ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Καλημέρα παιδιά!

Εύχομαι να είστε όλοι καλά μαζί με τις οικογένειές σας. Μέχρι να ξαναβρεθούμε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα ήθελα να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη σας και να αναφερθούμε σε κάποια στοιχεία των τελευταίων μαθημάτων.

 

Τίτλος μαθήματος: «Μικρή ιστορική αναδρομή μουσικής σημειογραφίας»

 

Τον 6ο αιώνα μ.Χ ο Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας τελειοποίησε μια προσπάθεια σημειογραφίας των αρχαίων Ελλήνων με σύμβολα της αλφάβητου.

Με το πέρασμα των αιώνων γίναν διάφορες άλλες προσπάθειες και βελτιώσεις. : Κάποια νέα σύμβολα, τα νεύματα τον 7ο αιώνα, το μονόγραμμο τον 9ο αιώνα, το τετράγραμμο και μόλις τον 16ο αιώνα εμφανίζεται το πεντάγραμμο.  Σήμερα έχουμε ένα αποτελεσματικό και κοινά αποδεκτό σύστημα καταγραφής της μουσικής.

Να αναφερθώ επίσης στα σύμβολα της χειρονομικής του Ζόλταν Κοντάι (Z.Kodaly) που βασίζεται σε συγκεκριμένες θέσεις του χεριού που συμβολίζουν τις νότες. (μουσικούς ήχους). Το δουλέψαμε στην τάξη και σας το δίνω σε πίνακα παρακάτω:

 

 

Twinkle twinkle – Kodaly : https://youtu.be/y7Q3wFmYmnU

Καλή επιτυχία σε κάθε προσπάθεια που κάνετε. Θα τα πούμε στη συνέχεια..ως τότε ακούστε τα τραγούδια που αγαπάτε και σας κάνουν να περνάτε όμορφα.

Εγώ θα κάνω τη δική μουσική πρόταση. Απολαύστε το τραγούδι και μην σταματάτε να ονειρεύεστε.

«Imagine» (φαντάζομαι) John Lennon.

https://youtu.be/L6svOHFSAH8

κ. Έλενα Εμμανουηλίδου

Leave a Reply