Μεσαίωνας (Middle Ages) ονομάζεται η περίοδος από το 400-1400µ.Χ.περίπου, που συμβολίζει την Ευρώπη την περίοδο μεταξύ την πτώση της Ρώμης το 476 μ.Χ. και την κλασική Ελλάδα, και την αρχή της Ιταλικής Αναγέννησης τον 14ο αιώνα.
Σήμερα όμως ο μεσαιωνικός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ως μια "μάχη" ανάμεσα στο παλαιό
και το νέο, με στοιχεία χριστιανικής και ελληνορωμαϊκής παράδοσης και πολιτισμού. Η μεσαιωνική τέχνη έχει έντονο θρησκευτικό περιεχόμενο, λόγω της επιρροής της εκκλησίας εκείνη την περίοδο, το οποίο εμφανίζεται σε πάρα πολλούς πίνακες του Μεσαίωνα. Ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με άλλες τέχνες κυρίως με την αρχιτεκτονική και την γλυπτική, καθώς εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι διακοσμούσαν κυρίως κτήρια και αγγεία με την χρήση της ζωγραφικής. Μάλιστα, η χρήση χρώματος στις τρισδιάστατες αυτές επιφάνειες οδήγησε την ζωγραφική στην απεικόνιση, την απόδοση του βάθους ενός χώρου και των φωτοσκιάσεων. Η ζωγραφική, επίσης, συνδεόταν με τις τέχνες του ψηφιδωτού και της αγγειογραφίας, τα οποία επίσης χρησιμοποιούσαν για διακόσμηση.
Η Μινωική ζωγραφική, ήταν η πρώτη σημαντική περίοδος της ζωγραφικής στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται με την αρχιτεκτονική των ανακτόρων και χαρακτηρίζεται από τα χαρούμενα και φωτεινά χρώματα, την φυσιοκρατία και την λεπτότητα στην απόδοση των μορφών.
Η Κυκλαδική ζωγραφική, που θεωρείται παρόμοια με την Μινωική τέχνη, είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική από ότι την Μινωική, κάτι το οποίο την συνδέει με την κλασσική τέχνη. Η χρήση χρώματος στα αγγεία άρχισε στις Κυκλάδες, ενώ η πολυχρωμία εμφανίστηκε την μεσοκυκλαδική περίοδο.
Στην Αρχαϊκή τέχνη χρησιμοποιούνται, άλλοτε τα Πολυγνώτειαχρώματα και άλλοτε χρώματα όπως το κόκκινο, το μαύρο, το μπλε, το πράσινο, το λευκό, το κίτρινο, και φωτοσκιάσεις. Προέχει η καθαρότητα και σαφήνεια των μορφών και ο εσωτερικός ρυθμός της σύνθεσης. Σημαντικοί ζωγράφοι την Αρχαϊκή εποχή ήταν: Ο Τηλεφάνης από την Σικυώνα, οι Κορίνθιοι Κλεάνθης, Αρίδικος, και Έκφαντος, ο Φιλοκλής πιθανώς από τη Ναύκρατη, ο Κίμων από τις Κλεωνές
ΠΗΓΕΣ:
•http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/4706/Istoria-tis-Technis_B-G-EPAL_html-apli/index8.html