01/05/2020

Γεια σας και καλό μήνα! Πρωτομαγιά σήμερα και γιορτάζουμε την Άνοιξη. Παρόλο που είναι ο τρίτος και τελευταίος μήνας της Άνοιξης, είναι η περίοδος του χρόνου που ξεκινούν οι ζέστες και η φύση "έχει βάλει τα καλά της". Τριγύρω τα λουλούδια έχουν ανθίσει, οι μέλισσες ζουζουνίζουν και τα πουλιά τιτιβίζουν. Κι εμείς αισθανόμαστε χαρούμενοι μετά τον δύσκολο Χειμώνα που περάσαμε φέτος.

Επίσης σήμερα γιορτάζουν και όλοι οι "εργάτες", οι άνθρωποι που δουλεύουν. Παλιότερα οι εργαζόμενοι δεν είχαν δικαιώματα. Πήγαιναν στις δουλειές τους το πρωί και έφευγαν το βράδυ, ενώ τα χρήματα που έπαιρναν ήταν πολύ λίγα. Για να αλλάξει αυτό οι εργάτες ξεκίνησαν να κάνουν απεργίες, δηλαδή να μη δουλεύουν (και να μην πληρώνονται), έτσι ώστε να μειώσουν τις ώρες εργασίας (για να μπορούν να βλέπουν την οικογένειά τους και να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους) και να παίρνουν περισσότερα χρήματα για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Χρειάστηκε να γίνουν πολλές απεργίες για να δουλεύουμε σήμερα σε καλύτερες συνθήκες. Η πρώτη απεργία όμως έγινε μια Πρωτομαγιά κι έτσι τη γιορτάζουμε μέχρι σήμερα.

Σας παραθέτω το παρακάτω βίντεο με ένα δημοτικό τραγούδι για την Πρωτομαγιά για να σας φτιάξω τη διάθεση:

Επίσης κάθε Πρωτομαγιά φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια που τα κρεμάμε στην πόρτα του σπιτιού μας. Οι φετινές συνθήκες όμως, δεν μας το επιτρέπουν. Έτσι, έχω να σας προτείνω την παρακάτω εύκολη κατασκευή με υλικά που έχουμε στο σπίτι.

Παίρνουμε ένα διπλό φύλλο εφημερίδας και το κάνουμε ρολό.
Του δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
Το στερεώνουμε με σελοτέιπ ή χαρτοταινία.
Σε ένα χαρτί ζωγραφίζουμε λουλούδια (ό,τι σχέδιο θέλουμε)
Τα κόβουμε γύρω γύρω.
Κολλάμε τα λουλούδια με κόλλα πάνω στο στεφάνι.

Θα είναι πιο όμορφα, αν τα ζωγραφίσουμε.

Αυτά με την εορταστική διάθεση της Πρωτομαγιάς. Ας περάσουμε τώρα στα μαθήματά μας.

Λύσεις χθεσινών ασκήσεων: Γλώσσα και Μαθηματικά.

Γλώσσα

Σήμερα θα διαβάσουμε το κείμενο "Ο σπουργίτης και το ουράνιο τόξο" του Μάνου Κοντολέοντα στις σελ. 93-94 του Ανθολογίου.

 

Μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι στο παρακάτω βίντεο:

Ασκήσεις: 1. Ανάγνωση - Ολόκληρο το κείμενο (σελ. 93 - 94). Όσοι δεν μπορείτε να το διαβάσετε                           ολόκληρο, διαβάστε την πρώτη σελίδα.

2. Αντιγραφή - Είδε τα λιοντάρια ... μαϊμούδες (σελ. 93)

3. Να υπογραμμίσετε στο κείμενο όλα τα ζώα που συνάντησε ο σπουργίτης

(κουκουβάγια, λιοντάρι, κλπ.) και να τα γράψετε στο ευρετήριό σας.

4. Να διαβάσετε την παράγραφο που περιγράφει την πεδιάδα του ουράνιου τόξου στη σελ.                       94 και να ζωγραφίσετε ό,τι λείπει (λουλούδια, πουλιά, κλπ.) πάνω στην εικόνα της                               πεδιάδας, που βρίσκεται στη σελ. 95).

Για σήμερα δε θα έχουμε φυλλάδιο, γιατί οι ασκήσεις είναι πολλές.

Μαθηματικά

Στο χθεσινό μάθημα Webex λύσαμε τις ασκήσεις του μαθήματος 45 (σελ. 46 - 47, β΄ τεύχος του Βιβλίου). Σας παραθέτω τις λύσεις:

Ασκήσεις: Να κάνετε τις ασκήσεις που θα βρείτε εδώ.

Αγγλικά (από την κυρία Κατερίνα).

Εδώ θα βρείτε τις ασκήσεις που υπάρχουν και στην e-class της κυρίας Κατερίνας.

Επόμενη ανάρτηση τη Δευτέρα

Μέχρι το μεσημέρι που έχουμε μάθημα Webex σας φιλώ

Η δασκάλα σας

Ευαγγελία Νάκου

Leave a Reply