English

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ: Τι προκαλεί και πως μπορούμε να προστατευτούμε από τον ενοχλητικό επισκέπτη;

Ο ανοιξιάτικος καιρός πέρα από ωραία διάθεση και ήλιο φέρνει μαζί του τις γνωστές σε όλους μας αλλεργίες με συμπτώματα που μας δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μια πορτοκαλί – κόκκινη απόχρωση στην ατμόσφαιρα, η λεγόμενη Αφρικανική Σκόνη! Το φαινόμενο αυτό που, αν και φαινομενικά είναι αθώο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, το περιβάλλον και σίγουρα την καθημερινότητά μας. Πρόκειται για ένα σύννεφο σκόνης και άμμου που έρχεται από την έρημο Σαχάρα και ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα, φτάνοντας μέχρι και την Ελλάδα. 

                                                              ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ; 

  • Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα: Άτομα με άσθμα, βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλα αναπνευστικά προβλήματα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις.
  • Καρδιοπαθείς: Άτομα με καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο ευάλωτα.
  • Ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι έχουν πιο ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και καρδιά, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης.
  • Παιδιά: Τα παιδιά έχουν αναπνευστικό σύστημα που βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στην εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Άτομα με αλλεργίες: Άτομα με αλλεργίες στη γύρη ή άλλα αλλεργιογόνα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όταν έρχονται σε επαφή με τη σκόνη.

 

                                   ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ; 

Η σκόνη ανυψώνεται από την επιφάνεια της γης λόγω ισχυρών ανέμων, φαινομένων ξηρασίας αλλά και ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη συνέχεια, μεταφέρεται από τα ατμοσφαιρικά ρεύματα προς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Η μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων, η ύπαρξη υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων, η θερμοκρασία και η υγρασία.

Έπειτα από αναλύσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η σκόνη μεταφέρει δηλητηριώδεις ουσίες στη χώρα μας όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χαλκός, χρώμιο, σίδηρος, αρσενικό, μόλυβδος, κ.α.)  που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.  Η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική όταν η σκόνη αιωρείται πάνω από αστικά κέντρα. Εκεί, έλκεται και προσκολλάται σε αστικούς ρύπους και αλλεργιογόνα, όπως η γύρη. Το ανησυχητικό είναι ότι η μορφή της αφρικανικής σκόνης την καθιστά άμεσα εισπνεύσιμη και απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό.

                                                        ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα, κλπ) και εμφανίσουν έντονα συμπτώματα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας. Ορισμένες γενικές οδηγίες που είναι καλό να ακολουθούμε όλοι προκειμένου να προστατευτούμε περιλαμβάνουν:

  • Ενυδάτωση - Ανοσοποιητικό
  • Προστασία ματιών
  • Χρήση μάσκας
  • Αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων
  • Πλύσιμο ρούχων
  • Σωστός αερισμός σπιτιού
  • Καθαρισμός   

 

Η Αφρικανική σκόνη, ιδιαίτερα για όσους ταλαιπωρούμαστε από αλλεργίες, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου. Όμως δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στην προστασία μας ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό στα συμπτώματα μας ή οτιδήποτε άλλο μας ανησυχήσει επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό μας, ειδικά αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες.

Leave a Reply