPG Λεπτά ανά αγώνα
 FG% Επιτυχείς προσπάθειες %  3P% Επιτυχείς προσπάθεις τριπόντων %  FT% Επιτυχείς προσπάθειες ελευθέρων βολών %
 RPG Ριμπάουντ ανά αγώνα  APG Ασίστ ανά αγώνα  SPG Κλεψίματα ανά αγώνα
 BPG Κοψίματα ανά αγώνα  PPG Πόντοι ανά αγώνα  Έντονα Υψηλότερη επίδοση

Σε παιχνίδι των Μπακς κατά το 2ο έτος του στο NBA, Νοέμβριος 2014

NBA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανονική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με έντονη γραφή οι μέγιστοι μέσοι όροι:[84]

Έτος Ομάδα ΣΑ ΒΑΣ ΛΑΓ ΕΣ% 3Π% ΕΒ% ΡΑΓ ΑΑΓ ΚΑΓ ΚΑΓ ΠΑΓ
2013-2014 Μιλγουόκι Μπακς 78 23 24,6 0,414 0,347 0,683 4,4 1,9 0,8 0,8 6,8
2014-2015 Μιλγουόκι Μπακς 81 71 31,4 0,491 0,159 0,741 6,7 2,6 0,9 1,0 12,7
2015-2016 Μιλγουόκι Μπακς 80 79 35,3 0,506 0,257 0,724 7,7 4,3 1,2 1,4 16,9
2016-2017 Μιλγουόκι Μπακς 80 80 35,6 0,522 0,272 0,770 8,7 5,4 1,6 1,9 22,9
2017–2018 Μιλγουόκι Μπακς 75 75 36.7 0,529 0,307 0,760 10,0 4,8 1,5 1,4 26,9
2018–2019 Μιλγουόκι Μπακς 72 72 32.8 .578 .256 .729 12.5 5.9 1.3 1.5 27.7
2019–2020 Μιλγουόκι Μπακς 63 63 30.4 .553 .304 .633 13.6 5.6 1.0 1.0 29.5
Σταδιοδρομία 528 463 32.5 .526 .284 .722 8.9 4.3 1.2 1.3 20.1

Πλέι οφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στατιστικά στους αγώνες πλέι οφ:[85]

Έτος Ομάδα ΣΑ ΒΑΣ ΛΑΓ ΕΣ% 3Π% ΕΒ% ΡΑΓ ΑΑΓ ΚΑΓ ΚΑΓ ΠΑΓ
Πλέι Οφ NBA 2015 Μιλγουόκι Μπακς 6 6 33,5 0,366 0,000 0,739 7,0 2,7 0,5 1,5 11,5
Πλέι Οφ NBA 2017 Μιλγουόκι Μπακς 6 6 40,5 0,536 0,400 0,543 9,5 4,0 2,2 1,7 24,8
Πλέι Οφ NBA 2018 Μιλγουόκι Μπακς 7 7 40,0 0,570 0,286 0,691 9,6 6,3 1,4 0,9 25,7
Πλέι Οφ NBA 2019 Μιλγουόκι Μπακς 15 15 34.3 .492 .327 .637 12.3 4.9 1.1 2.0 25.5
Πλέι Οφ NBA 2020 Μιλγουόκι Μπακς 9 9 30.8 .559 .325 .580 13.8 5.7 .7 .9 26.7
Σταδιοδρομία 43 43 35.2 .514 .325 .627 11.0 4.8 1.1 1.5 23.7

NBA All Star[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017 ο Αντετοκούνμπο συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα NBA All Star, και ξεκίνησε ως βασικός για την ομάδα της Ανατολής. Σε ηλικία 22 ετών και 74 ημερών, ήταν έως το 2017 ο νεαρότερος ξένος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ ο οποίος ξεκίνησε βασικός στην πρώτη πεντάδα σε αγώνα NBA All-Star, καθώς και ο πρώτος Έλληνας παίκτης με την ιδιότητα αυτή.[86] Αγωνίστηκε για 22 λεπτά και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σημειώνοντας 30 πόντους, 6 ριμπάουντ, και 3 κοψίματα.[87]

Έτος Ομάδα ΣΑ ΒΑΣ ΛΑΓ ΕΣ% 3Π% ΕΒ% ΡΑΓ ΑΑΓ ΚΑΓ ΚΑΓ ΠΑΓ
NBA All Star 2017 Ανατολή 1 1 22 14/17 0/1 2/2 6 1 3 1 30
NBA All Star 2018 Ομάδα Στέφεν Κάρι[88] 1 1 26 6/14 0/2 4/6 7 2 0 0 16
NBA All Star 2019 Ομάδα Γιάννης Αντετοκούνμπο[89] 1 1 27 17/23 2/6 2/2 11 5 1 0 38
NBA All Star 2020 Ομάδα Γιάννης Αντετοκούνμπο[90] 1 1 30 12/21 1/4 0/2 11 4 1 3 25
NBA All Star 2021 Ομάδα ΛεΜπρόν Τζέιμς[91] 1 1 19 16/16 3/3 0/0 7 3 1 1 35
Σταδιοδρομία 5 5 126 65/91 6/16 8/12 42 15 6 5 144

Μέγιστες επιδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από αγώνα έναντι των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, 10 Δεκεμβρίου 2016

Οι μέγιστες επιδόσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι όπως παρακάτω[92][93] :

Στατιστικήκατηγορία Κανονική περίοδος Πλέι οφ
Μέγιστηεπίδοση Αντίπαλος Ημερομηνία Μέγιστηεπίδοση Αντίπαλος Ημερομηνία
Πόντοι 52 Φιλαδέλφια 76ερς 17 Μαρτίου 2019 35 Μπόστον Σέλτικς 15 Απριλίου 2018
Επιτυχείς προσπάθειες 14 Σικάγο Μπουλς 3 Απριλίου 2016 13 Τορόντο ΡάπτορςΤορόντο Ράπτορς 27 Απριλίου 201715 Απριλίου 2017
Συνολικές προσπάθειες 27 Σικάγο Μπουλς 15 Δεκεμβρίου 2016 24 Τορόντο Ράπτορς 18 Απριλίου 2017
Επιτυχείς προσπάθειες 3ων πόντων 4 Μπόστον Σέλτικς 8 Απριλίου 2016 3 Μπόστον Σέλτικς 20 Απριλίου 2018
Συνολικές προσπάθειες 3ων πόντων 7 Φιλαδέλφια 76ερς 25 Ιανουαρίου 2017 3 Τορόντο Ράπτορς 18 Απριλίου 2017
Επιτυχείς προσπάθειες ελ. βολών 18 Λος Άντζελες Λέικερς 10 Φεβρουαρίου 2017 7 Μπόστον Σέλτικς 15 Απριλίου 2018
Συνολικές προσπάθειες ελ. βολών 21 Λος Άντζελες Λέικερς 10 Φεβρουαρίου 2017 13 Μπόστον Σέλτικς 15 Απριλίου 2018
Επιθετικά ριμπάουντ 6 Νιού Γιόρκ ΝικςΟυάσινγκτον Ουίζαρντς

Φιλαδέλφια 76ερς

Οκλαχόμα Σίτυ Θάντερ

8 Μαρτίου 201726 Δεκεμβρίου 2016

25 Ιανουαρίου 2017

29 Δεκεμβρίου 2015

6 Τορόντο ΡάπτορςΣικάγο Μπουλς 18 Απριλίου 201723 Απριλίου 2015
Αμυντικά ριμπάουντ 16 Χιούστον ΡόκετςΑτλάντα Χωκς 29 Φεβρουαρίου 201615 Ιανουαρίου 2016 13 Μπόστον Σέλτικς 26 Απριλίου 2018
Συνολικά ριμπάουντ 20 Ουάσινγκτον Ουίζαρντς 15 Ιανουαρίου 2018 15 Τορόντο Ράπτορς 18 Απριλίου 2017
Ασίστ 14 Μπρούκλυν Νετς 13 Μαρτίου 2016 9 Μπόστον Σέλτικς 24 Απριλίου 2018
Κλεψίματα 5 Ιντιάνα ΠέισερςΚλήβελαντ Καβαλίερς

Ορλάντο Μάτζικ

Γιούτα Τζαζ

10 Μαρτίου 201729 Νοεμβρίου 2016

21 Νοεμβρίου 2016

22 Ιανουαρίου 2015

3 Τορόντο Ράπτορς 24 Απριλίου 2017
Κοψίματα 7 Σικάγο Μπουλς 31 Δεκεβρίου 2016 4 Σικάγο Μπουλς 27 Απριλίου 2015
Λάθη 7 Ντιτρόιτ ΠίστονςΟυάσινγκτον Ουίζαρντς 24 Ιανουρίου 201510 Δεκεμβρίου 2016 7 Τορόντο Ράπτορς 22 Απριλίου 2017
Λεπτά αγώνα 53 Μπρούκλυν Νετς 20 Μαρτίου 2015 51 Σικάγο Μπουλς 23 Απριλίου 2015

Τριπλ νταμπλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντετοκούνμπο έχει συνολικά 107 νταμπλ νταμπλ (διψήφιο αριθμό σε 2 στατιστικές κατηγορίες) από το αγωνιστικό έτος 2013/2014 έως το 2017/2018.[94]

Τα τριπλ νταμπλ (διψήφιος αριθμός σε 3 κατηγορίες) του είναι όπως παρακάτω:

# Ημερομηνία Αντίπαλος Αποτέλεσμα Πόντοι Ριμπάουντ Ασίστ Κλεψίματα Κοψίματα Σημειώσεις
1 22 Φεβρουαρίου 2016 Λος Άντζελες Λέικερς (Νίκη) 108-101 27 12 10 3 4
2 29 Φεβρουαρίου 2016 Χιούστον Ρόκετς (Ν) 128-121 18 16 11 4 2
3 6 Μαρτίου 2016 Οκλαχόμα Σίτυ Θάντερ (Ήττα) 104-96 26 12 10 3 4
4 13 Μαρτίου 2016 Μπρούκλυν Νετς (Ν) 109-100 28 11 14 4 2 Μέγιστη επίδοση ασίστ, και πρώτος παίκτης των Μπακς ο οποίος πετυχαίνει 4 τριπλ νταμπλ εντός ενός αγωνιστικού έτους[95].
5 1 Απριλίου 2016 Ορλάντο Μάτζικ (Ν) 113-110 18 11 11 2 3
6 21 Νοεμβρίου 2016 Ορλάντο Μάτζικ (Ν) 93-89 21 10 10 5 3
7 7 Δεκεμβρίου 2016 Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (Ν) 115-107 15 12 11 2 4
8 10 Απριλίου 2017 Σάρλοτ Χόρνετς (Ν) 89-79 10 11 10 0 1
9 15 Φεβρουαρίου 2018 Ντένβερ Νάγκετς (Η) 134-123 36 11 13 0 0
10 24 Οκτωβρίου 2018 Φιλαδέλφεια 76ερς (Ν) 123-108 32 18 10 2 3
11 4 Νοεμβρίου 2018 Σακραμέντο Κινγκς (Ν) 144-109 26 15 11 1 1

Ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ομάδα GP MPG FG% 3P% FT% RPG APG SPG BPG PPG
Ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α2 Φιλαθλητικός Ο.Α. Ζωγράφου 26 22,5 0,464 0,313 0,720 5,0 1,4 0,7 1,0 9,5
Σταδιοδρομία 26 22,5 0,464 0,313 0,720 5,0 1,4 0,7 1,0 9,5

Εθνική Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντετοκούνμπο υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας Νέων έχοντας συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, το 2013, στην Εσθονία. Τα στατιστικά του από εκείνη τη διοργάνωση ήταν 8,0 πόντους, 7,6 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ, και 1,4 σε 10 αγώνες. Σε σχέση με το σύνολο των αθλητών από όλες τις ομάδες, ήταν 2ος στα αμυντικά ριμπάουντ ανά αγώνα (7) και 7ος στα κοψίματα (1,4). [3]

Το 2014, ο Φώτης Κατσικάρης τον κάλεσε για την προετοιμασία της Εθνικής ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014[96], όπου και εν τέλει συμμετείχε. Το 2015 συμμετείχε με την Εθνική ανδρών στο Ευρωμπάσκετ, όπου η Ελλάδα κατετάγη 5η με μόλις μια ήττα (7-1). Είχε μέσο όρο 6,3 πόντους και 4,3 ριμπάουντ ανά αγώνα με 45,8 % ποσοστό ευστοχίας σε 6 αγώνες.[97] Η εθνική πέρασε εύκολα το στάδιο των ομίλων χωρίς να χάσει αγώνα και έφτασε στους προημιτελικούς, όπου και έχασε από την Ισπανία και αποκλείστηκε. Με το τέλος της συμμετοχής της εθνικής στη διοργάνωση, ο Αντετοκούνμπο είχε συγκεντρώσει τρία νταμπλ νταμπλ και ατομική επίδοση σκοραρίσματος τους 17 πόντους εναντίον της Ισπανίας, καθώς και υπήρξε ο κορυφαίος σε συγκομιδή ριμπάουντ για την ομάδα. Τα ποσοστά του στην διοργάνωση αυτή ήταν 9,8 πόντοι, 6,9 ριμπάουντ, και 1,1 ασίστ ανά αγώνα.[98]

Η επόμενη συμμετοχή του με την εθνική Ελλάδος, ήταν στα προκριματικά του Τορίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όπου είχε μέσο όρο 15,3 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 2,0 ασίστ, 0,7 κλεψίματα, και 2,0 κοψίματα σε συνολικά 3 αγώνες.[99] Η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί καθώς έχασε από την Κροατία με 66-61.[100]

Υπήρξε μέλος της Εθνικής ανδρών, η οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στην Κίνα.[101]

Το 2020, μετά από ψηφοφορία στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Εθνικής Ομάδας των τελευταίων δυο δεκαετιών (2000-2020) ετών σε Ευρωμπάσκετ, μαζί με τους ΔιαμαντίδηΠαπαλουκάΣπανούλη και Πρίντεζη.[102]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2016 είναι σε σχέση με τη Μαράια Ριντλσπρίγκερ. Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, γεννήθηκε ο γιος τους, Λίαμ-Τσαρλς Αντετοκούνμπο.

Ο λογαριασμός του στο Τουίτερ μαζί με τραπεζικά στοιχεία αποτέλεσαν στόχο χάκερ, που απέκτησαν πρόσβαση στις 7 Μαΐου 2020, δημοσιεύοντας σειρά από ρατσιστικά και επιθετικά μηνύματα.[103] H ομάδα των Μπακς[104] και ο αδερφός του Κώστας[105] επιβεβαίωσαν το περιστατικό.

Ειδική μνεία έχει γίνει από τον ίδιο σε ζητήματα ρατσισμού που έχει βιώσει μεγαλώνοντας στην Ελλάδα.[106] Ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ρητορικής μίσους, με πιο έντονα τα παραδείγματα αυτό του Τάκη Τσουκαλά το 2018,[107] και εν συνεχεία το 2020 ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας, που μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter, δημοσίευσε ρατσιστικά σχόλια κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο.[108]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2x MVP του ΝΒΑ: (2019, 2020)
  • 4x Καλύτερη ομάδα στο NBA:
    • 2x Πρώτη Ομάδα: (2019, 2020)
    • 2x Δεύτερη Ομάδα: (2017, 2018)
  • MVP του NBA All-Star Game: (2021)
  • 5x NBA All-Star Game: (2017, 2018, 2019, 2020, 2021)
  • Καλύτερος αμυντικός στο ΝΒΑ: (2020)
  • 3x Καλύτερη αμυντική ομάδα στο NBA:
    • 2x Πρώτη Ομάδα: (2019, 2020)
    • 1x Δεύτερη Ομάδα: (2017)
  • Πιο βελτιωμένος παίκτης στο ΝΒΑ: (2017)
  • Δεύτερη Καλύτερη ομάδα ρούκι στο NBA: (2014)
  • Euroscar (Παίκτης της Ευρώπης): (2018)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  Το ελληνικό φρικιό σε ακριβή απόδοση (π.χ. ως τέρας), λόγω των ασυνήθιστα υψηλών αθλητικών προσόντων του, στα αγγλικά κάνει ομοιοκαταληξία ως Γκρικ Φρικ / Greek Freak
  2.  αγγλική σύντμηση με την έννοια του Αφοι/Αδερφοί Αντετοκούνμπο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  «Γιάννης Αντετοκούνμπο: "Εκπροσωπούμε πάντα την Ελλάδα" | Eurohoops»Eurohoops-GR. 2017-05-30. Ανακτήθηκε στις 2017-06-29.
  2.  «Ποιο είναι το δεύτερο όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο; |thetoc.gr»The TOC-GR. 2017-05-30. Ανακτήθηκε στις 2017-06-29.
  3. ↑ Άλμα πάνω, στο:3,0 3,1 NBA.com Giannis Antetokounmpo #34 HT: 6-11.
  4.  «'Greek Freak' Giannis Antetokounmpo voted NBA All-Star Game starter»ekathimerini.com. 20 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2017.
  5.  Wojnarowski, Adrian (18 Μαρτίου 2014). «From street vendor to surging NBA player, Greek Freak living the American dream»Yahoo.com. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2016.
  6.  Newsroom. «Γ. Αντετοκούνμπο: Το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
  7.  «NBA Rookie Wants To Bring Hope To Greece, And To Milwaukee»NPR.com. 26 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2016.
  8.  Chouinard, KL (2 Ιανουαρίου 2014). «Giannis Antetokounmpo's other name»Bucksketball.com. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2016.
  9. ↑ Άλμα πάνω, στο:9,0 9,1 Triantafyllos, Stefanos (8 Ιουλίου 2013). «Heated Debate Around Antetokounmpo's Home Reflects Rift in Birthplace of Democracy»NBA.com. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2016.
  10.  Maguire, Ken (26 Ιουνίου 2013). «A Hunger for a Better Life May Lead to the N.B.A.»NYTimes.com. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  11.  «Ολυμπιακός από κούνια ο Αντετοκούνμπο»sentragoal.gr. 10 Μαΐου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017.
  12.  «Ο Ολυμπιακός Αντετοκούνμπο»gavros.gr. 23 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017.[νεκρός σύνδεσμος]
  13.  «NBA: Ο Ολυμπιακός ψήφισε τον "ερυθρόλευκο" Αντετοκούνμπο»newsit.gr. 6 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017.
  14.  «Με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Αντετοκούνμπο». 5 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017.
  15.  ΣΚΑΪ. «15oς στο NBA Draft ο Αντετοκούμπο (video)». Ανακτήθηκε στις 2017-02-12.[νεκρός σύνδεσμος]
  16.  «Στον 15ο ουρανό ο Αντετοκούνμπο»Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 2017-02-12.
  17.  «Έλληνες πολίτες οι αδερφοί Αντετοκούμπο»Sport24.gr. 9 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  18.  «Giannis Antetokounmpo received today his...»Twitter. 9 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  19.  «Giannis Antetokounmpo had to run to a Bucks game after finding he had no cab fare»(στα αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2017-02-12.
  20.  EricBuenning (6 Μαρτίου 2014). «Fan who drove Giannis to the arena tells her story»Brew Hoop. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2017.
  21.  Gruman, Andrew (3 Φεβρουαρίου 2014). «Family matters: Bucks rookie Antetokounmpo reunited with family»FoxSports.com. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  22.  Steinberg, Russell (27 Ιουνίου 2014). «2014 NBA Draft Results: Knicks select Thanasis Antetokounmpo with 51st pick»SBNation.com. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  23.  Dayton’s Kostas Antetokounmpo ruled ineligible for 2016-17.
  24.  Deveney, Sean (27 Φεβρουαρίου 2014). «The Baseline: Greek Freaks everywhere! Prepare for the NBA's Antetokounmpo-ization»SportingNews.com. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  25.  «Antetokounmpo brothers to begin 3-month military service»naftemporiki. 12 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016.
  26.  «Πέθανε ο πατέρας των Αντετοκούνμπο». Sport24.gr. 30 Σεπ. 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπ. 2017.
  27.  Staff, From NBA.com. «Giannis Antetokounmpo named cover athlete for NBA 2K19 | NBA.com» (στα αγγλικά). NBA.com. Ανακτήθηκε στις 2018-10-25.
  28.  Naftemporiki (2017-06-25-GR). «Το γιόρτασαν και στο ΟΑΚΑ με... Αντετοκούνμπρος»naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-06-29.
  29.  «Το βράδυ που έγιναν όλοι αδέλφια των Antetokounbros». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-06-28. Ανακτήθηκε στις 2017-06-29.
  30.  «'Antetokounbros' challenge 2005 Greek national team» (στα αγγλικά). Fox News. 2017-06-21. Ανακτήθηκε στις 2017-06-29.
  31.  «Antetokounbros 5K Run για την "Κιβωτό του Κόσμου"»runnfun.gr. 2018-06-16-GR. Ανακτήθηκε στις 2018-10-25.[νεκρός σύνδεσμος]
  32.  «Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο»Protagon.gr-GR. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2017.
  33.  Basket CAI Zaragoza se hace con los derechos de Giannis Adetocunbo ACB.comΑρχειοθετήθηκε 2016-03-03 στο Wayback Machine.
  34.  A Hunger for a Better Life May Lead to the N.B.A. NY Times.com
  35.  Adetokunbo enters the draft Eurohoops.net Αρχειοθετήθηκε 2015-07-04 στο Wayback Machine.
  36.  Bucks sign Neal, Antetokounmpo NBA.com Αρχειοθετήθηκε 2014-12-08 στο Wayback Machine.
  37.  Contra.gr, (20 Ιανουαρίου 2015) Έγραψε ιστορία ο Αντετοκούνμπο - Ανακτήθηκε 20.01.2015
  38.  «Με... καρυάτιδες και τη γαλανόλευκη στα καρφώματα ο Αντετοκούνμπο». Ανακτήθηκε στις 2017-02-12.
  39.  «NBA stars, legends shine as Team World rallies to beat Team Africa». ESPN. 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  40.  «Bucks Exercise Contract Options on Antetokounmpo, Carter-Williams, Ennis and Parker»NBA.com. 26 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  41.  «Giannis Antetokounmpo 2015-16 Game Log»Basketball-Reference.com. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  42.  «James, Love lead Cavaliers past Bucks, 115-100»NBA.com. 19 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  43.  «It's over: Bucks hand Warriors 1st loss, win 108-95»NBA.com. 12 Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  44.  «Antetokounmpo scores 28 as Bucks beat Hawks in overtime»NBA.com. 15 Ιανουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016.
  45.  «Bucks beat Lakers 108-101 in Kobe's final game in Milwaukee»NBA.com. 22 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2016.
  46.  Devine, Dan (22 Φεβρουαρίου 2016). «Giannis explodes for first career triple-double, Bucks beat Lakers»Yahoo.com. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2016.
  47.  «Antetokounmpo's fourth triple-double in 11 games leads Bucks»NBA.com. 13 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2016.
  48.  «Parker's driving layup carries Bucks past Magic 113-110»NBA.com. 1 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2016.
  49.  «Jimmy Butler scores 25 points, Bulls hold off Bucks 102-98»NBA.com. 3 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2016.
  50.  Wojnarowski, Adrian (19 Σεπτεμβρίου 2016). «Sources: Giannis Antetokounmpo agrees to $100M extension»Yahoo.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016.
  51.  Laird, Sam. «The NBA's newest $100 million man is someone whose story you can't help but love»Mashable. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2017.
  52.  «Kidd-Gilchrist, Hibbert help Hornets beat Bucks 107-96»ESPN.com. 26 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016.
  53.  «Antetokounmpo gets triple-double, Bucks beat Magic 93-89»ESPN.com. 21 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016.
  54.  «Antetokounmpo ties career scoring high, Bucks rout Cavs»ESPN.com. 29 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016.
  55.  «Giannis Antetokounmpo, Russell Westbrook named Players of the Week»NBA.com. 5 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2016.
  56.  «Antetokounmpo gets triple-double, Bucks beat Blazers 115-107»ESPN.com. 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016.
  57.  «Antetokounmpo scores 39, Bucks beat Wizards 123-96»ESPN.com. 23 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2016.
  58.  «Antetokounmpo scores 35 as Bucks beat Bulls 116-96»ESPN.com. 31 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
  59.  «Antetokounmpo's jumper at buzzer gives Bucks win over Knicks»ESPN.com. 4 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2017.
  60.  «Knicks rally from 18 down, beat Bucks 116-111 to snap skid»ESPN.com. 6 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017.
  61.  «Curry, Durant and four first-time starters highlight starting lineups for NBA All-Star 2017»NBA.com. 19 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2017.
  62.  «GIANNIS ANTETOKOUNMPO NAMED EASTERN CONFERENCE STARTER FOR 2017 NBA ALL-STAR GAME»NBA.com. 19 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2017.
  63.  «Lakers survive late Bucks rally to win 122-114»ESPN.com. 10 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2017.
  64.  «GIANNIS ANTETOKOUNMPO NAMED KIA NBA EASTERN CONFERENCE PLAYER OF THE MONTH»NBA.com. 3 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2017.
  65.  «Bucks brush past Hornets for 89-79 win»ESPN.com. 10 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2017.
  66.  Manrique, Bruno (9 Απριλίου 2017). «Giannis Antetokounmpo becomes 5th player in NBA history to lead team in all 5 major stat categories»ClutchPoints.com. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017.
  67.  Cato, Tim (12 Απριλίου 2017). «Giannis Antetokounmpo became the 1st player to finish in the top-20 in all major stats»SBNation.com. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017.
  68.  Ewing, Lori (2017-04-27). «Raptors advance to second round with 92-89 win over Bucks» (στα en-CA). CTVNews. Ανακτήθηκε στις 2017-04-28.
  69.  «Greek Freak (37 points) leads Bucks past Celtics, 108-100»ESPN.com. 18 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2017.
  70.  «Antetokounmpo scores career-high 44, Bucks edge Blazers»ESPN.com. 21 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017.
  71.  «GIANNIS ANTETOKOUNMPO NAMED EASTERN CONFERENCE PLAYER OF THE WEEK»NBA.com. 23 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017.
  72.  «Antetokounmpo powers Bucks past Hornets 103-94»ESPN.com. 23 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017.
  73.  «Antetokounmpo scores 33 as Bucks breeze past Hawks»ESPN.com. 29 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2017.
  74.  Levinson, Josh (19 Νοεμβρίου 2017). «Giannis Antetokounmpo pulls down career-high 17 rebounds for Bucks on Saturday»numberfire.com. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2017.
  75.  «Giannis, Bledsoe help Bucks rally past Wizards, 110-103»ESPN.com. 6 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2018.
  76.  «GIANNIS ANTETOKOUNMPO NAMED A STARTER FOR THE 2018 ALL-STAR GAME»NBA.com. 18 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018.
  77.  «Nuggets make 24 3-pointers, beat Bucks 134-123»ESPN.com. 15 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2018.
  78.  «Celtics survive wild finish, hold off Bucks 113-107 in OT»ESPN.com. 15 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2018.
  79.  «Giannis, Bucks beat Celtics 97-86 to force Game 7»ESPN.com. 26 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2018.
  80.  «Celtics beat Bucks 112-96 in Game 7, advance to play 76ers»ESPN.com. 28 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2018.
  81.  «Antetokounmpo scores 25, Bucks top Hornets 113-112»ESPN.com. 17 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018.
  82.  «Bucks' Giannis Antetokounmpo posts historic stat line in win over Sixers» (στα αγγλικά). CBSSports.com. Ανακτήθηκε στις 2018-10-25.
  83.  https://watch.nba.com/game/20181104/SACMIL
  84.  «Giannis Antetokounmpo»ESPN.com. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017.
  85.  «Giannis Antetokounmpo»ESPN.com. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2017.
  86.  «'Greek Freak' Giannis Antetokounmpo voted NBA All-Star Game starter»ekathimerini.com. 20 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2017.
  87.  «Eastern Conference All-Stars vs. Western Conference All-Stars Live Score and Stats - February 19, 2017 Gametracker»CBSSports.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2017.
  88.  Το 2018 οι ομάδες δημιουργήθηκαν βάσει των αρχηγών τους, αντί για την παραδοσιακή διαίρεση Ανατολής-Δύσης
  89.  Το 2019 οι ομάδες δημιουργήθηκαν βάσει των αρχηγών τους, αντί για την παραδοσιακή διαίρεση Ανατολής-Δύσης
  90.  Το 2020 οι ομάδες δημιουργήθηκαν βάσει των αρχηγών τους, αντί για την παραδοσιακή διαίρεση Ανατολής-Δύσης
  91.  Το 2021 οι ομάδες δημιουργήθηκαν βάσει των αρχηγών τους, αντί για την παραδοσιακή διαίρεση Ανατολής-Δύσης
  92.  «Giannis Antetokounmpo Career Bests and Rankings, Milwaukee Bucks, News, Rumors, NBA Stats, Events Stats, Game Logs, Awards - RealGM»basketball.realgm.com. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2017.
  93.  (Αγγλικά) «Giannis Antetokounmpo : Career Stats and Totals»nba.com. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015.
  94.  «Giannis Antetokounmpo»ESPN.com. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2017.
  95.  «Le MVP de la nuit : le « Greek Freak » rime avec historique (28 pts, 14 pds, 11 rbds)»(στα γαλλικά). Basket USA. Ανακτήθηκε στις 2017-02-19.
  96.  Οι εκλεκτοί του Φώτη Κατσικάρη για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, gazzetta.gr, 13/07/2014
  97.  «2014 FIBA Basketball World Cup – Giannis Antetokounmpo»FIBA.com. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2016.
  98.  «Giannis Antetokounmpo»eurobasket2015.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυποστις 16 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2016.
  99.  2016 FIBA Olympic Qualifying Tournament Greece 34 - Giannis Antetokounmpo.
  100.  Game: GREECE vs CROATIA (Group 7)|accessdate=8 Ιουλίου 2016.
  101.  «Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Άρχισε τα… μαγικά ο Αντετοκούνμπο»www.newsit.gr. 1 Σεπτεμβρίου 2019.
  102.  «Εθνική Ελλάδος: Η απίθανη dream team της 20ετίας! (pic)»www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2020.
  103.  «Χάκαραν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα social media του Αντετοκούνμπο!»Έθνος. 7 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2020.
  104.  Bucks (at  🏠), Milwaukee (7 Μαΐου 2020). «Giannis Antetokounmpo's social media accounts were hacked this afternoon and have been taken down. An investigation is underway»@Bucks (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2020.
  105.  Antetokounmpo, Kostas (7 Μαΐου 2020). «Giannis' twitter, phone, email and bank accounts were hacked! He genuinely apologizes for everything that was tweeted and he will be back as soon as possible! The things that were said by this hacker were extremely inappropriate and disgusting!»@Kostas_ante13 (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2020.
  106.  Goodman, Peter S. (2019-05-03). «Giannis Antetokounmpo Is the Pride of a Greece That Shunned Him» (στα αγγλικά). The New York TimesISSN 0362-4331. Ανακτήθηκε στις 2020-07-25.
  107.  «Giannis Antetokounmpo respond to the racist slur made against his brother»Eurohoops (στα Αγγλικά). 15 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2020.
  108.  France-Presse, Agence. «Refugee educator fired for 'monkey' racist insult at Giannis Antetokounmpo»ABS-CBN News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεντεύξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφιερώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δραστηριότητες στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

COVID-19

Η ασθένεια κορονοϊού 2019 (coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Ο ιός και η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019 και έγιναν γνωστοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Από τότε έχει διασπαρεί σε όλον τον πλανήτη και έχει εξελιχθεί σε πανδημία[1].

Τα συμπτώματα της Covid-19 ποικίλουν. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η σωματική εξάντληση. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι η απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, η ρινική συμφόρηση, η επιπεφυκίτιδα, ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, o πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις, τα δερματικά εξανθήματα, η ναυτία ή ο εμετός, η διάρροια, τα ρίγη και η ζάλη. Σε περίπτωση σοβαρής εξέλιξης της νόσου τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όρεξης, σύγχυση, επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος και υψηλό πυρετό, άνω των 38°C. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι η σύγχυση, η μειωμένη συνείδηση, η ανησυχία, η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, πιο σοβαρές και σπάνιες νευρολογικές επιπλοκές. Άτομα όλων των ηλικιών που παρουσιάζουν πυρετό και βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική περίθαλψη[1]. Στην Ελλάδα για αναζήτηση πληροφοριών και καθοδήγησης σε περίπτωση που έχετε ανάγκη μπορείτε να αναζητήσετε διαδικτυακά στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας[2].

Η περίοδος επώασης του ιού, μέχρι την εμφάνιση της ασθένειας, κυμαίνεται έως 14 ημέρες, με διάμεσο χρόνο τις 5,1 ημέρες και το 97.5% των ατόμων που θα εμφανίσουν συμπτώματα θα το κάνουν έως 11,5 ημέρες από την μόλυνση. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που πιθανώς να εμφανίσουν συμπτώματα μετά τις 14 ημέρες[3]. Από τα άτομα που θα εμφανίσουν συμπτώματα, τα περισσότερα, περίπου το 80%, θα ιαθεί χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία. Από τους υπόλοιπους το 15% των ασθενών θα αναζητήσει νοσηλεία και θα χρειαστεί οξυγόνο, ενώ στο 5% η ασθένεια θα εξελιχθεί σοβαρά και χρειάζονται εντατική φροντίδα. Οι επιπλοκές που οδηγούν στον θάνατο μπορεί να είναι αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ, θρομβοεμβολισμό και πολυοργανική ανεπάρκεια[1]. Η θνητότητα των ασθενών που θα χρειαστούν μονάδα εντατικής θεραπείας κυμαίνεται από 39% έως 72% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ασθενών. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας των ιαθέντων κυμαίνεται από 10 ημέρες έως 13[4].

Η ασθένεια Covid-19, η οποία προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, διαδίδεται μεταξύ των ανθρώπων κυρίως όταν ένα μολυσμένο άτομο βρίσκεται σε στενή επαφή με ένα άλλο. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα ή τη μύτη ενός μολυσμένου ατόμου με υγρά σωματίδια τα οποία ονομάζονται, «αναπνευστικά σταγονίδια» τα μεγαλύτερα, ενώ τα μικρότερα, «αερολύματα».[1][4]

Η διάγνωση γίνεται με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), το δείγμα περιλαμβάνει ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, στοματοφαρυγγικό επίχρισμα, πτύελα, ή υλικό αναρρόφησης από τον τραχειοσωλήνα, όταν αφορά διασωληνωμένους ασθενείς. Η ακριβής διάγνωση απαιτεί εργαστηριακή ταυτοποίηση του ιού με την ανίχνευση του γενετικού του υλικού (RNA) με την παραπάνω εξέταση. Η υποψία για τη διάγνωση θα τεθεί μέσω συνδυασμού συμπτωμάτων, παραγόντων κινδύνου και των ευρημάτων στην ακτινογραφία ή την αξονική τομογραφία θώρακα, η οποία συχνά εμφανίζει χαρακτηριστικά άτυπης πνευμονίας[5].

Προληπτικά μέτρα αποτροπής της μόλυνσης από τον Sars-CoV-2 περιλαμβάνουν τη κοινωνική αποστασιοποίηση, τον αερισμό των εσωτερικών χώρων, την κάλυψη του προσώπου μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, το πλύσιμο των χεριών μας και την αποφυγή της επαφής με το πρόσωπό μας αν δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας. Σε δημόσιους χώρους συνιστάται η υποχρεωτική η χρήση μάσκας προσώπου για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης. Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν αναπτυχθεί και αδειοδοτηθεί τουλάχιστον 10 διαφορετικά εμβόλια κατά της Covid-19, από κάποια επίσημη αυστηρή ρυθμιστική αρχή. Περισσότερα αναμένεται να αδειοδοτηθούν σύντομα. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στα τέλη 2020 και έχουν χορηγηθεί, έως και τις 25 Απριλίου 2021, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ ο ρυθμός εμβολιασμού είναι λίγο πάνω από τα 18,3 εκατομμύρια ημερησίως[6]. Στις 27 Δεκεμβρίου 2020, έγιναν στην Ελλάδα οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.[7]. Η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη (ΜΕΘ, «Ευαγγελισμός») έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα μας, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της πανδημίας[8].

Κλινικές έρευνες για την ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής, που αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού, βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή η κύρια θεραπεία είναι συμπωματική, η οποία περιλαμβάνει διαχείριση των συμπτωμάτων, υποστηρικτική φροντίδα και απομόνωση[4].

Ωστόσο, παραμένουν σε απόλυτη ισχύ οι συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό για τήρηση των προληπτικών μέτρων προφύλαξης. Στα άτομα που υποψιάζονται ότι έχουν εκτεθεί στον ιό ή πιθανολογούν ότι είναι φορείς και έχουν ήπια συμπτώματα, να μένουν σπίτι και να αναζητούν ιατρική συμβουλή, είτε στον προσωπικό τους ιατρό, είτε στην πλησιέστερη δομή υγείας, είτε επικοινωνώντας με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας[2].

Ονοματοδοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα COVID-19, αποδόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με τις συστάσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μην αναφέρεται σε μία γεωγραφική τοποθεσία, ένα ζώο, ένα άτομο ή μία ομάδα ατόμων αλλά να έχει εμφανή συσχέτιση με την ασθένεια, ώστε να αποφευχθεί κάποια ανακρίβεια ή στιγματισμός των ομάδων αυτών[9].

Η ονομασία COVID-19 για την ασθένεια, αποτελεί ένα ακρωνύμιο των γραμμάτων, CO, από το corona, που σημαίνει κορώνα, VI, από το virus, που σημαίνει ιός, D από το disease, που σημαίνει ασθένεια και το 19 από το έτος την πρώτης καταγραφής της. Ο ιός μέχρι τότε ονομαζόταν ως "νέος κορονοϊός 2019" ή "2019-nCov"[10].

Η Κίνα, που είχε ήδη ονομάσει την νέα λοίμωξη ως "νέα πνευμονία κορονοϊού"[11], με νεότερη ανακοίνωσή της, αναθεώρησε την αγγλική ονομασία σε "COVID-19", ενώ διατήρησε την κινεζική ονομασία ως είχε[12].

Συμπτώματα και εξέλιξη της νόσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συχνότητα συμπτωμάτων[13]
Σύμπτωμα Ποσοστό
Πυρετός 87.9%
Ξηρός βήχας 67.7%
Κόπωση 38.1%
Φλέγματα 33.4%
Δύσπνοια 18.6%
Μυαλγία ή αρθραλγία 14.8%
Πονόλαιμος 13.9%
Πονοκέφαλος 13.6%
Ρίγος 11.4%
Ναυτία ή εμετός 5.0%
Ρινική συμφόρηση 4.8%
Διάρροια 3.7%
Αιμόπτυση 0.9%
Επιπεφυκίτιδα 0.9%

Η περίοδος επώασης του ιού, μέχρι την εμφάνιση της ασθένειας, κυμαίνεται έως 14 ημέρες, με διάμεσο χρόνο τις 5,1 ημέρες και το 97.5% των ατόμων που θα εμφανίσουν συμπτώματα θα το κάνουν έως 11,5 ημέρες από την μόλυνση. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που πιθανώς να εμφανίσουν συμπτώματα μετά τις 14 ημέρες[14].

Από τα άτομα που θα εμφανίσουν συμπτώματα, τα περισσότερα, περίπου το 80%, θα ιαθεί χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία. Από τους υπόλοιπους το 15% των ασθενών θα αναζητήσει νοσηλεία και θα χρειαστεί οξυγόνο, ενώ στο 5% η ασθένεια θα εξελιχθεί σοβαρά και χρειάζονται εντατική φροντίδα. Οι επιπλοκές που οδηγούν στον θάνατο μπορεί να είναι αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ, θρομβοεμβολισμό και πολυοργανική ανεπάρκεια[1]. Η θνητότητα των ασθενών που θα χρειαστούν μονάδα εντατικής θεραπείας κυμαίνεται από 39% έως 72% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ασθενών. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας των ιαθέντων κυμαίνεται από 10 ημέρες έως 13[4].

Τα συνήθη συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν και χωρίζονται στις εξής κατηγορίες, συστημικά, αναπνευστικά, οφθαλμών-μύτης- λαιμού, γαστρεντερικά, κεντρικού νευρικού συστήματος και οφθαλμών.[15] Τα συστημικά αποτελούνται από πυρετό, κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγία και εξανθήματα. Τα αναπνευστικά αποτελούνται από ξηρό βήχα, παραγωγικό βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αιμόπτυση και συριγμό της αναπνοής. Ο πονόλαιμος, καταρροή, ζάλη, ρινική συμφόρηση, απώλεια γεύσης, απώλεια όσφρησης και η ωταλγία αποτελούν συμπτώματα των οφθαλμών-μύτης- λαιμού. Ο επηρεασμός του γαστρεντερικού εκφράζεται με διάρροιαναυτίαεμετό, κοιλιακό άλγος. Το κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζεται δημιουργώντας πονοκεφάλους, σύγχυση και αταξία. Τέλος οι οφθαλμοί έχουν ως συμπτώματα την επιπεφυκίτιδαοφθαλμαλγία και την φωτοφοβία[15].

Συνήθως ένας στους έξι ασθενείς θα παρουσιάσει επιδείνωση της υγείας του, εμφανίζοντας επιδεινούμενη δύσπνοια και σημεία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, τόσο ακτινολογικά όσο και εργαστηριακά. Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να χωριστεί σε τρεις διαφορετικές φάσεις, ωστόσο αυτές οι φάσεις μπορεί να διαφέρουν και να υπάρχει επικάλυψη τους από κάθε ασθενή, και είναι οι εξής, η φάση της πρώιμης λοίμωξης, η πνευμονική φάση και η φάση της σοβαρής υπερφλεγμονής που περιλαμβάνει και φλεγμονή δευτερογενών οργάνων[16]. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης της μόλυνσης, περνάει χωρίς έντονες ενοχλήσεις, όπως κάθε άλλη ίωση που προκαλεί κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Ο ιός διεισδύει στους πνεύμονες και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από ήπια συμπτώματα και σηματοδοτεί την αρχική απόκριση από έμφυτη ανοσία[16]. Η πλειοψηφία των εισαγωγών στο νοσοκομείο πραγματοποιείται ύστερα από περίπου μία εβδομάδα συμπτωματικής ασθένειας λόγω επιδείνωσης της κατάστασης και η εντατική ιατρική θεραπεία, γίνεται απαραίτητη περίπου δέκα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων[17]. Ακτινολογικά, η συχνότερη ένδειξη είναι η εικόνα θολής υάλου κατά την αξονική τομογραφία που γίνεται την ώρα της εισαγωγής[18][19]. Η λεμφοκυτταροπενία, δηλαδή ο ελαττωμένος αριθμός λεμφοκυττάρων στο αίμα, είναι ένα βασικό εργαστηριακό εύρημα σε αυτό το στάδιο και παρουσιάζει το 83% των ασθενών[16][20]. Η ασθένεια εξελίσσεται στην πνευμονική φάση, που χαρακτηρίζεται από αναπνευστική δυσκολία. Η τρίτη και πιο επικίνδυνη εξέλιξη, είναι η ταχεία εξέλιξη προς το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), το οποίο είναι απειλητικό για την ζωή[21]. Η υπερβολική συστημική φλεγμονή ή η καταιγίδα κυτοκίνης, μπορεί να συσχετιστεί με τη λεμφοκυτταροπενία και αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα σοβαρής νόσου και παρατηρείται πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων[16]. Η εμπλοκή του νευρικού συστήματος στην εξέλιξη και μετάδοση της νόσου δεν έχει μελετηθεί κλινικά εκτενώς, αναμένεται όμως να είναι σημαντική με βάση τις γνώσεις μας στην νευροανατομία και νευροφυσιολογία [22].Έχει παρατηρηθεί ότι σε παιδιά και νέους, η συμπτωματολογία  είναι ηπιότερη.

Κορονοφοβικό άγχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα επίκτητο ψυχοπαθολογικό σύμπλεγμα. Το οποίο παρατηρείται πρόδρομα, δηλαδή πριν καν το άτομο νοσήσει από τον ιό, έχοντας ως ψευδή φοβική πεποίθηση την εκδήλωση των αναμενόμενων συμπτωμάτων, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να νοσεί. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, είναι η υποθετική αντίληψη του ατόμου ότι βρίσκεται σε εμπύρετη κατάσταση, η συνοδεία κεφαλαλγίας, αθραλγίας, μυαλγίας, ρινικής καταρροής, δύσπνοιας ή πονόλαιμου. Αποτέλεσμα, είναι η αποφυγή οποιουδήποτε χώρου, η υπερπροστασία της προσωπικής υγιεινής που καθίσταντο κουραστική και επίπονη σε ψυχοσωματικό επίπεδο, η αποξένωση από τις ενδοπροσωπικές και διαπροσωπικές του σχέσεις, έχοντας την υποθετική συνεχή σκέψη στην αόρατη ύπαρξη του ιού σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστεί και όταν ο ασθενής υφίσταντο τον ιό, καθώς το μεταφοβικό στρες που δημιουργήθηκε από την προαναφερθείσα κατάσταση, δημιουργεί ακούσια την εσωτερική αντίληψη, ότι το άτομο όπου προσέρχεται πιστεύει ακράδαντα ότι θα επαναπροσλάβει τον ιό, και ότι θα εμπίπτει σε αυτήν ιική κατάσταση συνεχώς. Αυτή η ψυχοπαθολογική κατάσταση χρήζει ψυχοθεραπείας και ψυχολογικής υποστήριξης σε περιπτώσεις που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την αποδοτικότητα του ατόμου σε όλες τις πτυχές της ρουτίνας και της καθημερινής του ζωής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, συνίστανται ψυχιατρική παρέμβαση για την δοσοληψία φαρμακευτικής αγωγής, σχετιζόμενης με το φοβικό στρες

Επιγραμματικά οι αιτίες θανάτου που καταγράφηκαν σε μελέτη, από 113 ασθενείς που έχασαν την ζωή τους από την λοίμωξη COVID-19 στην έναρξης της πανδημίας, ήταν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας(100%), αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου Ι(51%), σήψη(100%), οξεία καρδιακή βλάβη(77%), καρδιακή ανεπάρκεια(49%), αλκάλωση(40%), υπερκαλιαιμία(37%), νεφρική βλάβη (25%) και υποξική εγκεφαλοπάθεια(20%)[25].

Η πυκνότητα του ACE2 σε κάθε ιστό σχετίζεται με την σοβαρότητα της νόσου[26]. Ο μηχανισμός αυτός, έχει οδηγήσει σε έρευνες, για την πιθανότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα αποκλείουν τους υποδοχείς αυτούς, ώστε να δρουν προστατευτικά[27].

Ρινική κοιλότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λοίμωξη COVID-19 επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που αποτελείται από μύτη - ρινοφάρυγγας - λάρυγγας. Επειδή ο κορονοϊός SARS-CoV-2 διαδίδεται κυρίως με αναπνευστικά σταγονίδια, η ρινική κοιλότητα είναι η πρώτη οδός εισόδου. Μεταξύ των κυττάρων που υπάρχουν στο σημείο αυτό, στα αναπνευστικά επιθηλιακά κύτταρα υπάρχουν το ένζυμο ACE2 που είναι υπεύθυνο για την προσκόλληση του ιού, έτσι συμβάλουν ενεργά στην αναπαραγωγή του ιού και ανιχνεύεται υψηλό ιικό φορτίο. Επίσης αυτά τα κύτταρα αποτελούν πιθανή δεξαμενή του ιού κατά την διάρκεια της μετάδοσής του, Για αυτόν το λόγο το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα χρησιμοποιείται ως τρόπος διάγνωσης.[28]

Οσφρητικό Επιθήλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας σχετίζεται και με οσφρητικές και γευστικές δυσλειτουργίες, οι οποίες παρατηρούνται ως συμπτώματα της λοίμωξης καθώς παρατηρούνται σε περισσότερο από το 50% των ασθενών. Το ένζυμο ACE2 παρατηρείται και σε αυτά τα κύτταρα. Η λοίμωξη, η οποία προκαλεί τοπική φλεγμονή αγγειακών και υποστηρικτικών κυττάρων του οσφρητικού βολβού, οδηγεί σε προβλήματα στην όσφρηση. Επίσης η βλάβη στα υποστηρικτικά κύτταρα, μπορεί να επηρεάσει τους οσφρητικούς νευρώνες.[28]

Αναπνευστικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα που το αποτελούν τραχεία - βρόγχοι - πνεύμονες και ιδιαίτερα οι πνεύμονες είναι τα όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από τον Sars-Cov-2, επειδή εισέρχεται στα κύτταρα του ξενιστή μέσω του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2(ACE2). Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται σε πνευμονία και σε σοβαρές περιπτώσεις αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία και είναι η κύρια αιτία θανάτου. [29] Στο πλαίσιο της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, παρατειρούνται διαφορετικά παθολογικά σχήματα οξείας πνευμονικής βλάβης όπως την διάχυτη κυψελιδική βλάβη (DAD), η οποία σχετίζεται στενά με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), την οξεία ινώδη και οργανωμένη πνευμονία (AFOP) και λεμφοκυτταρική πνευμονία.[28]

Ο ιός επηρεάζει επίσης τα γαστρεντερικά όργανα καθώς το ένζυμο ACE2 υπάρχει σε αφθονία στα αδενικά κύτταρα του γαστρικού συστήματος, του δωδεκαδακτύλου και του ορθικού επιθηλίου  καθώς και στα ενδοθηλιακά κύτταρα και τα κύτταρα του λεπτού εντέρου[30]. Ιικό RNA έχει ανιχνευθεί στα κόπρανα ορισμένων ασθενών ακόμη και μετά την υποχώρηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και έως και 35 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, οδηγώντας σε μια παρατεταμένη μορφή ασθένειας που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.[28]

Συκώτι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια της COVID-19 έχουν αναφερθεί αυξημένα επίπεδα ασπαρτικής τρανσαμινάσης (AST), τρανσαμινάσης αλανίνης (ALT) και χολερυθρίνης. Αυτοί οι τρεις δείκτες μαρτυρούν τραυματισμό στο ήπαρ. Αυτή η ηπατική βλάβη είναι συνήθως ήπια και παροδική. Έχει αποδειχθεί ότι το SARS-CoV-2 είναι ικανό να στοχεύει τα χολαγγειοκύτταρα. Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις των ιών, δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλοι μηχανισμοί, όπως η τοξικότητα στα φάρμακα.[28]

Καρδιαγγειακό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Sars-Cov-2 μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου και χρόνια βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα[31]. Ο οξύς τραυματισμός της καρδιάς βρέθηκε στο 12% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο της Γουχάν κατά την έναρξης της πανδημίας και είναι συχνότερη όταν η λοίμωξη εξελίσσεται σοβαρότερα[32]. Τα ποσοστά των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων είναι υψηλά, λόγω της συστημικής φλεγμονής και των διαταραχών του ανοσοποιητικού κατά την εξέλιξη της νόσου αλλά και με τον αριθμό των υποδοχέων ACE2 που υπάρχουν στην καρδιά, όπου παρουσιάζονται σε μεγάλο βαθμό[31]. Η δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και σχηματισμών θρόμβων πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη θνητότητα, καθώς τα περιστατικά θρόμβων που οδηγούν σε πνευμονικές εμβολές και ισχαιμικά επεισόδια στον εγκέφαλο, τα οποία έχουν σημειωθεί ως επιπλοκές σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η λοίμωξη προκαλεί μια αλυσίδα αποκρίσεων στο σώμα όπως τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην πνευμονική κυκλοφορία που οδηγεί στην μειωμένη οξυγόνωση παράλληλα με την ιογενή πνευμονία[33].

Νευρικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει πιθανότητα, ο SARS-CoV-2, να μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα, αυτό όμως παραμένει ακόμα άγνωστο. Πολλά άτομα που έχουν νοσήσει παρουσιάζουν νευρολογικά ή ψυχικά προβλήματα. Ο ιός δεν ανιχνεύεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα της πλειοψηφίας των ατόμων με COVID-19 που παρουσιάζουν νευρολογικά προβλήματα. Ωστόσο ο Sars-Cov-2 έχει ανιχνευθεί σε χαμηλά επίπεδα στον εγκέφαλο όσων έχουν πεθάνει από την λοίμωξη[14].Ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια από τον επηρεασμό του εγκεφάλου καθώς και άλλοι κορονοϊοί έχει αποδειχθεί ότι έχουν την δυνατότητα να εισβάλουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Έχει εντοπιστεί ιός στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των αυτοψιών, όμως ο ακριβής μηχανισμός που εισβάλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα παραμένεις ασαφής καθώς υπάρχει χαμηλό επίπεδο ενζύμων ACE2 στον εγκέφαλο[34]. Ο ιός έχει την δυνατότητα να εισχωρήσει στην κυκλοφορία του αίματος από τους πνεύμονες, πιθανώς μέσω ενός μολυσμένου λευκού αιμοσφαιρίου, ώστε να μολύνει τον εγκέφαλο[14]. Η απώλεια μυρωδιάς, που εμφανίζεται σαν σύμπτωμα της λοίμωξης, οφείλεται στη μόλυνση των κυττάρων του οσφρητικού επιθηλίου και με επακόλουθη βλάβη τους οσφρητικούς νευρώνες[35].

Νεφροί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης επηρεασμός και επιπλοκές των νεφρών είναι μία ακόμα αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί. Εκθέσεις δείχνουν ότι έως και το 30% των νοσηλευόμενων ασθενών, τόσο στην Κίνα, όσο και στην Νέα Υόρκη, έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στα νεφρά τους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων, τα οποία δεν είχαν προηγουμένως νεφρικά προβλήματα[36]. Το SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι ικανό να στοχεύσει το νεφρό: σωματίδια τύπου ιού ήταν ορατά στο νεφρό με ηλεκτρονική μικροσκοπία και η ανοσοϊστοχημεία έδειξε συσσώρευση του αντιγόνου SARS-CoV-2 σε σωληνάρια νεφρού.[28]

Λιπώδης ιστός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία δείχνουν ότι αποτελεί σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της COVID-19 σε σοβαρή μορφή. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας είχαν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερη από 30, ανεξάρτητα από την ύπαρξη διαβήτη, υπέρτασης, το φύλο και την ηλικία. Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα για την νοσηρότητα και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη Η1Ν1. Ο λιπώδης ιστός βρίσκεται στον στόχο του SARS-CoV-2 καθώς το ένζυμο ACE2 υπάρχει στα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο λιπώδης ιστός δρα ως δεξαμενή του ιού.[28]

Λεμφικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο SARS-CoV-2 φαίνεται ότι στοχεύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ένζυμο ACE2 παρουσιάζεται στα μακροφάγα και στον σπλήνα. Επιπλέον, αν και τα Τ και Β κύτταρα δεν στοχεύονται άμεσα από τον κορονοϊό, προκαλεί θάνατο των λεμφοκυττάρων, η οποία μπορεί να εξηγήσει την λεμφοπενία που παρατηρείται σε μολυσμένους ασθενείς και σχετίζονται με φαινόμενα που προκαλούνται από κυτοκίνες.[28]

Καταιγίδα κυτοκίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σοβαρότητα της φλεγμονής από την COVID-19 μπορεί να αποδοθεί από την καταιγίδα κυτοκίνης η οποία παρουσιάζεται κατά την διάρκεια της λοίμωξης και είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας από τον SARS-CoV-2[37]. Η απόκριση αυτή είναι υπεύθυνη για την νοσηρότητα σε μια σειρά ασθενειών, όμως στην COVID-19, σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση και αυξημένη θνητότητα. Η καταιγίδα προκαλεί σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, γεγονότα πήξης του αίματος όπως εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλίτιδα, οξεία νεφρική βλάβη και αγγειίτιδα. Τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος , τα μικρογλοιακά κύτταρα, οι νευρώνες, και τα αστροκύτταρα , εμπλέκονται επίσης στην απελευθέρωση των κυτοκινών που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα[38].

Μυοσκελετικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μυαλγία και η κόπωση έχουν αναφερθεί ως συμπτώματα σε ασθενής της COVID-19. Το ACE2 εκφράζεται σε χαμηλά επίπεδα στον μυϊκό ιστό. Αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεαστούν και οι αναπνευστικοί μύες. Δεν έχει καταγραφεί πρόβλημα με τις αρθρώσεις και τα οστά.

Cisco Webex

Η Cisco Webex είναι Αμερικανική εταιρεία που αναπτύσσει και παρέχει συστήματα διαδικτυακών διασκέψεων. Ιδρύθηκε ως WebEx το 1995 και συγχωνεύθηκε με την Cisco Systems το 2007. Η έδρα της βρίσκεται στο Milpitas της Καλιφόρνια.

Τα προϊόντα της είναι Webex Meetings, Webex Teams, Training Center, Event Center, Support Center, Sales Center, MeetMeNow, PCNow, Webex AIM Pro Business Edition, Webex WebOffice και WebEx Connect.

Τα συστήματα της Webex δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα της πλατφόρμας MediaTone και υποστηρίχθηκαν από τη Webex MediaTone Network, [1] ένα παγκόσμιο δίκτυο που προορίζεται για χρήση με προγράμματα κατά παραγγελία. Το δίκτυο σχεδιάστηκε από τον Shaun Bryant και τον Zaid Ali Sr, Network Architect, για να είναι μια από τις πρώτες πλατφόρμες SaaS στο Διαδίκτυο.

Ιστορία

Ιδρύθηκε ως WebEx το 1995 και συγχωνεύθηκε με την Cisco Systems το 2007. Η έδρα της βρίσκεται στο Milpitas της Καλιφόρνια. Τον Ιούλιο του 2006, η AOL και η Webex ξεκίνησαν μια επιχειρηματική έκδοση του λογισμικού ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, με πρόσθετες δυνατότητες. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια να προσφέρει μια διαδικτυακή πλατφόρμα "mashup" συνεργασίας που ονομάζεται "Webex Connect".

Στις 15 Μαΐου 2020, η διευθύνων σύμβουλος της Cisco Webex, Kelly Kramer, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2020, πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου συμμετείχαν σε συσκέψεις με τα προϊόντα της εταιρείας που ισοδυναμούσε με 25 δισεκατομμύρια λεπτά συναντήσεων.[2]

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Cisco λάνσαρε μια νέα πλατφόρμα, τη Webex Classroom.

 

ΤΗΛΕΩΦΝΟ

Το τηλέφωνο είναι μία συσκευή συνδιάλεξης η οποία μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευή που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές. Η συσκευή αυτή αποτελείται από πομπό και δέκτη και συνδέεται με καλώδιο με το τηλεφωνικό κέντρο. Ο πομπός έχει μέσα σ' ένα σωλήνα μια μετάλλινη πλάκα μπροστά σε ηλεκτρομαγνήτη. Μόλις ακουστεί η φωνή μας επάνω στην πλάκα, αυτή αρχίζει να κάνει παλμικές κινήσεις ισχυρές ή αδύνατες, ανάλογα με τον τόνο που έχει η φωνή μας, που επηρεάζουν τον ηλεκτρομαγνήτη. Με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα ηχητικά κύματα περνούν από το καλώδιο και φτάνουν στον δέκτη που έχει κι αυτός έναν ηλεκτρομαγνήτη μ' ένα διάφραγμα μπροστά του. Το διάφραγμα του δέκτη με τη σειρά του αρχίζει να έχει παλμικές κινήσεις από τα ηχητικά κύματα του πομπού που μεταδίδει ο ηλεκτρομαγνήτης. Μ' αυτόν τον τρόπο η ανθρώπινη ομιλία ξανακούγεται στο ακουστικό με την αναπαραγωγή των ήχων. Ο πομπός και ο δέκτης ενός τηλεφώνου είναι τοποθετημένοι σ' ένα όργανο που λέγεται ακουστικό.

ολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον ήχο διαμέσου του ηλεκτρισμού. Αυτό το κατάφερε ο Σκωτσέζος φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876.[1] Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, η οποία βρισκόταν μπροστά από σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δυο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Και οι δυο συσκευές χρησιμοποιήθηκαν ως δέκτες και ως πομποί. Στη συσκευή του Μπελ, η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Η συσκευή αυτή χρησίμευε μόνο για ομιλίες σε κοντινή απόσταση.

Μετά την εφεύρεση όμως του μικροφώνου από τον Αμερικανό Ντέιβιντ Έντουαρντ Χιουζ (David Edward Hughes) το 1877, το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μακρινών αποστάσεων. Το μικρόφωνο αυτό περιλάμβανε μικρή ράβδο από άνθρακα η οποία περιβαλλόταν από δυο στρώματα άνθρακα. Στην αρχή μικρόφωνο και ακουστικό ήταν τοποθετημένα μαζί. Το τηλέφωνο πέρασε διάφορες εξελίξεις για να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

Στα χειροκίνητα τηλεφωνικά κέντρα, ο συνδρομητής για να καλέσει το κέντρο έστρεφε μια μαγνητοηλεκτρική μηχανή που είχε το τηλέφωνό του και η τηλεφωνήτρια ρωτούσε τον συνδρομητή με ποιον αριθμό θέλει να μιλήσει. Στα ημιαυτόματα τηλεφωνικά κέντρα ο συνδρομητής συνδέεται με το κέντρο αμέσως μόλις σηκώσει το ακουστικό.

Τα αυτόματα τέλος τηλεφωνικά κέντρα είναι η πιο εξελιγμένη μορφή που χρησιμοποιείται σήμερα σ' όλο τον κόσμο. Ο συνδρομητής, χωρίς να έχει καμιά επαφή με το κέντρο, μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον αριθμό που ζητάει.

Η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή γίνεται με τα αστικά τηλεφωνικά κέντρα. Εκτός όμως από τα αστικά τηλεφωνικά κέντρα υπάρχουν και τα υπεραστικά τηλεφωνικά κέντρα διαμέσου των οποίων ο συνδρομητής μπορεί να μιλήσει με τις άλλες πόλεις ακόμα και με άλλες χώρες ολόκληρου του κόσμου.

Μέχρι σήμερα η υπεραστική τηλεφωνική σύνδεση γινόταν με ασύρματο. Τα τελευταία όμως χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούνται και άλλοι τρόποι σύνδεσης όπως, καλώδια χαλκού, οπτικές ίνες και δορυφόροι με την συνδυασμένη χρήση ηλεκτρονικών μηχανών. Μ' αυτόν τον τρόπο η σύνδεση με άλλες πόλεις και χώρες γίνεται αυτόματα χωρίς τη μεσολάβηση του κέντρου.

ήμερα τα τηλεφωνικά κέντρα είναι (3) ειδών:

  • Αναλογικά (POTS). Η επικοινωνία γίνεται μέσω ειδικού δικτύου τηλεφωνίας.
  • Ψηφιακά ISDN. Η επικοινωνία γίνεται όπως στα αναλογικά αλλά μετατρέπεται η φωνή σε δεδομένα, αποστέλλεται μέσω του δικτύου τηλεφωνίας και μετατρέπεται και πάλι σε φωνή.
  • Ψηφιακά VoIP. Ψηφιακά κέντρα όπου η φωνή ταξιδεύει σε μορφή δεδομένων μέσω δικτύων υπολογιστών και του Διαδικτύου. Η επικοινωνία με αυτό τον τρόπο δεν υποχρεώνεται να μεταφέρεται μέσα από ειδικές τηλεφωνικές γραμμές που έχουν περιορισμούς ταχύτητας και χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις.

ηση του κέντρου.Cardwell, Donald, «Η ιστορία της Τεχνολογίας», Μεταίχμιο, Αθήνα 2000

  • Ardley, Neil, «Λεξικό των Επιστημών», Ερευνητές, Αθήνα 1994
  • Bachman, «Μεγάλοι Εφευρέται», Αστήρ, Αθήνα 1988
  • Ο.Τ.Ε., «Μουσείο Τηλεπικοινωνιών – χθες-σήμερα-αύριο», Αθήνα, Ιούλιος 2000
  • Επτά Ημέρες της Καθημερινής, « Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών – 50 χρόνια Ο.Τ.Ε.», Μαϊος 1999
  • Δικτυακός τόπος του Ο.Τ.Ε.
  • Δικτυακός τόπος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών

ΝETFLIX

 

Από τον Οκτώβριο του 2017, η Netflix είχε 109,25 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 52,77 εκατομμυρίων συνδρομητών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσπάθειές τους να παράγουν νέο περιεχόμενο, να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα για πρόσθετο περιεχόμενο και να διαφοροποιηθούν μέσω 190 χωρών οδήγησαν στην εταιρεία να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια χρέη: 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Σεπτέμβριο του 2017, από 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδια χρονική στιγμή του προηγούμενου έτους.

Τα κεντρικά γραφεία της Netflix είναι στο 100 Winchester Circle, Los Gatos, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Έχουν επίσης άλλα γραφεία στις Κάτω Χώρες τη Βραζιλία , την Ιαπωνία και τη νότια Κορέα.

Το Netflix ιδρύθηκε το 1997 στην Σκοτς Βάλεϊ της Καλιφόρνια από τον Μαρκ Ράντολφ και τον Ριντ Χέιστινγκς.

Ο Ράντολφ ήταν συνιδρυτής της MicroWarehouse, μιας εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος της Borland International στον τομέα του μάρκετινγκ.

Ο Χέιστινγκς ήταν καθηγητής μαθηματικών και ίδρυσε την Pure Software, η οποία πρόσφατα πουλήθηκε έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ράντολφ ήθελε να πωλούν κάτι στο ίντερνετ, αλλά δεν ήξερε τι θα μπορούσε να είναι αυτό. Έτσι, γεννήθηκε στον Χέιστινγκς η ιδέα του Netflix, όταν αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 40 δολάρια επειδή ξέχασε να επιστρέψει την ταινία «Apollo 13», που είχε νοικιάσει.

Η ιστοσελίδα του Netflix βγήκε στον αέρα στις 14 Απριλίου 1998, κάνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το κοινό καταναλώνει το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό προϊόν.

Η Netflix εισήγαγε την ιδέα της μηνιαίας συνδρομής τον Σεπτέμβριο του 1999 και έπειτα έριξε το μοντέλο μίας μίσθωσης στις αρχές του 2000. Από τότε, η εταιρεία έχει οικοδομήσει τη φήμη της στο επιχειρηματικό μοντέλο των κατ 'αποκοπήν απεριόριστων ενοικίων χωρίς λήξεις, καθυστερημένες χρεώσεις, τΤο 2000, η ​​Netflix προσφέρθηκε να αγοραστεί από την Blockbuster για 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η προσφορά μειώθηκε. Η Netflix ξεκίνησε μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στις 29 Μαΐου 2002, που πώλησε 5,5 εκατομμύρια μετοχές κοινών μετοχών στην τιμή των 15,00 δολαρίων ΗΠΑ ανά μετοχή. Στις 14 Ιουνίου 2002, η εταιρεία πώλησε επιπλέον 825.000 κοινές μετοχές στην ίδια τιμή. Αφού υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τα πρώτα έτη της, η Netflix παρουσίασε το πρώτο της κέρδος κατά τη χρήση 2003, κερδίζοντας κέρδη 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στα έσοδα ύψους 272 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το 2005, διατέθηκαν 35.000 διαφορετικές ταινίες και η Netflix απέστειλε καθημερινά 1 εκατομμύριο DVD.α τέλη διακίνησης ή τα τέλη ενοικίασης ανά τίτλο.Η Netflix διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην ανεξάρτητη διανομή ταινιών. Μέσω του τμήματος Red Envelope Entertainment, η Netflix χορήγησε άδεια και διένειμε ανεξάρτητες ταινίες όπως το Born in Brothels και το Sherrybaby. Από τα τέλη του 2006, η Red Envelope Entertainment επεκτάθηκε και στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου με κινηματογραφιστές όπως ο Τζον Γουότερς. Το Netflix έκλεισε το Red Envelope Entertainment το 2008, εν μέρει για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τους συνεργάτες του στούντιο.Το λογότυπο του Netflix έχει αλλάξει δύο φορές από το 2000 έως σήμερα. Το νέο λογότυπο (2014-Σήμερα) έχει ένα πιο απλοποιημένο design.

Youtube

Δημιουργήθηκε στις 14 Φεβρουάριου 2005.[1] Τον Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adobe Flash Video για να εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία από το περιεχόμενο φτιαγμένο από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κλιπ ταινιών, κλιπ τηλεόρασης, βίντεο και μουσικής, καθώς και ερασιτεχνικό περιεχόμενο, όπως το βιντεοϊστολόγιο (video blogging) και σύντομα πρωτότυπα βίντεο. Μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο YouTube επιφοτώνεται από ιδιώτες, ωστόσο μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιχειρήσεις παρέχουν ορισμένο από το υλικό τους μέσω της ιστοσελίδας συμπεριλαμβανομένων των CBSBBCVevo και άλλων οργανώσεων, ως μέρος του πΌλοι μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ψηφιακές ταινίες (βίντεο), ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό ταινιών με χρονικό όριο δεκαπέντε λεπτών το κάθε βίντεο. Μαζί με τις ταινίες φαίνεται και ο αριθμός των μελών που τις έχουν δει, ώστε να φαίνονται ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Επίσης ένας χρήστης μπορεί να πει αν του αρέσει ένα βίντεο ή όχι. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήσουν σχόλια στο κάθε βίντεο και να πατήσουν το κουμπί "Μου αρέσει" (Like) καθώς επίσης και να βαθμολογήσουν και να απαντήσουν τα σχόλια άλλων χρηστών.ρογράμματος ε

Το YouTube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ (αγγλικάChad Hurley‎), Στηβ Τσεν (αγγλικάSteve Chen‎) και τον Τζουντ Καρίμ (αγγλικάJawed Karim‎), οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal. Ο Χάρλεϊ σπούδασε σχεδιασμό (Designers), και ο Τσεν με τον Καρίμ σπούδασαν πληροφορική μαζί στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόης της Ουρμπάνας.

Σύμφωνα με μια ιστορία που έχει συχνά επαναληφθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Χάρλεϊ και ο Τσεν ανέπτυξαν την ιδέα για το YouTube κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2005, αφού είχαν βιώσει δυσκολία στην κοινή χρήση ενός βίντεο, για έναν πυροβολισμό σε ένα πάρτι στο διαμέρισμα του Τσεν στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Καρίμ ο οποίος είχε παρέστη το κόμμα αρνήθηκε ότι είχε συμβεί, αλλά ο Τσεν σχολίασε ότι η ιδέα για το YouTube ιδρύθηκε μετά από ένα πάρτι.

Ο Καρίμ είπε ότι η έμπνευση για το YouTube εμφανίστηκε για πρώτη φορά από το ρόλο της Τζάνετ Τζάκσον στο περιστατικό του 2004, όταν το στήθος της είχε εκτεθεί κατά την εκτέλεση της, και αργότερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Ο Καρίμ ο οποίος δεν μπορούσε να βρει εύκολα βίντεο κλιπ της, για κάθε εκδήλωση σε απευθείας σύνδεση, τον οδήγησε στην ιδέα του σάιτ και στον διαμοιρασμό βίντεο.Ο Χάρλεϊ και ο Τσεν είπε ότι η αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια έκδοση βίντεο από μια διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών, και είχε επηρεαστεί από την ιστοσελίδα Hot or Not.

ταιρικής σχέσης YouTube.Η προβολή βίντεο YouTube σε έναν προσωπικό υπολογιστή απαιτεί το Adobe Flash Player plug-in για να εγκατασταθεί στον φυλλομετρητή. Το πρόσθετο Adobe Flash Player είναι ένα από τα πιο κοινά κομμάτια του λογισμικού που εγκαθίσταται σε προσωπικούς υπολογιστές και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75% του υλικού βίντεο που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Βίντεο ανεβασμένα στο YouTube από τους δικαιούχους των λογαριασμών αυτών περιορίζονται σε δέκα λεπτά σε διάρκεια και το μέγεθος αρχείου των 2 GB.

Όταν το YouTube ξεκίνησε το 2005 ήταν δυνατό να ανεβαστούν μεγαλύτερα βίντεο, αλλά το όριο των δέκα λεπτών εισήχθη τον Μάρτιο του 2006 και μετά όταν το YouTube διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των βίντεο που υπερβαίνουν το μήκος αυτό ήταν ανεπίτρεπτες προσθήκες από τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Οι εταιρικοί λογαριασμοί επιτρέπεται να ανεβάσουν τα βίντεο περισσότερο από δέκα λεπτά, με την επιφύλαξη της αποδοχής τους από το youtube

Το YouTube προσέφερε αρχικά τα βίντεο σε ένα μόνο επίπεδο ποιότητας, αλλά τώρα έχει μια σειρά από επίπεδα ποιότητας, καθώς και ένα σχήμα για προβολή σε κινητά τηλέφωνα. Το αρχικό σχήμα που εμφανίζονται τα βίντεο σε ένα ψήφισμα των 320x240 εικονοστοιχείων με την H.263 codec Sorenson Spark, με μονοφωνικό ήχο MP3.

Από τον Μάρτιο του 2008, τα YouTube βίντεο είναι διαθέσιμα σε μια σειρά από επίπεδα ποιότητας, με τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας που προσφέρουν καλύτερη ανάλυση εικόνας. Τον Νοέμβριο του 2008 η υποστήριξη 720p High Definition προστέθηκε. Την ίδια στιγμή, ο αναπαραγωγέας YouTube αλλάζει από 4:3 σε 16:9 widescreen. Τον Νοέμβριο του 2009 η υποστήριξη 1080p High definition προστέθηκε. YouTube βίντεο χρησιμοποιούν επί του παρόντος το H.264/MPEG-4 AVC μορφή, με στερεοφωνικό ήχο AAC.