Έθιμα του Πάσχα

Γεια σας!

Το ξέρω ότι έχω αρκετό καιρό να ανεβάσω άρθρα , αλλά τώρα ήρθε η ώρα. Γενικά είχα μείνει από ιδέες, οπότε...

Τέλος πάντων, σήμερα θα μιλήσουμε για διάφορα έθιμα της Ελλάδας. Και δεν εννοώ έθιμα όπως το βάψιμο των αυγών ή την περιφορά του Επιταφίου, αλλά μερικά πιο ξεχωριστά. Αρχίζουμε!

Ζάκυνθος:

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν διάφορα έθιμα για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ας δούμε μερικά:

Από το Πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, η Ζάκυνθος βυθίζεται σε πένθος. Οι καμπάνες σταματάνε να χτυπούν, και ξαναχτυπάνε το Μ. Σάββατο. Επίσης, στην περιφορά του Επιταφίου, χρησιμοποιείται ξυλόγλυπτη αγιογραφία του Χριστού, που ονομάζεται Αμνός, και όχι κεντητος , όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τέλος, ένα πολύ ξεχωριστό έθιμο: Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, αρχίζει η λιτανεία του Εσταυρωμένου από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Μώλου. Συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι και η φιλαρμονική. Διασχίζουν όλη την περιοχή και φτάνουν στην πλατεία Σολωμού, όπου ευλογούνται οι πιστοί. Καταλήγουν στον ίδιο ναό, και γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον επιτάφιο.

Μακεδονία:

Στη Μακεδονία, απλώνουν ένα κόκκινο πανί στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι πριν ξεκινήσει το βάψιμο των αυγών, ως σύμβολο του αίματος του Χριστού και του πένθους. Όσο το κόκκινο πανί ήταν στο μπαλκόνι, παλαιότερα δεν έπλεναν ούτε έκαναν δουλειές.Επίσης, το πρώτο αυγό που έβαφαν κόκκινο το φύλαγαν στο εικονοστάσι όλη τη χρονιά, και οι νοικοκυρές το έβγαζαν μόνο όταν είχε κακοκαιρία,για να μην έρθει χαλάζι ή πλημμύρα.

Άμφισσα:

Στην Άμφισσα υπάρχει ένα έθιμο που ονομάζεται " Δάκρυα της Παναγιάς". Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα καφενεία, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και γενικά οπουδήποτε μπορεί κάποιος να φάει είναι γεμάτα. Όλοι οι κάτοικοι μαζεύονται εκεί και τρώνε αλάδωτα νηστίσιμα φαγητά. Επίσης, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ούζο και τσίπουρο για να συμβολίσουν τα... δάκρυα!

Μέτρες της Θράκης:

Τη Μ. Πέμπτη, στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια και ζητάνε κλαδιά, για τον Ιούδα που καίνε την επόμενη ημέρα. Την Μ. Παρασκευή, η πομπή του Επιταφίου σταματάει έξω από ένα παρεκκλήσι, οπού υπάρχει φωτιά αναμμένη από πριν. Τη στιγμή που ο Ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο, ρίχνουν τον Ιούδα στη φωτιά και τον καίνε. Όταν τελειώσουν, παίρνουν μια χούφτα στάχτη, την οποία ρίχνουν στα μνήματα.

Σοποτό Καλαβρύτων:

Στο Σοποτό των Καλαβρύτων τα αυγά που γεννιούνται την Μ. Πέμπτη τα πάνε στην εκκλησία για να διαβαστούν, δηλαδή να καταλάβουν οι άνθρωποι τι συμβολίζει το κάθε αυγό. Έπειτα, τα θάβουν σταυρωτά στα αμπέλια τους, για να διατηρούνται. Εκτός από τη διατήρησή τους, μένουν στα αμπέλια για να μην πιάσει χαλάζι και να φύγουν τα σκαθάρια.

Αυτά για σήμερα! Εσύ έχεις κάποιο ιδιαίτερο έθιμο στην περιοχή σου; Αν θες, πες στα σχόλια!

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Leave a Reply