6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ενημερώνουμε, ευαισθητοποιούμε για την κλιματική αλλαγή

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και το Μουσείο του Πράδο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προειδοποιήσουν σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Την ώρα που παγκόσμιοι πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες συναντώνται στην ισπανική πρωτεύουσα, Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, WWF και Πράδο αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν για τους κινδύνους που διατρέχει, πλέον, ο πλανήτης. Για να το πετύχουν, επέλεξαν τέσσερα διάσημα έργα τέχνης από τη συλλογή του Μουσείου, στα οποία «παρενέβησαν» ώστε να τονίσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τα διάφορα έντονα φαινόμενα που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.

Ο πίνακας «Felipe IV a Caballo» (Philip IV on Horseback) του Diego Velázquez χρησιμοποιήθηκε για να υπερτονιστεί το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης στην στάθμη της θάλασσας.

Ο πίνακας «El quitasol» (The Parasol) του Francisco de Goya «παραποιήθηκε» για να αντικατοπτρίσει το κοινωνικό δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω του κλίματος.

Το έργο «El paso de la laguna Estigia» (Landscape with Charon Crossing the Styx) του Joachim Patinir χρησιμοποιήθηκε ως απεικόνιση της επίδρασης που έχει η έντονη ξηρασία σε ποτάμια και καλλιέργειες.

Τέλος, το έργο «Niños en la playa» (Boys on the Beach) του Joaquín Sorolla, μετά την «παρέμβαση» της WWF, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την εξαφάνιση των ειδών.

Πηγή: «Πειραγμένοι» διάσημοι πίνακες προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή (naftemporiki.gr)

1η Δραστηριότητα

Παρατηρήστε προσεκτικά τους παραπάνω πίνακες ζωγραφικής και απαντήστε στις ερωτήσεις:

-Τι συναισθήματα σας προκαλεί ο κάθε πίνακας;

-Τι σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση;

-Ποιον τίτλο θα βάζατε σε κάθε πίνακα;

-Οι πίνακες αυτοί έχουν κάποιο κοινό στοιχείο; Αν ναι, ποιο είναι αυτό; Μήπως επιδιώκουν να περάσουν κάποιο μήνυμα;

-Μελετήστε το κείμενο που σας δίνεται: "Διάσημοι πίνακες προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή"

-Συζητήστε στις ομάδες σας και προβληματιστείτε για την πρωτοβουλία. Σημειώστε σκέψεις και σχόλια

- Ζωγραφίστε το δικό σας πίνακα με θέμα την κλιματική αλλαγή απελευθερώνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σας

- Μπορείτε να «παρέμβετε» κι εσείς με τη δική σας ματιά σε έναν πίνακα γνωστού ζωγράφου και να περάσετε το δικό σας μήνυμα για την κλιματική αλλαγή!

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2η Δραστηριότητα

 Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ως τάξη για να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους στην προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή;

Η 1η ομάδα μπορεί να αναλάβει π.χ. τη φιλοτέχνηση αφίσας,

η 2η τη δημιουργία σύντομου ενημερωτικού βίντεο για τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του κλίματος,

η 3η την ηχογράφηση σχετικού μηνύματος ευαισθητοποίησης,

η 4η τη δημιουργία διαδραστικού παιχνιδιού

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ


TEACHER'S

Leave a Reply