Πως κανουμε Ντεκουπαζ

Πώς κάνουμε Ντεκουπάζ

Βήμα 1: Προετοίμασε κατάλληλα το χώρο που θα δουλέψεις την τεχνική ντεκουπάζ. Επίλεξε μία μεγάλη καθαρή επιφάνεια για να τη χρησιμοποιήσεις ως πάγκο εργασίας. Καθάρισε τη, μάζεψε τυχόν αντικείμενα και βάλε ένα προστατευτικό πανί ή 

πλαστικό για προστασία από τις κόλλες. Tip: ο χώρος στον οποίο δουλεύεις την τεχνική ντεκουπάζ φρόντισε να αερίζεται καλά.

Βήμα 2: Επίλεξε το αντικείμενο το οποίο θέλεις να διακοσμήσεις. Η καλύτερη επιλογή για κάποιον που ξεκινάει για πρώτη φορά να δουλεύει decoupage είναι ένα ξύλινο αντικείμενο με εύκολο σχήμα & επίπεδες επιφάνειες όπως ένα κουτί. Ωστόσο, μπορείς να εφαρμόσεις ντεκουπάζ σε οποιοδήποτε αντικείμενο όπως ένα κερί, ένα μπουκάλι κ.α.

Βήμα 3: Τώρα ήρθε η στιγμή να διαλέξεις το μοτίβο που θέλεις να διακοσμήσει το αντικείμενό σου. Είναι καλύτερα σε αυτή τη φάση πριν κόψεις ένα μοτίβο, να κάνεις διάφορες δοκιμές  για να ν’ αποφασίσεις αν όντως σου αρέσει και σε ποια θέση του αντικειμένου θα το τοποθετήσεις.

Μπορείς να επιλέξεις και παλιά αντικείμενα για τα επόμενα έργα σου.

Βήμα 4: Κόψε το μοτίβο ή την εικόνα που έχεις επιλέξει με ψαλίδι προσεχτικά, έτσι ώστε να μην συμπεριλάβεις κομμάτια του που δεν θέλεις. Tip: αφού κόψεις το μοτίβο σου μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοπίδι για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Βήμα 5: Με ένα πινέλο θα βάλεις ελάχιστη ποσότητα κόλλας στο σημείο που έχεις αποφασίσει ότι θα τοποθετήσεις το μοτίβο σου. Προσοχή, μεγάλη ποσότητα κόλλας θα δημιουργήσει φυσαλίδες και θα σκίσει πιθανά στη συνέχεια το μοτίβο σου.

Βήμα 6: Τοποθέτησε το μοτίβο εκεί που θέλεις προσέχοντας να μην πάρει αέρα από κάτω διότι θα ζαρώσει. Προσοχή στα χέρια σου να μην έχουν κόλλα γιατί θα σκιστεί το μοτίβο σου.

Βήμα 7: Με το πινέλο σου και πάλι περνάς ένα πολύ λεπτό στρώμα κόλλας (ελάχιστη ποσότητα ) με αργές και απαλές κινήσεις ώστε να μην μετακινηθεί ή σκιστεί το μοτίβο που έχεις επιλέξει. Στη συνέχεια άφησε το να στεγνώσει.

Βήμα 8: Είναι ένα προαιρετικό βήμα. Αφού έχει στεγνώσει πολύ καλά το αντικείμενο σου πέρασε 2-3 στρώσεις βερνίκι με μεγάλη προσοχή και απαραίτητα να έχει στεγνώσει καλά η προηγούμενη στρώση πριν εφαρμόσεις τη  δεύτερη.

Κάπως έτσι τελειώνει ένα πρώτο πείραμα με την τεχνική ντεκουπάζ.  Αν νοιώθεις άνετα, διακόσμησε περισσότερες πλευρές του κουτιού σου επαναλαμβάνοντας την διαδικασία ή δοκίμασε να διακοσμήσεις γράμματα που σχηματίζουν λέξεις ή ονόματα.

Leave a Reply