Ελληνικά

Η Γουρουνοχαρά

Ένα από τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Θεσσαλίας είναι το σφάξιμο του γουρουνιού. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Τρεις - τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Το Στολισμένο Καραβάκι

Το στολισμένο καραβάκι είναι ένα ελληνικό έθιμο. Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, στολιζόταν στα σπίτια και στις πλατείες, πριν από την αντικατάσταση του από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί δήμοι επανέφεραν το έθιμο, στολίζοντας στις πλατείες καράβια αντί για έλατα ή και τα δύο.
Σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι στολιζόταν επειδή οι Έλληνες είχαν ανέκαθεν δεσμούς με τη θάλασσα, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ακόμη, πολλοί ενήλικες και παιδιά εργάζονταν στα πλοία για να φέρουν χρήματα και ψωμί στις οικογένειες τους, ακόμη και τις αργίες. Το καραβάκι συμβόλιζε όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενής τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και στις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλές στα άγρια κύματα. Συχνά τα παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μια μινιατούρα - στολισμένο καράβι. Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Αν και το έθιμο αυτό έχει ατονήσει, κρατάει στα νησιά, από όπου και προέρχεται. Το 1833 στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα από τον βασιλιά Όθωνα, στα ανάκτορα του Ναυπλίου. Μέχρι το 1950, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε επικρατήσει στα ελληνικά σπίτια.
Παρ' όλα αυτά την 6η του Δεκέμβρη στολίζονται καράβια προς τιμή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των, ναυτικών ο οποίος ούτως ή άλλως είναι ο πρόδρομος του Σάντα Κλάους.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!!!!!!

Έθιμο Βασιλόπιτας!!!

Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το κόψιμο της  βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Ο νοικοκύρης του σπιτιού αφού την σταυρώσει κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειας του ενώ ξεχωρίζονται και κομμάτια για τον Χριστό, την Παναγία, τον άγιο Βασίλειο και για το σπίτι. Το έθιμο αυτό γίνεται τη νύχτα την παραμονή του νέου έτος ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΘΡΑΚΗΣ

<< Ο ΠΟΥΡΠΟΥΡΗΣ >>

ΙΟΥΛΙΑ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ       2020-12-22

Ένα προσφυγικό έθιμο που το έφεραν το 1922 οι  "Σακπασιώτες" από τα χωριά της Ανατολικής Θράκης όταν μετεγκαταστάθηκαν στις καινούριες τους πατρίδες στη Δυτική Θράκη.

Το αναπαριστούσαν οι κάτοικοι του Ισαακίου τη δεύτερη(2η) μέρα των Χριστουγέννων ή και την τρίτη(3η).

Ο <<Πουρπούρης>> φορούσε προβιά ή κάπα τσοπάνη, μια μάσκα από νεροκολοκύθα και κουδούνια στη μέση, πήγαινε από σπίτι σε σπίτι με τη συνοδεία νέων του χωριού και έλεγε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου

Υλικά:

260γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

226γρ. βούτυρο

60γρ. ζάχαρη άχνη

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 βανίλιες

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο για ένα λεπτό, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.  Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια το αλεύρι και το αλάτι.  Ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να γίνει ζύμη.  Ανοίγουμε τη ζύμη ώστε να πάρει σχήμα δίσκου, την τυλίγουμε σε μια ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, ανοίγουμε τη ζύμη μας και κόβουμε τα μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε 8-10 λεπτά.

Μπορούμε να διακοσμήσουμε με γλάσο. (Στη φωτογραφία είναι τα δικά μου μπισκότα.)

Καλά Χριστούγεννα!!!

Δίχρωμα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά

  • τον κρόκο από ένα αυγό
  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. κακάο
  • 1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών λέμπκουχεν

Εκτέλεση

Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο. Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη προσθέτουμε αλεύρι, αλάτι, βανίλια, τον κρόκο του αυγού και το βούτυρο. Αναμιγνύουμε τα υλικά και με τα χέρια μας πλάθουμε ένα ζυμάρι.

Μοιράζουμε την ζύμη στα δύο και προσθέτουμε το κακάο στο ένα μέρος. Ζυμώνουμε ώστε να πάρει ομοιόμορφο χρώμα. Χωρίζουμε λευκή και σοκολατένια ζύμη σε δύο μέρη.

Με τη βοήθεια ενός πλάστη και λαδόκολλας ανοίγουμε σε φύλλο. Τοποθετούμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο 40 επί 20 εκατοστά περίπου. Κάνουμε το ίδιο με όλη τη ζύμη, ώστε να έχουμε τέσσερα φύλλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα ενός λευκού φύλλου ζύμης και τοποθετούμε πάνω του ένα σοκολατένιο. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκι, ξεκινώντας από το μήκος του παραλληλόγραμμου φύλλου ζύμης. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο φύλλα, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε πάλι στο ψυγείο για δύο ώρες.

Κόβουμε σε φέτες 2 εκατοστών περίπου και στρώνουμε τα μπισκότα σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν, πριν τα αποθηκεύσουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Σαλάτα Χριστουγεννιάτικη-Μια γιορτινή πανδαισία!!!

---------ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ---------

  • 1 ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ
  • 2 ΧΟΥΦΤΕΣ ΣΠΑΝΑΚΙ
  • 1 ΧΟΥΦΤΑ ΡΟΚΑ
  • ΜΙΣΟ ΡΟΔΙ (ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ)
  • 100gr ΚΑΡΥΔΙΑ
  • 5 ΦΕΤΕΣ ΜΠΕΙΚΟΝ Η ΑΛΛΑΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ
  • 100gr ΚΡΟΥΤΟΝ
  • 75gr ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΕ ΛΩΡΙΔΕΣ
  • ΞΥΣΜΑ ΕΝΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

  • 5 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
  • 75ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΜΕΛΙ
  • ΧΥΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
  • ΧΥΜΟΣ ΕΝΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

 

---------ΕΚΤΕΛΕΣΗ---------

  • ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΙΕΡΑ
  • ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ, ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΤΗΝ ΡΟΚΑ
  • ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΔΙ ΤΟ ΚΡΟΥΤΟΝ,ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΛΩΡΙΔΕΣ, ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
  • ΤΕΛΟΣ ΣΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ:

  • ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΧΤΥΠΑΜΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΛΕΠΤΑΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ

Βαθμολογία:

*****

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

Βασιλόπιτα

Άγιος Βασίλης

Ο Μέγας Βασίλειος προέρχεται από την Καισαρεία Καππαδοκίας. Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. και πέθανε το 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. Είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Θεωρείτε στην παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Στη Δύση το πρόσωπο του Santa Claus έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου, που φημιζόταν για την γενναιοδωρία του. Οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορά, μεγάλες κάλτσες κ.λ.π.) 

Ο Άι Βασίλης είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.

Santa Claus is a phenomenal imagination driver. Leave him alone | Christmas | The Guardian

Χριστουγεννιάτικες δίπλες

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 5 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε τα υλικά για την ζύμη και τυλίγουμε με μια μεμβράνη το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει από 1-12 ώρες (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).
Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη και αλευρώνουμε συνεχώς να μην κολλήσει.
Τηγανίζουμε σε σπορέλαιο. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλλα, σουσάμι και καρύδια.