Δίκαιο Παιχνίδι

Στον αθλητισμό και, γενικότερα, στη ζωή  ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας αποτελεί σημαντική αξία. Στον αθλητισμό ο σεβασμός οφείλει να είναι αναπόσπαστο στοιχείο προς συμπαίκτες, προπονητές και αντιπάλους.  Αθλητικές ομοσπονδίες όπως FIFA, UEFA, NBA έχουν θεσπίσει  κανονισμούς για την επιβράβευση αθλητών και ομάδων, που επιδεικνύουν σεβασμό και το "ευ αγωνίζεσθαι".

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA) από χρόνια βραβεύει με ειδικό βραβείο για "Δίκαιο Παιχνίδι" (Fairplay) αθλητές και ομάδες. Σύμφωνα με τον κανονισμό, το 7ο κριτήριο για την πρόκριση σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων σε έναν όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι το "Δίκαιο Παιχνίδι" (Fairplay) στους αγώνες που έπαιξε στον όμιλο. Έτσι, στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2018), η Ιαπωνία προκρίθηκε αντί της Σενεγάλης (https://athlometrix.com).

  1. Παρακολούθησε πραγματικά γεγονότα "δίκαιου παιχνιδιού" και σχολίασε:


(Παρακολούθησε: 0:00 - 01:18 & 02:35 - 03:15)


(Παρακολούθησε: 0:00 - 01:00)



2. Επισκέψου τον εικονικό τοίχο και διάβασε την ιστορία του αθλητή σκανάροντας με εφαρμογή  από την κινητή συσκευή σου το ακόλουθο QR Code (στα δεξιά) ή πατώντας στην παρακάτω φωτογραφία (Fairplay on Bobsleigh).


3. Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις και αντάλλαξε απόψεις:

  • Τι συνέβη στην ιστορία που διάβασες;
  • Ποιο είναι το μήνυμα της ιστορίας;
  • Πώς εκτιμάς τη στάση του αθλητή παρά τις αντίξοες καταστάσεις;
  • Ποια είναι η Ολυμπιακή Αξία, που πρεσβεύει αυτό το γεγονός και ποια είναι η αξία της εφαρμογής της στην κοινωνία; Τι παράδειγμα εφαρμογής στη σύγχρονη κοινωνία θα μπορούσες να αναφέρεις;

4. Εξέφρασε την άποψή σου ή κάποια σχετική προσωπική εμπειρία, που έχεις βιώσει, γράφοντας στον παραπάνω εικονικό τοίχο (στο πεδίο "Title", γράψε το όνομά σου).


5. Αξιολόγηση μαθήματος

Πάτα στην παρακάτω εικόνα για να εμφανιστεί η φόρμα αξιολόγησης του μαθήματος και εξέφρασε την άποψή σου:

Leave a Reply