ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. ΤΙΣ ΗΞΕΡΕΣ;

Γεια σε όλους! Ελπίζω όλοι να είστε καλά! Καλώς ήρθατε στην νέα μου ανάρτηση! (Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε και τις προηγούμενες!) Σήμερα, όπως καταλάβατε και από τον τίτλο, με αφορμή τον ερχομό του χριστιανικού Πάσχα, θα σας μιλήσω για μερικές του γιορτές, που μπορεί να μην γνωρίζατε! ( Οι γιορτές, θα αναφέρονται περιληπτικά.) 

Μεγάλη Δευτέρα: Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.

Μεγάλη Τρίτη: είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Μεγάλη Τετάρτη: είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

Μεγάλη Πέμπτη: H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.

Μεγάλη Παρασκευή: είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα πάθη του Ιησού Χριστού και γίνεται η σταύρωσή του, για να ακολουθήσει η Ανάσταση και το Πάσχα.

Μεγάλο Σάββατο: είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής πριν την λύτρωση και το Πάσχα. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Κυριακή του Πάσχα: είναι η ημέρα όπου σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο εορτάζεται η Λαμπροφόρος και Ζωηφόρος Ανάσταση του Ιησού Χριστού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου, η πτώση και καθαίρεση του Άδη από τον Αναστημένο Χριστό και η επανόρθωση του Αδάμ και μαζί του ολόκληρο το ανθρώπινο γένος από το προπατορικό αμάρτημα.

 

Θα τα πούμε στην επόμενη ανάρτηση! Καλό Πάσχα σε όλους!

 

Leave a Reply