Στο πλαίσιο μίας ανοιχτής, συνεργατικής σχέσης των σχολείων παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης της στον Πειραιά με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών αναφορικά με θέματα που αγγίζουν ευρύτερα το παιδαγωγικό έργο των σχολείων, η ΣΕΕ ΠΕ70 Φωτεινή Εγγλέζου σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των 1ου, 5ου, 6ου, 40ου, 41ου και 46ου Δ.Σ. Πειραιά, προσκαλούν γονείς και κηδεμόνες των αντίστοιχων σχολείων σε ενημερωτική-επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Καλλιεργώντας την κριτική σκέψη ως ασπίδα προστασίας από τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο».
Η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης (με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας κατά του Covid-19) τη Δευτέρα 14/11/2022 και ώρες 17.30-19.30 στο 46ο Δ.Σ. Πειραιά (Καπετάν Γέρμα 51, Τηλ. 210 4916172. Διευθύντρια: κ. Χριστίνα Κόνσολα).
Εισηγήτρια του σεμιναρίου
Αντιγόνη Λυμπέρη, Κοινωνιολόγος / Εκπαιδευτικός Μέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Παρουσίαση περιεχομένου της συνάντησης
«Το διαδίκτυο και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνοιξαν νέους ορίζοντες στην αλληλεπίδραση των ανθρώπων και κατ’ επέκταση στην επικοινωνία. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του διαδικτύου βοηθά στην άμεση ανταλλαγή απόψεων ανθρώπων που βρίσκονται από τη μια άκρη της γης στην άλλη. Όμως, η ανωνυμία που προσφέρει κρύβει ποικίλους κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η διάδοση του μισαλλόδοξου λόγου από οπαδούς ακραίων ιδεολογιών και η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε αυτόν από χρήστες κάθε ηλικίας, λόγω των ελλιπών ελέγχων στον κυβερνοχώρο. Η αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου είναι ένα πραγματικά πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς προσκρούει στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Υπάρχει προβληματισμός για το σε ποια βάση μπορεί μια φιλελεύθερη κοινωνία να απαγορεύσει τον μισαλλόδοξο λόγο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιορίζει παράλληλα το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
Στόχος της προτεινόμενης ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης με γονείς είναι καταρχάς, να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με το φαινόμενο. Στη συνέχεια, θα επιδιωχθεί η συζήτηση αναφορικά με εκπαιδευτικές προτάσεις και πρακτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προστασία των μαθητών/τριών από τους κινδυνους που γεννά η διαδικτυακή (και όχι μόνο) ρητορική του μίσους».
Η υλοποίηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου έχει εγκριθεί από την 4η Ολομέλεια του 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής (07/11/2022). Oι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων των 1ου, 5ου, 6ου, 40, 41ου και 46ου Δ.Σ. Πειραιά καλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα πρόσκληση στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων τους και να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών/τριών. Στη συνάντηση μπορούν, προαιρετικά, να παρευρεθούν και εκπαιδευτικοί των μονάδων.