Στο πλαίσιο του επιστημονικού και επιμορφωτικού του έργου, το 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής διοργανώνει επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19.03.2021, 18:00-20:30 στον παρακάτω σύνδεσμο εισόδου:
https://minedu-primary.webex.com/minedu-primary/j.php?MTID=m43ca6ec720d6fe9a4a25d07e74606f8e
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας με τίτλο: «Πώς (να) θυμόμαστε το 21» συμμετέχοντες ομιλητές ήταν οι:
Χάρης Αθανασιάδης (Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπ. Ιωαννίνων),
Γιάννης Κουμπουρλής (Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπ. Κρήτης)
Παναγιώτης Στάθης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπ.Κρήτης)
Πώς θυμόμαστε το Εικοσιένα; Πώς αξίζει να το θυμόμαστε; Γιατί η Επανάσταση ξέσπασε το 1821 και όχι νωρίτερα; Ποιες ήταν οι ιδεολογικές και ποιες οι κοινωνικές προϋποθέσεις που επέτρεψαν την επιτυχία της; Τι ρόλο έπαιξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης; Γιατί αναπτύχθηκαν εμφύλιες συγκρούσεις; Πώς από τα δημοκρατικά συντάγματα του Αγώνα φτάσαμε στην Μοναρχία του Όθωνα;
Αυτά και άλλα ερωτήματα για την μεγάλη Επανάσταση που θεμελίωσε την πολιτική μας ύπαρξη, προσπάθησαν να απαντήσουν οι τρεις έγκριτοι ιστορικοί, στην εκδήλωση με τις τοποθετήσεις, τον μεταξύ τους διάλογο και τον διάλογο με όλους και όλες τους συμμετέχοντες/ουσες.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας με τίτλο «Πώς (να) μιλάμε για το 21. Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας για την επανάσταση του 1821: ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα», ομιλήτριες ήταν οι:
Ιωάννα Δεκατρή (Ιστορικός, ΜΑ Διδακτική της Ιστορίας, Υποψ. Δρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αθήνας), Επιστημ. υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος "Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας" (Ίδρυμα Λαμπράκη- ΟΙΕΕ-ΙΡΕΣΕ) και η
Φωτεινή Εγγλέζου (Δρ Διδακτικής της Γλώσσας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου,
Μέλος Συνεργαζόμενου Προσωπικού του ΕΑΠ, Πρόεδρος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας για την Επανάσταση του 1821» σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.) και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), ώστε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821- 2021»
Comments are closed.