“Η σουσουράδα”

“Σαν το στάρι σπέρνεται στον κόσμο η Αλήθεια

κι απ’ τον καθάριο σπόρο του φυτρώνουν …

Παραμύθια.’’

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα τα ζώα, παρακολουθήσαμε  με μεγάλο ενδιαφέρον στο αίθριο του σχολείου μας, κρατώντας όλες τις απαραίτητες, λόγω COVID 19, προφυλάξεις (μάσκες και αποστάσεις), την αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού «Η σουσουράδα» από την κα Μαριάννα Γκουσδουβά, τη σχολική νοσηλεύτρια του σχολείου μας και ταυτόχρονα παραμυθού, την οποία κι ευχαριστούμε από καρδιάς.

«Η σουσουράδα» είναι ένα παραμύθι παραδοσιακό, κλιμακωτό

Τι σημαίνει αυτό; Πως έχει ρυθμό, πως το ένα συνδέεται με το άλλο με έναν τρόπο που προσθέτει και αφαιρεί σε έναν κύκλο επανάληψης στριφογυριστό!

Την αφήγησή της, τη συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και πολιτισμούς του κόσμου, με διαφορετικά μοτίβα ανάλογα την περιοχή, την εποχή και τη διάθεση του κάθε αφηγητή.

Όμως ποια είναι η σουσουράδα;

Διαβάστε εδώ http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1355 λίγες πληροφορίες γι' αυτήν.

Ακούστε, επίσης, εδώ https://kithara.to/stixoi/NTM1NDc0NTE1/geia-sou-sousourada-geia-paidiki-xorodia-spyrou-lyrics ένα όμορφο τραγουδάκι αφιερωμένο σ' αυτήν.

Τις φωτογραφίες από την ωραία στιγμή της αφήγησης του παραμυθιού αλλά και τις ζωγραφιές που εσείς με μεράκι φτιάξατε εμπνευσμένοι/ες από την αφήγηση του παραμυθιού, θα τις βρείτε εδώ: https://files.e-me.edu.gr/index.php/apps/files/?dir=/HIVE_2dim-sykies-c2-d2&fileid=8780649# 

Καλή απόλαυση!

 

 

 

 

 

Leave a Reply