Ελληνικά

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

                                                 

Ο Φεβρουάριος είναι ο 2ος μήνας του χρόνου και ο τελευταίος του χειμώνα.  

Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης ή Κουτσοφλέβαρος έχει 28 ημέρες ενώ έχει 29 ημέρες στα δίσεκτα έτη (κάθε 4 χρόνια).   

Ο Φεβρουάριος προέρχεται από τη λατινική λέξη februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω λόγω των τελετών εξαγνισμού που γίνονταν στη Ρώμη τον μήνα αυτό.   Ο Φεβρουάριος προστέθηκε στο Ρωμαϊκό έτος αρχικά σαν τελευταίος μήνας.  Το 153 π.Χ. μεταφέρθηκε στη θέση που είναι σήμερα - 2ος μήνας του έτους -  και σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε και στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.  Το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι μέρες του μήνα από 30 που ήταν ως τότε σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου του αφαιρέθηκε μία ακόμη ημέρα, η οποία προστέθηκε στον μήνα Αύγουστο προς τιμή του αυτοκράτορα. 

Το Φλεβάρης βγαίνει από την ελληνική παράδοση ότι τον μήνα αυτό η γη ανοίγει τις "φλέβες" της και γεμίζει νερό. 

Ο λαός μας τον αποκαλεί και Κουτσοφλέβαρο επειδή έχει 28 ημέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 29 ημέρες.  Κάθε τέσσερα χρόνια που έχουμε δίσεκτο έτος, ο λαός μας πιστεύει ότι είναι κακότυχο.  

Γιορτές του Φεβρουαρίου

1 Φεβρουαρίου  -  Άγιος Τρύφωνας ο προστάτης των αμπελιών

2 Φεβρουαρίου  -  Υπαπαντή του Χριστού 

3 Φεβρουαρίου  -  Άγιος Συμεών ο προστάτης των εγκύων 

10 Φεβρουαρίου  -  Άγιος Χαράλαμπος

Πρώτη Κυριακή της Αποκριάς  -  Αρχή του Τριωδίου

 

Παροιμίες για τον Φεβρουάριο

Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.

Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.

Κακοκαιριά της Παπαντής, Μαρτιάτικος Χειμώνας.

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ' ανθίσει.

Μα αν κάμει και πεισμώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει.

 

 

Μαθαίνω την Ευρώπη – ΑΓΓΛΙΑ (ENGLAND)

ΑΓΓΛΙΑ

Η Αγγλία βρίσκεται βορειοδυτικά της ηπειρωτικής Ευρώπης αλλά δεν είναι στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Η Αγγλία είναι κομμάτι από το ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΊΛΕΙΟ.  Η πρωτεύουσά της είναι το Λονδίνο.  Ο πληθυσμός της Αγγλίας, που αγγίζει τα 53 εκατομμύρια ανθρώπων, αποτελεί και το 84% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.   Συγκεντρώνεται κυρίως γύρω από το Λονδίνο. Έχει εύκρατο κλήμα και εκεί υπάρχει ο ποταμός ΤΆΜΕΣΗΣ.

Επίσης εκεί υπάρχουν πολλά αξιοθέατα λίγα από αυτά είναι τα εξής:

Ο Πύργος του Λονδίνου

TOWER BRIDGE

ANFIELD STADIUM

TO ΕΘΝΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΣΥΔΗΡΟΔΡΏΜΩΝ

VICTORIA TUNNEL

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΙΑΤΑ Της ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ:

FISH AND CHIPS

TOAD IN THE HOLE

SHEPHERD’S / COTTAGGE PIE

                      ΣΗΜΑΙΑ

 

 

Halloween και Αποκριές!!!

Τι είναι το Halloween ;;;;

Το Halloween είναι μία γιορτή η οποία γιορτάζεται πιο πολύ στον αγγλοσαξωνικό κόσμο αλλά και στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ρωσία, την Ρουμανία, την Ελβετία, στην Άπω Ανατολή Κίνα, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, και Σιγκαπούρη, αλλά και στο Ντουμπάι.

Αυτή η γιορτή γιορτάζεται κάθε χρόνο, το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Τότε τα παιδιά μεταμφιέζονται σε διάφορα τρομακτικά τερατάκια. Έπειτα χτυπάνε τις πόρτες και όταν τους ανοίγουν αυτά ρωτάνε " trick or treat ?".

H λέξη Halloween προέρχεται από τις λέξεις: All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day), που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.  Πολλοί λένε ότι η ημέρα αυτή είναι μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον… κόσμο των πνευμάτων….Επίσης λένε ότι την ημέρα αυτή η μαγεία είναι αληθινή, και ένα από τα πιο τρομαχτικά ότι κάποιες ψυχές εκείνη την ημέρα κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ’ ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία!!!!

Τώρα μία από τις σημαντικότερες αλλά και συχνότερες ερωτήσεις για το Halloween είναι: Γιατί βάζουν έξω από τα σπίτια κολοκύθες ;;;

Η σωστή απάντηση είναι ότι το το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιούνε ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Μεταμορφώθηκε λοιπόν ο διάβολος σε νόμισμα αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια όμως, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ότι ο διάβολος δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

 Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από τον διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει ένα φρούτο.  Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Ο διάβολος λοιπόν ήταν παγιδευμένος. Δεν μπορούσε να κατέβει. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός. Έτσι τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα. Είπε λοιπόν στον Τζακ να φύγει. Όμως ο Τζακ τον ρωτάει: «Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά». Και ο διάολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στην νύχτα. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του καθώς ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του. Έτσι κάθε Χάλογουιν, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ.

 

Τι είναι οι Αποκριές ;;;

Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών.

Η αγγλική λέξη «carnival» προέρχεται από το λατινικό «carnem levare» ή «carnis levamen», που σηµαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος».  Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές.  Αυτή η παράδοση τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου. Όµως, οι παγανιστικές πρακτικές ήταν τόσο βαθιά ριζωµένες που δεν καταργήθηκαν τελείως.

 Αργότερα, όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν.

Η αποκριά διαρκεί τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα.  Ονοµάζεται Τριώδιο.  Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σηµαίνει οι τρεις ύµνοι που συνηθίζουµε να λέµε στην εκκλησία.  Το τέλος της αποκριάς είναι την αυγή της επόµενης µέρας : η πρώτη µέρα της Σαρακοστής, που ονοµάζεται Καθαρά ∆ευτέρα.   Κατά την διάρκεια αυτών των ηµερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.  Ας αναφέρουμε μερικά πολύ σημαντικά έθιμα!

Τσικνοπέμπτη
Η Τσικνοπέµπτη είναι µια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται µέσα στους αιώνες. 

Είναι η µέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέµπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η µυρωδιά του καµένου ψηµένου κρέατος) και «Πέµπτη», και γιορτάζεται την Πέµπτη που είναι 11 µέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα.  Είναι µια µέρα χαράς αλλά και προετοιµασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η 40-ήµερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει.  Σε κάποια µέρη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην επαρχεία της Πελοποννήσου, την εβδοµάδα της Τσικνοπέµπτης, οι άνθρωποι σφάζουν τα γουρούνια τους και ετοιµάζουν νόστιµους µεζέδες: «πηχτή», «οµάτια», «τσιγαρίδες», λουκάνικα, κτλ.

Γαϊτανάκι
Το παλιό έθιµο µε το γαϊτανάκι γίνεται στην κεντρική πλατεία πολλών πόλεων. Είναι ένας χορός όπου οι χορευτές, που ντύνονται µε παραδοσιακές στολές, χορεύουν σε κύκλο κρατώντας πολύχρωµες κορδέλες που στερεώνονται στην κορυφή ενός µακριού κονταριού το οποίο βρίσκεται στην µέση του κύκλου. Καθώς χορεύουν, οι κορδέλες τυλίγονται γύρω από το κοντάρι και µετά ξετυλίγονται. Πιστέψτε µας! Είναι πολύ δύσκολο να το κάνει κάποιος σωστά!

Μπουρμπούλια
Τα Μπουρµπούλια είναι ένα από τα παλαιότερα (περίπου από το 1872) και τα πιο δηµοφιλή γεγονότα του Καρναβαλιού της πόλης της Πάτρας, όπου γίνεται η µεγαλύτερη παρέλαση καρνάβαλων στην Ελλάδα . Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, µαζί µε ανθρώπους από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και από το εξωτερικό , συµµετέχουν στην διασκέδαση.  Τα παλιά χρόνια, οι γυναίκες δεν µπορούσαν να βγουν την νύχτα και να διασκεδάσουν στους εορτασµούς της αποκριάς. Τα µπουρµπούλια έδιναν στις γυναίκες την ευκαιρία να συµµετέχουν στον χορό της αποκριάς. Έπρεπε να φορούν µαύρα ντόµινο (ένα είδος µαύρου φορέµατος µε κουκούλα) καθώς και µία µάσκα, ενώ οι άντρες ήταν ακάλυπτοι και ντυµένοι φυσιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες δεν αναγνωρίζονταν, και έτσι είχαν την ευκαιρία να φλερτάρουν. Βέβαια, σήµερα τα πράγµατα έχουν αλλάξει, αλλά ο χορός των Μπουρµπούλιων διατηρεί την µαγεία του.

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του Halloween και των Αποκριών ;;;

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να συγχέουν το Halloween με τις Αποκριές για τον απλούστατο λόγο ότι και στις δύο περιπτώσεις όλοι μασκαρεύονται, γιορτάζουν, πίνουν και γλεντούν.

Στην Ελλάδα τουλάχιστον, το Halloween φαίνεται ως ένα ξένο, Αμερικάνικο έθιμο πολύ μακριά από τη δική μας νοοτροπία αλλά έχουν μερικά μεγάλα κοινά. Και στις δύο γιορτές οι άνθρωποι μεταμφιέζονται και βγαίνουν έξω στους δρόμους να γλεντήσουν.  Το διαφορετικό ανάμεσα σε αυτές τις δύο γιορτές είναι ότι γιορτάζονται για τελείως διαφορετικό τρόπο!!!                                                                     Το Halloween γιορτάζεται για την παραμονή των Αγίων Πάντων ενώ οι Αποκριές γιορτάζονται πριν από την Καθαρά Δευτέρα ώστε να υποδεχτούν την Σαρακοστή!!!

 

Ευχόμαστε να σας άρεσε το σημερινό θέμα και ελπίζουμε να μάθατε καινούργια πράγματα όπως επίσης και να το απολαύσατε !!!

Μαθητές του ΣΤ'2

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ

Η ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ

"Η κακή αρχή" είναι το αγαπημένο μου βιβλίο!!! Το βιβλίο αυτό μιλάει για 3 πολύ άτυχα παιδιά.  Τα αδέρφια Μποντλέρ , που αν και τρισχαριτωμένα και έξυπνα , η ζωή τους είναι γεμάτη βάσανα  και συμφορές.  Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, όπου τα παιδιά βρίσκονται στην παραλία και μαθαίνουν τα τραγικά νέα, οι καταστροφές συνεχίζονται μέχρι την τελευταία.  Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά τα παιδία τραβούν τη δυστυχία σαν μαγνήτες.

Τα 3 αδέλφια βρίσκονται αντιμέτωπα μ' έναν  άπληστο και αποκρουστικό άνθρωπο, με ρούχα που τους φαγουρίζουν, με μια καταστροφική πυρκαγιά, με μια απάτη για να χάσουν την περιουσία τους και με κρύο χυλό για πρωινό.

Η συγγραφέας που είναι η Λέμονι Σνίκετ ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να καταγράψει αυτές τις θλιβερές ιστορίες.  Ο αναγνώστης όμως έχει την επιλογή να μην διαβάσει το βιβλίο άμα δεν του αρέσουν οι ιστορίες με κακό τέλος.  Αυτό το βιβλίο όχι μόνο δεν έχει καλό τέλος αλλά δεν έχει ούτε καλή αρχή, ενώ έχει ελάχιστα καλή μέση...

Αποτέλεσμα εικόνας για η κακη αρχη βιβλιο