English

 

1. Τι είναι το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing);

 

Το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing) είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη απάτη στην οποία κάποιο μέρος δημιουργεί μια ιστοσελίδα που μοιάζει επίσημη και η οποία σας ζητά να δώσετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε ή άλλα προσωπικά στοιχεία όπως τον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, τον κωδικό PIN, τον αριθμό πιστωτικής κάρτας ή το πατρικό όνομα της μητέρας σας ή τα γενέθλιά της.

Σε πολλές περιπτώσεις, θα λάβετε ένα σύνδεσμο για αυτήν τη σελίδα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο θα δηλώνει ότι προήλθε από μια διεύθυνση που μοιάζει επίσημη (αλλά πιθανώς είναι πλαστή). Μπορείτε επίσης να καταλήξετε σε τέτοιου είδους σελίδες ακολουθώντας συνδέσμους που βρίσκονται στον ιστό ή σε άμεσα μηνύματα (IM).

 

2. Πώς μπορώ να καταλάβω αν μια σελίδα είναι παραπλανητική;

 

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε τη διεύθυνση URL της σελίδας για να βεβαιωθείτε ότι πραγματικά ελέγχεται από το μέρος που εμφανίζεται ως υπεύθυνο για τον έλεγχό της. Το σημαντικό κομμάτι στη διεύθυνση URL είναι το κομμάτι που εμφανίζεται μεταξύ των στοιχείων “http://” και της επόμενης καθέτου (‘/’). (Αν δεν υπάρχει κάθετος, ξεκινήστε από το τέλος της διεύθυνσης URL). Το συγκεκριμένο κομμάτι της διεύθυνσης URL είναι αυτό που προσδιορίζει τον κάτοχο του ιστότοπου. Ορισμένοι δημοφιλείς τομείς, για παράδειγμα, είναι το amazon, google και ebay:

http://www.amazon.com
http://www.google.gr
http://www.ebay.com

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διευθύνσεις URL ενδέχεται να είναι λίγο πιο περίπλοκες. Φροντίστε να ελέγξετε το όνομα που αναφέρεται στα αριστερά του τομέα ανώτατου επιπέδου (.gr, .com, .net, .co.uk, κ.λπ.).
Για παράδειγμα, τα http://www.google.grhttp://news.google.gr και http://www.google.gr/firefox/ είναι όλα μέρος του ίδιου ιστότοπου. Ωστόσο, το google.gr.fraudulentdomain.gr/login.html ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Όπως επίσης δεν είναι το www.g00gle.gr (σημειώστε ότι σε αυτήν τη διεύθυνση URL, το αγγλικό γράμμα “o” έχει αντικατασταθεί από τον αριθμό 0).

Συμβουλή: Επειδή μια πλαστή διεύθυνση URL μπορεί να μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μια γνήσια διεύθυνση, είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε ένα σελιδοδείκτη που έχετε δημιουργήσει ή να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση URL στη γραμμή τοποθεσίας απευθείας αντί να ακολουθήσετε τους συνδέσμους από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Αυτό είναι σημαντικό για οποιαδήποτε σελίδα στην οποία σας ζητείται να συνδεθείτε ή να παράσχετε προσωπικές πληροφορίες.

 Επιπλέον πηγές πληροφοριών: antiphishing.org

 

3. Πώς γνωρίζει άραγε το Google ότι μια σελίδα είναι παραπλανητική;

 

Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές για να διαπιστώσουμε αν μια σελίδα είναι γνήσια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας μαύρης λίστας που περιέχει σελίδες οι οποίες έχουν προσδιοριστεί ως ύποπτες και/ή παραπλανητικές βάσει αυτόματου εντοπισμού ή αναφορές χρηστών. Το λογισμικό μας επίσης εξετάζει το περιεχόμενο και τη δομή σελίδων προκειμένου να εντοπίσει πιθανώς παραπλανητικές σελίδες. Η υπηρεσία “Ασφαλής περιήγηση Google” δεν μπορεί να προσφέρει τέλεια προστασία, επομένως θα πρέπει πάντοτε να έχετε το νου σας για ενδείξεις ότι ένας ιστότοπος δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η υπηρεσία “Ασφαλής περιήγηση Google” μπορεί, όμως, να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να προστατευτείτε από πολλούς ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί να εξαπατούν τους χρήστες.

 

4. Τι μορφή έχει μια προειδοποίηση;

 

Όταν υποπτευόμαστε ότι μια σελίδα είναι παραπλανητική, θα εμφανιστεί μια προειδοποίηση στη σελίδα. Η εμφάνιση της προειδοποίησης εξαρτάται από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε, όλες όμως έχουν τέτοια μορφή:

 

5. Πώς μπορώ να αναφέρω μια σελίδα που πιστεύω ότι κάνει ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing);

 

Αν βρείτε μια σελίδα που πιστεύετε ότι προσποιείται πως είναι μια άλλη σελίδα σε μια προσπάθεια να αποσπάσει πληροφορίες από τους χρήστες, παρακαλούμε να μας το αναφέρετε.

 

6. Έχετε επισημάνει μια νόμιμη σελίδα ως πιθανό ιστότοπο ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing). Πώς μπορώ να διορθώσω αυτό το θέμα;

 

Αν πιστεύετε πως η υπηρεσία “Ασφαλής περιήγηση Google” εσφαλμένα χαρακτηρίζει μια σελίδα ως ύποπτη, παρακαλούμε να το αναφέρετε στην ομάδα μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον γρήγορο έλεγχο κάθε τέτοιας αναφοράς.

 

7. Αυτή η λειτουργία με προστατεύει από ιούς, spyware και όλα τα υπόλοιπα βλαβερά πράγματα;

 

Λυπόμαστε, αλλά όχι &mdash η υπηρεσία “Ασφαλής περιήγηση Google” σας προστατεύει από επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) και κακόβουλων προγραμμάτων, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία (ωστόσο εργαζόμαστε πάνω σε αυτό). Θα πρέπει να συνεχίσετε να προσέχετε για όλα τα υπόλοιπα κακά πράγματα που μπορούν να συμβούν στον παγκόσμιο ιστό.

Views: 100

Leave a Reply