Ελληνικά

ΕΥΧΕΣ

Χαρούμενα Χριστούγεννα κυρία Νόρα και παιδιά.
ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ , ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ σε όλους

ΚΑΛΑΝΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

Κάλαντα: ευχετήρια και εγκωμιαστικά άσματα, που ψάλλουν τα παιδιά (ενίοτε και οι μεγάλοι) κατά τις παραμονές μεγάλων εορτών, όπως τα Χριστούγεννα (24 Δεκεμβρίου), η Πρωτοχρονιά (31 Δεκεμβρίου) και τα Θεοφάνια (5 Ιανουαρίου). Κάλαντα άδονται ακόμα στις εορτές του Λαζάρου και των Βαΐων, τα λεγόμενα Βαΐτικα. Αντίθετα, τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής έχουν κατανυκτικό χαρακτήρα.

Ετυμολογικά, η λέξη «κάλαντα» προέρχεται από τη λατινική calendae (καλένδες στα ελληνικά), που σημαίνει τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα. Ειδικά, οι Καλένδες του Ιανουαρίου ήταν μέρες γιορτής για τους Ρωμαίους, λόγω της έλευσης του νέου χρόνου. Τα Κάλαντα έλκουν την καταγωγή τους από παρόμοια αρχαία τραγούδια του αγερμού και της ειρεσιώνης και είχαν κοσμικό χαρακτήρα.

Η Εκκλησία κατά τους Βυζαντινούς χρόνους απαγόρευε ή απέτρεπε αυτό το έθιμο ως ειδωλολατρικό και το είχε καταδικάσει με απόφαση της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου το 680 μ.Χ. Οι συμμετέχοντες στο έθιμο των Καλάντων αποκαλούνταν «Μηναγύρτες». Με την πάροδο του χρόνου τα Κάλαντα απέκτησαν θρησκευτικό περιεχόμενο, ανάλογο με την κάθε γιορτή.

Σώζονται πολλές παραλλαγές από κάλαντα, άλλα σε δημοτική γλώσσα και άλλα σε μισοκαθαρεύουσα. Ανάλογα με τον τόπο και τις εποχές, τα παιδιά που ψάλλουν τα κάλαντα κρατούν συνήθως πολύχρωμα φαναράκια, καράβια ή εκκλησίες φωτισμένες εσωτερικά, σιδερένια τρίγωνα ή ραβδιά στολισμένα με λουλούδια σαν τους αρχαίους θύρσους.

Οι μεγάλοι συνοδεύουν με μουσική υπόκρουση το τραγούδι τους και έχουν μαζί τους και καλάθια, όπου βάζουν τα δώρα που τους φιλεύουν. Τα όργανα που κυριαρχούν είναι η φυσαρμόνικα, το τύμπανο, το τουμπελέκι, η τσαμπούνα και άλλα πνευστά όργανα.

Ο λαός δέχεται με συμπάθεια τους καλαντιστές, που προσδίδουν στις γιορτές ιδιαίτερη χάρη και ευθυμία.

ΈΘΙΜΟ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Απλά να συμπληρώσουμε στο άρθρο της Ζίνας ότι το έθιμο της Βασιλόπιτας δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Από τις επόμενες ημέρες και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, σωματεία,επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις κόβουν τη δική τους βασιλόπιτα. Η συνήθεια αυτή είναι νεώτερη και κατάγεται από τις παλαιότερες συντεχνίες, τα μέλη των οποίων έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τη μοιράζοταν για το καλό το δικό τους και του κοινού τους επαγγέλματος.

Καλές γιορτές

Στις διακοπές των Χριστουγέννων

Οι διακοπές είναι ωραίες αλλά κυρίως τον Χριστουγέννων και του καλοκαιριού.

Ξεκουράζεσαι, παίζεις όση ώρα θέλεις, βγαίνεις βόλτες και δεν κάνεις μάθημα. Όμως τι συνέβη το 2020, θα μας το εξηγήσει με περισσότερα λόγια η Μαριάννα που τα έχει ζήσει. Καθήστε αναπαυτικά και πάρτε ένα σνακ γιατί εμείς ξεκινάμε.

Γεια σας με λένε Μαριάννα, είμαι 9 χρονών και ζω στην Ελλάδα συγκεκριμένα στην Αθήνα. Το 2020 ήρθε ένας θανατηφόρος ιός που τον λένε (Κορονοϊό ή COVID 19). Έχουν πεθάνει από όλoν τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι. Ήρθε από την Κίνα.

Μερικές φορές λέω ότι είμαι λίγο άτυχη που το έζησα αυτό. Μου λείπει η παλιά μου καθημερινότητα. Τώρα πια πρέπει να ακολουθούμε τους εξής κανόνες.

1 Να φοράμε μάσκα παντού εκτός από το σπίτι μας.

2 Να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά.

3 Να κρατάμε αποστάσεις.

4 Να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς.

5 Να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις.

Και για αυτόν τον λόγο τα Χριστούγεννα δεν θα έρθει ο νονός μου, η θεία μου και ο ξάδερφός μου. Α! Ξέχασα να πω ότι το σχολείο, τα Αγγλικά και η Ρυθμική μου την κάνω μέσο διαδικτύου. Μου λείπουν οι συμμαθητές και η κυρία μου μου λείπουν οι στιγμές μαζί τους.

Θα έρθει ο καιρός που θα πάρουμε πίσω την καθημερινότητα μας.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Festeggia i "Nickmas" con oltre 100 ore di programmazione e 21 anteprime! - Cartoni Online

 

Τα μελομακάρονα.

ΥΛΙΚΑ
500 ml ηλιέλαιο
100ml χλιαρό νερό
70 ml κονιάκ
100 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκαλί
130 γρ ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
1/2 κ.σ. αμμωνία
1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1κ. γλ. κοφτό κανέλα
1κ. γλ. κοφτό γαρύφαλλο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1κ. ζάχαρη
500 ml νερό
200 γρ. μέλι
τριμμένα καρύδια για τη διακόσμηση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 2/3 από το αλεύρι και ξεκινάμε, με ήρεμες κινήσεις, το ζύμωμα με χέρι. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε σταδιακά και άλλο αλεύρι. Στο τέλος θέλουμε μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Επίσης να μην το παρακάνεις με το ζύμωμα γιατί θα "βγει" το λάδι. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε αλλά να είναι όλα στο ταψί μας ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρά την επιφάνεια τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20΄ με 25' ανάλογα τον φούρνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
Για το σιρόπι, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 1 λεπτό. Αφού βράσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα, ΠΡΕΠΕΙ να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Εδώ θα τα αφήσεις μέσα στο σιρόπι από 10 - 20 δευτερόλεπτα αν θες να είναι τραγανά αλλιώς το πολύ 1 λεπτό, αν θες να είναι μαλακά. Βάζουμε γύρω στα 8 μελομακάρονα κάθε φορά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρά με τη τρυπητή κουτάλα για 15 περίπου δευτερόλεπτα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και τοποθετούμε όμορφα σε μια πιατέλα.

 

Έθιμο Βασιλόπιτας

Η βασιλόπιτα είναι γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.
Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ' όλα τα ελληνικά σπίτια, αστικά και αγροτικά. Ζυμώνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα και συνηθέστατα πάνω στην επιφάνεια της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα.
Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν παλαιότερα ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλώνο ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής και όποιος το έβρισκε θα είχε καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό τη νύχτα της νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο νοικοκύρης του σπιτιού, που αφού τη σταυρώσει, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη τις οικογένειάς του και του τυχόν φιλοξενούμενους, ενώ ιδιαίτερα κομμάτια ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.

Καλά Χριστούγεννα!!!!😄😁😁😁😁

Τα νοστιμα Μελομακαρονα

Υλικά
240ml ελαιόλαδο
240ml σπορέλαιο
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150γρ. Ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα
120ml κονιάκ
1.κ.γ μπέικιν πάουντερ
1/2 μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Υλικά για το σιρόπι
700ml νερό
500γρ. Μέλι
1 φλούδα πορτοκαλιού
Άλλα υλικά
2-3 κ.σ μέλι
250γρ. Ξηροί καρποί (όπως καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, μακαντέμα κλπ), κοπανισμένοι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 5-7 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας, αλλά προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με πιρούνι.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1700°C, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν.
Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι ( κι απ' τις 2 μεριές) και τα ακουμπάμε σε πιατέλα
Εάν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς.

ΤΈΛΟΣ😀

ΝΑ ΈΧΕΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΚΙ ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΆ😁 και ας καλωσορίσουμε το 2021



Κουραμπιέδες

  1. Υλικά
    900γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    500γραμ. βούτυρο
    200γραμ. άχνη ζάχαρη
    1κ.γλ. Βανίλια σε σκόνη
    150-200 γραμ. καβουρντισμένο και χοντροκομένο
    αμύγδαλο (ψήστε στον φούρνο για 5-10 λεπτά στους 200c)
    Για το Πασπάλισμα
    Ροδόνερο

    Άχνη Ζάχαρη
    γραμ.=γραμμάρια
    κ.γλ.=κουταλάκι του γλυκού

    Εκτέλεση
    Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήστε,για να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200c στον αέρα.Σε ένα μίξερ,χτυπήστε το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει.Προσθέστε την ζάχαρη και την βανίλια.Συνεχίστε το χτύπημα για 5-7 λεπτά ακόμα μέχρι να μοιάζει με μαρέγκα.Προσθέστε το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίστε το ανακάτεμα σε μία σπάτουλα.Προσθέστε τα αμύγδαλα.
  2. Το μίγμα πρέπει να είναι μαλακό,αλλά όχι τόσο μαλακό που κολλάει στα χέρια.
  3. Πλάθετε τους κουραμπιέδες στο μέγεθος ενός καρυδιού.Τοποθετήτε τους σε σειρές στο ταψί,πάνω σε λαδόκολλα.
  4. Ψήστε 35-40 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν.
  5. Βγάλτε τους από τον φούρνο.Με προσοχή μετακινήστε τους από την λαδόκολλα για να κρυώσουν.Όσο είναι ζεστοί,είναι μαλακοί και σπάνε εύκολα.
  6. Όταν κρυώσουν,ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο.
  7. Βάλτε την άχνη ζάχαρη σε ένα κόσκινο και πασπαλίστε του.

 

Η Βασιλόπιτα

  1. Υλικά
    500γρ. Φαρίν Απ
    250γρ. Βούτυρο αγελαδινό
    1 κ.γ αλάτι
    500γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
    4 αυγά
    250ml γάλα φρέσκο
    1 Λεμόνι (Ξύσμα)
    2 βανίλιες
    200γρ. Άχνη ζάχαρη για τη διακόσμηση


    Εκτέλεση
    1 Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
    2 Ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά, τη βανίλια ή το ξύσμα και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε άλλο 1 λεπτό.
    3 Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το Φαρίν απ και χτυπάμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
    4 Ρίχνουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί βουτυρωμένα και πασπαλισμένο με Φαρίν απ.
    5 Τυλίγουμε το φλουρί σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο μείγμα.
    6 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 50 λεπτά περίπου.
    7 Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με την ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ 2020 ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΔΩ ΡΕ ΜΠΡΟ😁😁😁😆😆😆