Chamonix-Mont-Blanc

     

Το Σαμονί-Μον Μπλαν (Chamonix-Mont-Blanc), περισσότερο γνωστό ως Σαμονί, είναι γαλλική κοινότητα  στην περιοχή Rhône-Alpes, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Στο Σαμονί τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1924. Ο πληθυσμός της κοινότητας είναι 9.514 άτομα.

Βρίσκεται κοντά στις κορυφές των Αiguille Rouge και κυρίως της πλέον σημαντικής Aiguille du Midi  είναι ένα από τα παλαιότερα θέρετρα σκι στη Γαλλία. Η βόρεια πλευρά της κορυφής του Μont Blanc και συνεπώς η ίδια η κορυφή είναι τμήμα του χωριού του Σαμονί. Προς τη νότια πλευρά η κατάσταση είναι διαφορετική ανάλογα με τη χώρα. Η Ιταλία θεωρεί ότι το σύνορο περνά από την κορυφή. Η Γαλλία θεωρεί ότι το σύνορο διατρέχει τη βραχώδη περιοχή Tournai κάτω από την κορυφή οριοθετώντας την κορυφή στη γαλλική επικράτεια. Η νότια πλευρά αποδίδεται στην κοινότητα Saint-Gervais-les-Bains που μοιράζεται την κορυφή με το γειτονικό της Σαμονί.

Η κοινότητα του Σαμονί είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στους σκιέρ και τους λάτρεις του βουνού που μπορούν να προσεγγίσουν μέσω τελεφερίκ την Aiguille du Midi και τη διάσημη εκτός πίστας διαδρομή Vallée Blanche. Με έκταση 245 km2 (95 sq mi), τοΣαμονί είναι η τέταρτη μεγαλύτερη κοινότητα της ηπειρωτικής Γαλλίας.

Πηγή: Βικιπαίδεια

One Comment on “Chamonix-Mont-Blanc

  1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Κυρία μου άρεσε πολύ η παρουσίασή σας επειδή μου έμαθε την ιστορία ενός ακόμα αξιοθέατου .

Leave a Reply