Οι πρωταθλητές τελειώνουν αυτό που αρχίζουν

Οι αρχές του Ολυμπισμού αποτελούν πολύτιμη πηγή αξιών και ιδανικών τα οποία, μέσω της εκπαίδευσης, αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και πολιτιστική αξία του αθλητισμού. Είναι, όμως, αναγκαία η επανεξέταση του πλαισίου του Ολυμπισμού έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση του με τα νέα κοινωνικά δεδομένα. Ο αθλητισμός, γενικώς, διδάσκει και μάλιστα επιτυγχάνει να επηρεάζει και να κατευθύνει, άμεσα ή έμμεσα, τόσο τον αθλούμενο και τον θεατή (ως άτομα ή μέλη ομάδας) όσο και τους παράγοντες που εμπλέκονται σ’ αυτόν ή τον χρησιμοποιούν.  Έτσι, κάθε αθλητικό γεγονός αποτελεί φύσει και θέσει πομπό μηνυμάτων και γενικά έχει ανθρωπαγωγική υπόσταση. Στο πλαίσιο αυτό «διδάσκει» διάφορες συμπεριφορές και ενέργειες και στέλνει μηνύματα, όχι πάντοτε θετικά ή θεμιτά. Όμως, το αθλητικό ιδεώδες είναι ένα και μόνο και κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει, δηλαδή, «το να αγωνίζεται ο αθλητής  για τη νίκη,  προτάσσοντας τον σεβασμό στον αντίπαλο, και την αρμονική ανάπτυξη σώματος και ψυχής». Ουσιαστικότερα, ο Ολυμπισμός είναι εκπαιδευτικό μέσο μετάδοσης ηθικών αξιών και αρετών στον άνθρωπο (Μακρής Α., 2015. Οι αξίες του Ολυμπισμού και η προοπτική τους στην εκπαίδευση: από τον 19ο στον 21ο αιώνα. Ανακτήθηκε από: pepfa.gr).

 

  1. Παρακολούθησε το 1' βίντεο:


2. Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις και αντάλλαξε απόψεις:

  • Ποιο γεγονός είδες.
  • Ποιο είναι το μήνυμα του βίντεο;
  • Πώς ερμηνεύεις τα λόγια του αθλητή;
  • Ποια είναι η Ολυμπιακή Αξία, που πρεσβεύει αυτό το γεγονός και ποια είναι η αξία της εφαρμογής της στην κοινωνία; Τι παράδειγμα θα μπορούσες να αναφέρεις;

3. Στον εικονικό τοίχο (πάτα στη φωτογραφία), εξέφρασε την άποψή σου ή κάποια σχετική προσωπική εμπειρία που έχεις βιώσει. Στο πεδίο "Tag", γράψε το όνομά σου.


 


 

 

 


 

 


4. Αξιολόγηση μαθήματος

Πάτα στην παρακάτω εικόνα για να εμφανιστεί η φόρμα αξιολόγησης του μαθήματος και εξέφρασε την άποψή σου:

Leave a Reply