Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, Φωτεινή Εγγλέζου, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70 όλων των τμημάτων των Α΄και Β΄τάξεων των σχολείων επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης της σε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με θέμα: «Παρουσίαση καλών πρακτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία στις Α΄και Β΄Δημοτικού».
Η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex και ώρες 5.45-8.15 μ.μ. για τις/τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70, όλων των τμημάτων των Α΄και Β΄τάξεων.
Παρουσίαση καλών πρακτικών θα γίνει από τις ακόλουθες εκπαιδευτικούς:
• Eιρήνη Νίτη (Δασκάλα ΕΑΕ)
• Βασιλική Ρέππα (Α΄Τάξη, 5ο Δ.Σ. Πειραιά)
• Ματούλα Νίτη (Α΄Τάξη, 13ο Δ.Σ. Κορυδαλλού)
• Ελένη Δραμαλίδου, Φωτεινή Μπαλαφούτη, Ελισσάβετ Σαπουντζή (Α΄Τάξη, 4ο Δ.Σ. Κορυδαλλού)
•Ζέτα Δασκαλάκη (Β΄τάξη, 1ο Δ.Σ.Πειραιά)
•Γιάννης Ρόμπας (Β΄τάξη, 6ο Δ,Σ, Πειραιά)
Όλοι οι εκπαιδευτικοί των Α΄και Β΄τάξεων Δημοτικού είμαστε υποχρεωμένοι, για άλλη μια φορά, να στραφούμε στη χρήση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ώστε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των μαθητών/τριών μας στην εκπαίδευση κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, καθώς τα σχολεία μένουν κλειστά για λόγους ασφάλειας της υγείας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Οι διδακτικές συνθήκες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση διαφοροποιούνται από αυτές της δια ζώσης διδασκαλίας στη σχολική τάξη, δημιουργώντας νέες ανάγκες και προβληματισμούς, εντονότερους, ειδικά, για τις/τους εκπαιδευτικούς των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου. Πώς θα διατηρήσουμε τη συναισθηματική επαφή με τους μαθητές μας και την ψυχική τους ενδυνάμωση; Πώς θα οργανώσουμε τις ψηφιακές μας τάξεις; Ποιες καλές διδακτικές πρακτικές μπορούμε να μεταφέρουμε από τη σχολική τάξη στην ψηφιακή; Πώς θα διασφαλίσουμε την αλληλεπίδραση με τους μαθητές μας; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα που, πιθανόν, έχουν γεννηθεί θα επιδιώξουμε να δώσουμε απαντήσεις στην προτεινόμενη συνάντηση εργασίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών που έχουν ήδη εφαρμοστεί από εκπαιδευτικούς των Α΄και Β΄τάξεων με απώτερο στόχο το ξεκίνημα ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσά μας και τον εμπλουτισμό της διδακτικής εμπειρίας όλων τόσο στην εξ αποστάσεως όσο και στη δια ζώσης διδασκαλία.
(Πηγή φωτο: https://www.aalto.fi/en/teaching-lab/call-for-good-practices )
Το πρόγραμμα της συνάντησης εργασίας θα διαμορφωθεί ως εξής:
5.45-6.05. Η χρήση των breakout sessions στην εξ αποστάσεως διδασκαλία (Φωτεινή Εγγλέζου)
6.05-6.25. Παιχνίδια για την επίτευξη της ψυχικής ενδυνάμωσης των μαθητών και των οικογενειών τους (Ειρήνη Νίτη)
6.25- 6.40. Εφαρμογές της e-me στην κατάκτηση του γλωσσικού γραμματισμού της Α΄Δημοτικού (Βασιλική Ρέππα)
6.40-7.00. Καλές πρακτικές για τη διδασκαλία νέων γραμμάτων και αριθμητικών πράξεων στη δεκάδα εξ αποστάσεως (Ματούλα Νίτη)
7.00-7.20. Από τον πίνακα... στην οθόνη. Επεκτείνοντας τη διδασκαλία των πράξεων στη δεκάδα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (Ελένη Δραμαλίδου, Φωτεινή Μπαλαφούτη, Ελισσάβετ Σαπουντζή)
7.20-7.40. Εικονικές τάξεις και αξιοποίηση Livework sheets (Ζέτα Δασκαλάκη)
7.40- 8.00. "Οι σχολικές εορτές σε καιρό πανδημίας με κλειστά σχολεία. Μια εμπειρία που χρησιμοποιεί προϋπάρχουσα επαφή με την οικογένεια με τη χρήση της πλατφόρμας Padlet". (Γιάννης Ρόμπας)
8.00-8.15. Ερωτήσεις - Προβληματισμοί- Συζήτηση
Η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας θα διεξαχθεί σύμφωνα με το απόσπασμα της απόφασης της Πράξης 6/23-11-2020 της Ολομέλειας του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.
Το σεμινάριο δύνανται να παρακολουθήσουν και οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης και Τμημάτων Ζ.Ε.Π. προαιρετικά.
Παρακαλούνται οι κκ. Δ/ντές-Δ/ντριες να ενημερώσουν έγκαιρα τους προαναφερθέντες εκπαιδευτικούς των σχολείων τους για την πραγματοποίηση της διαδικτυακής συνάντησης εργασίας.
Συνημμένα: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70
6ου ΠΕΚ.Ε.Σ. Αττικής
Φωτεινή Γ. Εγγλέζου