Πηνελόπη Δέλτα

Picture

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια και έδωσε τέλος στη ζωή της στις 2 Μαΐου 1941. Ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και είχε γνωρίσει εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα σε νεαρή ηλικία δημοσιεύοντας έργα της στο περιοδικό της Αλεξάνδρειας Έσο Έτοιμος. Το 1909 εκδίδεται το μυθιστόρημά της Για την Πατρίδα, την επόμενη χρονιά το Παραμύθι χωρίς όνομα και ένα χρόνο αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημα Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου. Το 1915 εξέδωσε στην Αθήνα  τα Παραμύθια και άλλα. Λίγο μετά την οριστική δημοσιεύονται τα διηγήματα για ενήλικες Τ' ανεύθυνα (1921) και Η Ζωή του Χριστού (1925).
Το 1925 παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας που την κράτησε καθηλωμένη στο σπίτι για την υπόλοιπη ζωή της. Το 1935  εκδίδεται Ο Μάγκας και δύο χρόνια αργότερα το ιστορικό μυθιστόρημα Στα μυστικά του βάλτου. Ήδη είχε εκδοθεί ο Τρελαντώνης (1932), στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειες των παιδικών χρόνων του μικρότερου αδερφού της. Εμπνέεται από τη θρησκευτική παράδοση, τη βυζαντινή ιστορία και το μακεδονικό αγώνα. Το έργο της ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

Τι είναι τα επίθετα ;

Επίθετα είναι οι λέξεις που μας λένε ποια ιδιότητα έχουν τα ουσιαστικά που συνοδεύουν.

Π.χ. Θέλω έναν ώριμο ανανά, τρεις μεγάλες μελιτζάνες και 10 γλυκά πορτοκάλια.

Τι φανερώνουν:
- χρώμα,                              πχ: Η τσάντα μου είναι
κόκκινη.
- μέγεθος                             πχ: Το μολύβι μου είναι
μικρό.
- αίσθηση                            πχ: Το λεμόνι είναι
ξινό.
- κατάσταση                        πχ: Η θάλασσα είναι
γαλήνια.
- σχήμα                               πχ: Το τετράδιο είναι
ορθογώνιο.
- ύλη                                   πχ: Το ποτήρι είναι
γυάλινο.
- αξία                                  πχ: Αυτό το παιχνίδι είναι
ακριβό.

- ιδιότητα                            πχ: Ο Βασίλης είναι έξυπνος

Γένη των επιθέτων
Τα επίθετα έχουν τρία γένη και συμφωνούν πάντα στο γένος, στον αριθμό και στην πτώση με το ουσιαστικό που συνοδεύουν.

Π.χ. Σεβαστοί μου γονείς! Σεβαστέ μου θείε! Σεβαστά μου παιδιά!

Σεβαστή μου γυναίκα! Σεβαστές μου ξαδέρφες!

Θέση του επιθέτου
Η θέση του επιθέτου μέσα στο λόγο ποικίλλει. Συνήθως τοποθετείται πριν από το ουσιαστικό, αλλά μπορεί να τοποθετείται και μετά από αυτό για να δώσουμε περισσότερη έμφαση.

π.χ. Ήταν μια ένοπλη ληστεία που κατέληξε σε φιάσκο, αλλά και Ήταν μια ληστεία ένοπλη που κατέληξε σε φιάσκο.

Πώς κλίνονται τα επίθετα ;
Τα επίθετα συνήθως κλίνονται όπως τα αντίστοιχα ουσιαστικά. Έτσι π.χ. το επίθετο ο καλός κλίνεται όπως το ουσιαστικό ο κυνηγός. Το επίθετο η καλή κλίνεται, όπως το ουσιαστικόη πηγή, το επίθετο το καλό κλίνεται όπως το ουσιαστικό το φυτό. Εξαιρούνται τα επίθετα με αρσενικό σε -ής, -ύς που έχουν δική τους κλίση, όπως π.χ ο επιμελής, η επιμελής, το επιμελές. Ο βαθύς , η βαθιά , το βαθύ κτλ.

Όταν κλίνονται, κρατούν τον τόνο που έχουν στην Ονομαστική του ενικού αριθμού. και (τα περισσότερα) κατά την κλίση τους κρατούν τον τόνο στην ίδια θέση.

Επίθετα - Μετοχές


Τα επίθετα περιγράφουν ένα χαρακτηριστικό των ουσιαστικών που συνοδεύουν. Έχουν τρία γένη (αρσενικό θηλυκό, ουδέτερο), κλίνονται όπως τα ουσιαστικά και είναι πάντα στο ίδιο γένος, στον ίδιο αριθμό και στην ίδια πτώση με τα ουσιαστικά που συνοδεύουν.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
​ο όμορφος κήπος, η σιδερένια πόρτα,
​το παλιό σχολείο
Στα παραπάνω παραδείγματα οι λέξεις όμορφος, σιδερένια και παλιό φανερώνουν τι λογής είναι τα ουσιαστικά που συνοδεύουν αυτές τις λέξεις (κήπος, πόρτα, σχολείο).
Εκτός από τα επίθετα, χρησιμοποιούμε και μετοχές με λειτουργία επιθέτου: δυστυχισμένος, ευτυχισμένος, θλιμμένος, λυπημένος, χαρούμενος
(από το ρήμα χαίρομαι, μετοχή χαρούμενος) 

Πολλές φορές οι μετοχές χρησιμοποιούνται ως επίθετα. Μια μετοχή όταν έχει θέση επιθέτου, είναι δίπλα από το ουσιαστικό που συνοδεύει. Αν βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη θέση μέσα σε μια πρόταση δεν θεωρείται επίθετο.
Παράδειγμα: 

  • Οι φυλακισμένοι ληστές εξεγέρθηκαν. (Σε αυτό το παράδειγμα η μετοχή είναι σε θέση επιθέτου)
  • Οι ληστές έμειναν φυλακισμένοι ισόβια. ( Η μετοχή δεν θεωρείται επίθετο)

Βρες τα επίθετα QUIZ

Τα γένη των επιθέτων QUIZ

Ταίριαξε τα ουσιαστικά με τα επίθετα QUIZ

 

Leave a Reply