25η Μαρτίου

Καλημέρα δευτεράκια μου και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Εθνική επέτειος σήμερα... Σαν σήμερα το 1821 ο ελληνικός λαός ξεκίνησε επανάσταση εναντίον των Τούρκων, που κράτησαν την πατρίδα μας σκλαβωμένη για 400 ολόκληρα χρόνια.

Ο κορονοϊός μάς απέτρεψε από το να γιορτάσουμε την επέτειο αυτή με παρελάσεις και εμβατήρια για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821. Δεν πειράζει όμως...Εμείς τους θυμόμαστε έτσι κι αλλιώς! Η πατρίδα μας βρίσκεται και αυτή τη στιγμή σε "πόλεμο" με τον ιό και είναι σίγουρο πως ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και μένοντας σπίτι, θα είμαστε και πάλι νικητές.

Σήμερα είναι αργία και υπό κανονικές συνθήκες δε θα έκανα καμία ανάρτηση. Δεδομένης όμως της κατάστασης, καθώς δεν θα υπάρξει καμία εορταστική εκδήλωση, θεώρησα χρέος μου με κάποιον τρόπο να αναφερθώ στη σημασία της ημέρας και να βάλω κι εσάς στο κλίμα αυτό.

Έτσι δημιούργησα το παρακάτω βίντεο με ένα κείμενο από το Ανθολόγιό σας.΄Όποιος από εσάς θέλει μπορεί να το δει και να απαντήσει στο τετράδιό του στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

Το κείμενο λέγεται "Ο αγωνιστής με την πένα" και βρίσκεται στη σελίδα 128 του Ανθολογίου σας. Επειδή το Ανθολόγιο έμεινε στο σχολείο, σας παραθέτω εδώ το κείμενο, αν θέλετε να ανατρέξετε σε αυτό και να απαντήσετε στις ερωτήσεις.

Όσοι διαβάσατε στο κείμενο μπορείτε (αν θέλετε) να γράψετε στο τετράδιο της Γλώσσας τις απαντήσεις για τις παρακάτω ερωτήσεις:

Πώς κατάφεραν οι ήρωες του 1821 να ελευθερωθούν από τη σκλαβιά των Τούρκων;

Τι οφείλουμε σε αυτούς και γιατί;

Ποιοι από τους ήρωες της Επανάστασης αναφέρονται στο κείμενο;

Πώς αγωνίστηκε για την ελευθερία ο Διονύσιος Σολωμός;


Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι "κρεμάλας" με τους ήρωες του 1821 (Αν παίξετε από κινητό γυρίστε το σε οριζόντια θέση)

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα παζλ για την Επανάσταση του 1821 (Αν παίξετε από κινητό γυρίστε το σε οριζόντια θέση).

Μέχρι αύριο Χρόνια Πολλά σε όλους

Η δασκάλα σας

Ευαγγελία Νάκου

Leave a Reply