Λουλούδι πετούνια🌵🌺🌷🌸💐🌹

 

Blogιστική μέρα φύσης!

Ας ξεκινήσουμε!

Πετούνια, ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσουμε με έντονα χρώματα τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας και να απολαμβάνουμε ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης.

Οι πετούνιες διαθέτουν συμπαγή, πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη, ιδανικές για να φυτέψουμε σε παρτέρια και σε γλάστρες χωρίς να χρειάζονται υπερβολική φροντίδα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για την πλούσια ανθοφορία τους που με την κατάλληλη περιποίηση διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Τα λουλούδια της πετούνιας, ανάλογα την ποικιλία μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος 10-15 εκατοστών και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες χρωματικούς συνδυασμούς.

Η πετούνια φυτεύεται την άνοιξη και συνδυάζεται πολύ αρμονικά μαζί με άλλα ετήσια λουλούδια όπως η ζίνια, ο πανσές, ο κατιφές, το άλυσσο, η βιολέτα και το σκυλάκι.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε τις πετούνιες και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

. Κι όσο για τα χρώματα, μπορούμε να επιλέξουμε πετούνιες μονόχρωμες σε άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, μωβ, ακόμα και μαύρο χρώμα, ενώ πολλοί ιδιαίτερες είναι και οι δίχρωμες ποικιλίες που συνδυάζουν το λευκό με κάποιο άλλο χρώμα.

2. Πώς φυτεύουμε τις πετούνιες στον κήπο; Η πετούνια ταιριάζει απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό. Αναπτύσσεται καλύτερα σε αφράτο και γόνιμο έδαφος, γι’ αυτό κατά τη φύτευση ενσωματώνουμε κομπόστ και τύρφη για να βελτιώσουμε το χώμα και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά. Ο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της πετούνιας είναι με σπόρο και μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά. Εναλλακτικά, φύτευουμε έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώριο της περιοχής μας. Οι μικροσκοπικοί στρογγυλοί σπόροι της πετούνιας φυτεύονται σε σπορείο από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Σε θερμοκρασία γύρω στους 20°C, οι σπόροι χρειάζονται 2 βδομάδες για να φυτρώσουν. Μετά από δύο μήνες που θα έχουν αναπτυχθεί σε νεαρά φυτά, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στις οριστικές τους θέσεις. Φυτεύουμε τις πετούνιες σε αποστάσεις περίπου 10-20 εκατοστών ανάλογα την ποικιλία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύχρωμο χαλί από πετούνιες σε παρτέρια, να τις συνδυάσουμε με άλλα λουλούδια ή να τις φυτέψουμε γύρω από καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα διαμορφώνοντας ένα κύκλο με πολύχρωμες πετούνιες.

3. Πώς φυτεύουμε τις πετούνιες σε γλάστρα; Οι πετούνιες έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα, γι’ αυτό φυτεύονται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες χαμηλού ύψους, περίπου 20 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Προσθέτουμε μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση του νερού και γεμίζουμε τις γλάστρες με υψηλής ποιότητας φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τοποθετούμε τις γλάστρες σε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό σχετικά προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανθοφορία. Όταν συνυπάρχουν κι άλλα ψηλότερα φυτά στη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα, φυτεύουμε τις πετούνιες στην μπροστινή σειρά για να δέχονται περισσότερο ήλιο που τις βοηθά στο σχηματισμό περισσότερων λουλουδιών.

Πετούνιες σε γλάστρα για να προσθέσουμε χρώμα στην αυλή και στο μπαλκόνι

 

 

4. Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα οι πετούνιες; Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία και η ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, ποτίζουμε τις πετούνιες περίπου δυο φορές την εβδομάδα, ενώ σε περιόδους καύσωνα χρειάζονται συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια λόγω γρήγορης αποστράγγισης του νερού, καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες που έχουν μεγάλη βλαστική ανάπτυξη και ανθοφορία απαιτούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1-2 μέρες.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στις πετούνιες; Οι πετούνιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος έχουν μέτριες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχειά και δεν χρειάζονται υπερβολική λίπανση. Προσθέτουμε την άνοιξη πλήρες κοκκώδες λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο, και επαναλαμβάνουμε μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Για πετούνιες που έχουμε σε γλάστρα, οι απαιτήσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες και θα πρέπει να τις λιπαίνουμε συχνότερα. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως μέσα φθινοπώρου.

6. Πώς εξασφαλίζουμε πλούσια ανθοφορία στις πετούνιες; Συνήθως, στα μέσα του καλοκαιριού οι πετούνιες αρχίζουν να ξεραίνονται ή να μειώνεται πολύ η ανθοφορία τους. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του φυτού για να μας χαρίσει πολλά λουλούδια ακόμα μέχρι το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα λουλούδια της πετούνιας που έχουν μαραθεί για να δημιουργήσουμε νέα ανθοφορία. Μόνο για τις έρπουσες ποικιλίες πετούνιας, δε χρειάζεται αφαίρεση των ξεραμένων λουλουδιών. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία της πετούνιας έχει ολοκληρωθεί, κόβουμε τις άκρες των βλαστών της πετούνιας για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση και να δημιουργήσουμε πιο συμπαγή φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία. Για να προστατέψουμε τις πετούνιες από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη που δημιουργούν κόλλα στα φύλλα και τα άνθη, καθώς και του τετράνυχου που προκαλεί ξηράνσεις, ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Για μεγαλύτερη προστασία, χρησιμοποιούμε σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

2 comments

  1. Τέλειο άρθρο!

  2. Τέλειο άρθρο!!

Leave a Reply