English

Η πιο νόστιμη μηλόπιτα !!!

Η πιο νόστιμη μηλόπιτα !

 

Συστατικά

  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γλ. μπεικιν παουντερ
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1.5 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 3-4 μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 βανίλια

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο & την ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα & ανακατεύουμε .
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ & την βανίλια.
  • Προσθέτουμε το γάλα & την κανέλα.
  • Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά.
  • Τοποθετήστε μια λαδόκολλα στον πάτο και στις πλευρές ενός ταψιού.
  • Ρίχνουμε μέσα το μείγμα & ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα . Προτού την κόψουμε την αφήνουμε να κρυώσει. Αφού σερβίρουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Καλή σας όρεξη !
  • Time
    1 ώρα

    Χρόνος

    Εκτέλεσης

  • Portions
    5

    Μερίδες

ΤΕΛΕΙΑ ΓΕΥΣΗ !!!

Εαρινή ισημερία – 20 Μαρτίου

Εαρινή ισημερία

 

Εαρινή ισημερία σήμερα 20 Μαρτίου και η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.  Από σήμερα ξεκινά και επίσημα η άνοιξη στη χώρα μας και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. 

Αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το φθινόπωρο.  Η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στα μέσα του Ιουνίου όπου έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα σε βάρος της νύχτας.  

Οι 2 ισημερίες, η εαρινή και η φθινοπωρινή, καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου αντίστοιχα.  

Τα 2 ηλιοστάσια, το θερινό και το χειμερινό, καθορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Καλώς μας ήρθες Άνοιξη!!!!  

 

 

 

 

 

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ) PART 1: Ο Λευκός Πύργος

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

 

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης  είναι οχυρωματικό έργο Οθωμανικής κατασκευής του 15ου  αιώνα.  Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης.  Κατά την Τουρκοκρατία έγιναν προσθήκες και τροποποιήσεις στα τείχη της πόλης, στα οποία εντάσσεται και ο Λευκός Πύργος, μαζί με το Επταπύργιο και τον Πύργο Τριγωνίου.  Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε, στη θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου,  ο οποίος συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης της Θεσσαλονίκης (που σώζεται και σήμερα), με το θαλάσσιο (το οποίο κατεδαφίστηκε το 1867). Παλιότερα επικρατούσε η άποψη πως ήταν έργο των Βενετών αλλά πλέον η σύγχρονη ιστοριογραφία δέχεται το κτίσμα ως οθωμανικό.  Κατά μία εκδοχή, η χρονολογία κατασκευής του μνημείου τοποθετείται περί το 1450 με 1470,  λίγα χρόνια μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430) και πρόκειται για ένα από τα πρωιμότερα δείγματα οθωμανικής οχυρωματικής που λαμβάνει υπόψη της το πυροβολικό.

Διεύθυνση Λεωφόρος Νίκης
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη
Έναρξη κατασκευής 15ος αιώνας
Χρήση Μουσείο
Ύψος 33,9 μέτρα
Διάμετρος 22,7 μέτρα
Περίμετρος 77,3
Όροφοι 6
Υλικά πέτρα

 

 

by CaptainSotos  ©

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΜΑΔΩΝ PART 3 : Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός (επίσημα Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός Α.Ο.) είναι ελληνικός επαγγελματικός σύλλογος ποδοσφαίρου με έτος ίδρυσης το 1908.  Παρ' ότι αποτελεί πλέον τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ), πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αμιγώς ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας, δηλαδή από όσα ιδρύθηκαν με αποκλειστικό αντικείμενο το συγκεκριμένο άθλημα.

Έδρα του Παναθηναϊκού είναι το Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», γνωστό και ως Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (στη συνοικία Αμπελόκηποι του Δήμου Αθηναίων), χωρητικότητας 16.003 καθήμενων θεατών, ενώ η ονομασία του έχει δοθεί προς τιμήν του ιστορικού του προέδρου.  Ο σύλλογος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους της Ελλάδας και τον λαοφιλέστερο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.  Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και πλέον επιτυχημένους συλλόγους από πλευράς διακρίσεων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει αγωνιστεί σε όλα τα πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής από την ίδρυσή της (το 1959).  Έχει κατακτήσει 20 πρωταθλήματα Ελλάδας, πρωταθλήματα ΣΕΓΑΣ και ΕΠΣΑΠ (πριν από την ίδρυση της ΕΠΟ το 1926), 18 κύπελλα Ελλάδας, πετυχαίνοντας 8 φορές νταμπλ τίτλων, και 3 Σούπερ Καπ.

Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει αγωνιστεί σε τελικό στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών (μετέπειτα Champions League) το 1971, η μόνη που έχει αγωνιστεί στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης τo 1985 και 1996, ενώ έχει φτάσει και στη φάση των 8 (προημιτελική) τo 1992 και 2002.  Επίσης, μετείχε στον τελικό του Διηπειρωτικού κυπέλλου το 1971, έχει κατακτήσει το Βαλκανικό κύπελλο συλλόγων το 1977 και δύο φορές (1988, 2003) προκρίθηκε έως τα προημιτελικά του κυπέλλου UEFA (μετέπειτα Europa League).

Επίσημη ονομασία Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός Α.Ο.
Σύντομο όνομα ΠΑΟ
Παρατσούκλι Το Τριφύλλι και Οι Πράσινοι
Ίδρυση 3  Φεβρουαρίου 1908
Έδρα ΑθήναΕλλάδα
Στάδιο Γήπεδο Απόστολος ΝικολαΐδηςΑμπελόκηποι και Περιφέρεια Αττικής
Χρώματα           Πράσινο, Λευκό
Ιδιοκτήτης Γιάννης Αλαφούζος
Πρόεδρος Μάνος Μαυροκουκουλάκης
Προπονητής Λάσλο Μπόλονι
Πρωτάθλημα Super League


Γήπεδο Παναθηναϊκού

Το αγαπημένο μου άθλημα

Από ότι ξέρετε όλοι το αγαπημένο μου άθλημα είναι το σκι.  Σήμερα θα σας πω λίγες πληροφορίες για αυτό το άθλημα.

Εγώ ξεκίνησα να κάνω σκι από όταν ήμουν 6 ετών και φέτος κλείνω τον 6ο χρόνο κάνοντας σκι.  Έχω πάει 4 φορές για σκι με την ομάδα μου σε διάφορα βουνά της Ελλάδας, όπως το Ανήλιο στο Μέτσοβο και η Βασιλίτσα στα Γρεβενά.  Τα Σαββατοκύριακα πηγαίνουμε διήμερη στα βουνά για προπόνηση.  Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, δηλαδή περίπου 5 ώρες είμαστε στο βουνό  όλη η ομάδα και προπονούμαστε.  Επίσης η ομάδα μου έχει βγάλει 2 πρωταθλητές και ελπίζω κάποια στιγμή να γίνω και εγώ σαν αυτούς.

Το σκι όπως και όλα τα άλλα αθλήματα έχει έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό ο οποίος είναι οι μπότες, τα πέδιλα σκι, τα μπατόν, το κράνος, η μάσκα και τα κατάλληλα ρούχα.  Χωρίς αυτά και να θέλεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.  Στην ομάδα υπάρχουν 4 επίπεδα οι αρχάριοι, η προ αγωνιστική, η αγωνιστική και το επαγγελματικό.  Εγώ είμαι στο 2ο επίπεδο και μάχομαι για να μπω στο 3ο.

Για να κάνεις σκι το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρεις είναι η βασική στάση του σκι. Υπάρχουν πρωταθλητές και δάσκαλοι που ακόμα δεν ξέρουν να την κάνουν τέλεια και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι το hokey stop ή αλλιώς το φρένο.  Σε περίπτωση που γίνει κάτι πάνω στο βουνό μπορεί να σε σώσει.  Για παράδειγμα, εμένα μου είχε τύχει να πρέπει να περάσω μέσα από μια πίστα με μεγάλες  πόρτες για αθλητές, οι οποίοι πηγαίνουν με πολλή φόρα για να πάω στην δικιά μου πίστα.  Όπως πέρασα την μισή πίστα, ήταν ένας αθλητής που δεν είχα δει ότι ερχόταν.  Με πλησίαζε με πολλή φόρα και εγώ δεν έκανα τίποτα από τον φόβο μου.  Δόξα τον θεό σταμάτησε και σώθηκα.  Βέβαια είχα και συνέπειες διότι έκοψα την φόρα του αθλητή και σταμάτησα τον χρόνο του.

Αυτό λοιπόν είναι το σκι.  Άμα σου αρέσει η ταχύτητα αυτό είναι το άθλημα σου.  Μόλις ανοίξουν οι δραστηριότητες φρόντισε να δοκιμάσεις.

 

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα που κάνουν σκι

 

 

 

 

 

Κυρά Σαρακοστή

Η Κυρά Σαρακοστή

 

Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)! Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. Φτιάχνεται από αλατοζύμη , ένα ωραίο υλικό που επειδή έχει πάρα πολύ αλάτι δεν χαλάει για πάρα πολύ καιρό – έχει τις ιδιότητες του πηλού ή της πλαστελίνης.

 

Η συνταγή της:

Υλικά αλατοζύμης

1 κούπα νερό περίπου,

1 κούπα αλάτι,

3 κούπες αλεύρι (γ.ο.χ)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.

Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά.  Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

 

Ένα ποίημα της:

 

Και φυσικά μια φωτογραφία από το γλυκό Σαρακοστή:

 

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΟΥΓΑΡΊΔΟΥ ΔΏΡΑΣ!!

Και άλλοι……..χαρταετοί

Καθαρά Δευτέρα σήμερα.  Αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.

Διαφορετική όμως φέτος.  Μέσα στα σπίτια.  Ωστόσο οι μαθητές του σχολείου μας έφτιαξαν χαρταετούς με υλικά που είχαν στο σπίτι και μας έστειλαν τις φωτογραφίες. 

Τα παιδιά του Γ2 της κυρίας Άννας.  Ας τους θαυμάσουμε!!

                               

           

                           

 

Και μία κυρά Σαρακοστή !!!! 

 

Καλή Σαρακοστή με υγεία σε όλους !!!!

Καθαρά Δευτέρα-Κούλουμα

Καλημέρα αγαπητοί αναγνώστες αυτής της εφημερίδας.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την Καθαρά Δευτέρα και για τα Κούλουμα, όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο του σημερινού μας άρθρου.  Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή, όπως όλοι ξέρουμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών.  Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.  Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς.  Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.  Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού το χριστιανικό Πάσχα.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία.  Ένα έθιμο που συνηθίζεται πανελλαδικά είναι να τρώγεται λαγάνα δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη την μέρα ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι.

Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.

Με την ονομασία Κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της Καθαράς Δευτέρας.  Η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ' άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ' άλλους βυζαντινή.  Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ' εκείνον του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».

Στην Αθήνα, από πολλές δεκαετίες προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου οι Αθηναίοι τρωγόπιναν καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου.  Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους λατέρνας.

Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό - κυρίως τσάμικο - γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.  Σήμερα, τα Κούλουμα εορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ειδικότερα στην Αθήνα με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα, τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού στο Λόφου του Φιλοπάππου.

Αυτά λοιπόν για σήμερα ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο και εύχομαι σε όλους καλή Καθαρά Δευτέρα και Καλή Σαρακοστή!!!