ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ, Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Ο Εμμανουήλ Παπάς γεννήθηκε το 1772 στο χωριό Εμμανουήλ Παπά των Σερρών, το οποίο τότε ονομαζόταν Δοβίστα.

Υπήρξε πρωτεργάτης της εξέγερσης στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική και μία από τις σπουδαιότερες μορφές του αγώνα της ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.

Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και ο ίδιος ήταν μεγαλέμπορος και τραπεζίτης. Υπήρξε στέλεχος της φιλικής εταιρείας και διέθεσε όλη του την περιουσία αλλά και την οικογένειά του για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Τρεις από τους οχτώ γιους του σκοτώθηκαν από τους Τούρκους, ενώ και ο ίδιος πέθανε τα τέλη του 1821, από τις κακουχίες του πολέμου.

Δικαίως ονομάστηκε Αρχιστράτηγος των δυνάμεων των Ελλήνων στη Μακεδονία καθώς πολέμησε με γενναιότητα , πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες κατά των Τούρκων ,τον πρώτο χρόνο της επανάστασης.

Οι σημαντικές επιτυχίες του ανάγκασαν τους Τούρκους το 1821 να διαθέσουν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους στη Μακεδονία προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι επαναστατημένες δυνάμεις των Ελλήνων στο Νότο να απελευθερώσουν ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο τα μέγιστα στην επιτυχία της Επανάστασης.

Η θυσία του Εμμανουήλ Παπά τον κατατάσσει ως μία από τις πιο αγνές και πατριωτικές μορφές του αγώνα του έθνους μας προς την ανεξαρτησία.