Για τα μελομακάρονα                                                                                                                                                    

  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1/2 φλ. ζάχαρη                                                                                                                      
  • 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. νερό
  • Ξύλο κανέλας
  • Φλούδα λεμονιού

    Για τα μελομακάρονα

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.

    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.

    Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.

    Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.

    Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.

    Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.

    Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.

    Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.

    Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

    Για το σιρόπι

        Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

        Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα και τα σιροπιάζουμε.

        Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Αφήστε μια απάντηση