Διάχυση του έργου μας στην σχολική και τοπική κοινότητα

🗣️📢Διάχυση του έργου μας σε:

  • εκπαιδευτικές σελίδες
  • μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • τοπικά νέα

👇👇👇

 

Κινητικότητα στην Ρουμανία

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 τέσσερις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας με δυο συνοδούς εκπαιδευτικούς αναχώρησαν για τη Ρουμανία. Συμμετείχαν στο  τελευταίο ταξίδι του προγράμματος Erasmus +  «Make me Live,I will Live, The World will Live-Heal the world» που έλαβε χώρα στην πόλη Ράμνικου Βίλτσια της Ρουμανίας.

Οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν από ρουμανικές οικογένειες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί. Αυτή η εμπειρία τους προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή της Ρουμανίας, να διευρύνουν τον πνευματικό τους ορίζοντα, να αναπτύξουν  διαπολιτισμικές δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε νέες και διαφορετικές καταστάσεις, αναπτύσσοντας έτσι σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον τους.

 Τη Δευτέρα οι Ρουμάνοι μαθητές υποδέχθηκαν τις ομάδες από τις άλλες χώρες και  τους ξενάγησαν στο σχολείο τους.
Την Τρίτη 16 Μαΐου έγινε περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης , στο Δημαρχείο και στη Βιβλιοθήκη.
Την Τετάρτη οι μαθητές επισκέφτηκαν την κονσερβοποιΐα Anabella και το ορυχείο αλατιού που βρίσκονταν κοντά στην πόλη.
Η τελετή αποφοίτησης έγινε την Τετάρτη το απόγευμα.
 Την Πέμπτη 18 Μαΐου αναχώρησαν για το Bran Castle, γνωστό και ως κάστρο του Δράκουλα και το περιβαλλοντικό πάρκο Dino Park, με ομοιώματα δεινοσαύρων.
Την Παρασκευή 19 Μαΐου το πρωί έγινε ξενάγηση στο Κοινοβούλιο του Βουκουρεστίου και περιήγηση στα πιο γνωστά μνημεία της πόλης  καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Antipa».
 Το απόγευμα της ίδιας μέρας η αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα.
Όλοι ήταν γεμάτοι με όμορφες αναμνήσεις, νέες γνώσεις, πολλές εικόνες και πλούσια συναισθήματα από το ταξίδι, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Erasmus που είχε ξεκινήσει δυο χρόνια πριν.

Κινητικότητα στη Σικελία Ιταλίας

To 2o ΔΣ σχολείο Νέας Ερυθραίας συμμετείχε την εβδομάδα 05/02/23-10/02/23 στην τέταρτη κινητικότητα του έργου ERASMUS+ KA229 “Make me Live, I will Live, the World will Live” και ταξίδεψε στην Ιταλία, συγκεκριμένα στην πόλη Comiso της Σικελίας.

Οι τέσσερις μαθητές/τριές μας Μεταξία Δ., Σμαράγδα Σ., Ιωάννης Π. και Αμαρίλτο Μ. με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς κα Λάσκαρη και κα Κορωναίου συμμετείχαν με τους συμμαθητές τους από την Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία και Λετονία σε περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότερες.

Επισκεφτήκαμε το σχολείο Istituto Comprensivo «G. Verga» όπου μαθητές από την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, με σημαίες, τραγούδια, χορούς. Ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των χωρών και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου. Η κάθε χώρα συμμετείχε με πολύ ενθουσιασμό στην οικολογική δράση δημιουργίας του «Πράσινου Τοτέμ» του έργου.

Υποδοχή και τελετή έναρξης του προγράμματος στο σχολείο Istituto Comprensivo «G. Verga» .
Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου Istituto Comprensivo «G. Verga» και κατασκευή του » Πράσινου Τοτέμ»
Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου Istituto Comprensivo «G. Verga»

Επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο όπου μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε η Δήμαρχος της πόλης.

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο εκπληκτικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Comiso. Μέσα από τα εκθέματα των παλαιολοντικών και ζωολογικών τμημάτων, τα οποία αναδεικνύουν τις γεωγραφικές και χρονικές αλλαγές (εξαλείψεις) των ζώων στον πλανήτη μας, οι μαθητές κατανόησαν την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της απώλειας της βιοποικιλότητας που συμβαίνει τη σημερινή εποχή και τη σχέση βιοποικιλότητας-κλιματικής αλλαγής.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο και ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης Comiso μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.
Ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης Comiso

Τις επόμενες μέρες, οι μαθητές εξερεύνησαν τις πόλεις ΚομίζοRagusa και Σαρακούσες και, μέσα από ξεναγήσεις και βιωματικά παιχνίδια, συνειδητοποίησαν την πλούσια πολιτισμική κληρονομία του νησιού όπου o Αρχαίoς Ελληνικός πολιτισμός, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο, οι Νορμανδοί και οι Άραβες διαμόρφωσαν με μοναδικό τρόπο την ιστορία και την αρχιτεκτονική του τόπου.

Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο τηε πόλης Comiso
Ξενάγηση στο κάστρο Ραγκούσα Donnafugata και χαλάρωση στην Marina di Ragusa

 

Ξενάγηση στις Συρακούσες, στην σπηλιά «Αυτί του Διονύσου», στο Ελληνικό και Ρωμαϊκό Θέατρο και στα Λατομία των Καπουτσίνων.
Ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό των Συρακουσών στο νησί Ορτυγία, ο οποίος έχει ενσωματωμένους τους δωρικούς κίονες του αρχικού Ναού της θεάς Αθηνάς (5ο αιώνα π.Χ)

Στη διάρκεια της επίσκεψή μας στην Ιταλία, αντιμετωπίσαμε επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα κατηγορίας κόκκινου συναγερμού, με αποτέλεσμα να κλείσουν για δύο μέρες και για προληπτικούς λόγους τα σχολεία. Οι μαθητές/τριές μας, οι οποίοι/ες έτυχαν άριστης φιλοξενίας από ιταλικές οικογένειες, είχαν την ευκαιρία να δεθούν ακόμη περισσότερο με τους νέους τους φίλους/ες. Τέλος, και σε πείσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε και το αποχαιρετιστήριο πάρτι στο οποίο λάβαμε τα πιστοποιητικά μας.

 

Κινητικότητα στη Τουρκία Αλικαρνασσό (Bodrum)

Στο πλαίσιο του έργου ERASMUS με θέμα ‘’MAKE ME LIVE, I WILL LIVE, THE WORLD WILL LIVE’’ πραγματοποιήθηκε η τρίτη κινητικότητα στην πόλη Bodrum της Τουρκίας (Αλικαρνασσός) από τις 10 έως τις 16 Ιανουαρίου 2023. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες : Eλλάδα, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία και η Τουρκία ως συντονίστρια χώρα.

Στην Αλικαρνασσό μετέβησαν δύο από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι κυρίες Έλλη Σπακουρή (Γαλλικά) και Αθηνά Πολυχρόνη καθώς και τέσσερις μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Οι μαθητές μας, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν με πολύ αγάπη και φροντίδα σε οικογένειες μαθητών/τριών του σχολείου υποδοχής, ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας και απέκτησαν αξέχαστες αναμνήσεις.  Συμμετείχαν, μαζί με τους φίλους τους από τα σχολεία εταίρους, στις διάφορες περιβαλλοντικές δραστηριότητες που είχαν οργανωθεί από τη χώρα υποδοχής , την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κινητικότητας, δόθηκε στους συναδέλφους και στους μαθητές/τριές μας ή ευκαιρία να γνωριστούν με συναδέλφους και μαθητές/τριες άλλων εθνικοτήτων, να ανταλλάξουν απόψεις και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σχετικές με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αποκτώντας έτσι μια διαπολιτισμική παιδαγωγική εμπειρία.

Επισκεφθήκαν τους επίσημους φορείς της πόλης, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν θερμά και τους ευχαρίστησαν δίνοντάς τους δώρα. Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μαθητών μας, καθώς και ξενάγηση στους  χώρους των σχολείων. Οι μαθητές/τριές μας συμμετείχαν στις ακόλουθες δραστηριότητες: «Ανανεώσιμη ενέργεια», «Φτιάχνουμε ήχους για τη φύση», «Σχεδιασμός έξυπνων λαμπτήρων και συστημάτων άρδευσης  με τον μικροελεγκτή  Arduino», «Φύτευση σπόρων και βολβών σε λαχανόκηπο του σχολείου».

Πραγματοποιήθηκαν επίσης  εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους (Κάστρο της Αλικαρνασσού, Αρχαίο Θέατρο της Αλικαρνασσού , Αρχαία πόλη Πεδάσα, Αρχαία πόλη Λάγινα, Αρχαία πόλη Στρατονίκεια) καθώς και στο σπίτι του ζωγράφου Osman Hamdi Bey.Τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία στο χώρο του σχολείου με θέμα την κλιματική αλλαγή και επισκεφθήκαν ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Κινητικότητα στην Λετονία

Στο πλαίσιο  του Προγράμματος  ERASMUS+ KA229 με τίτλο: «SEN YAŞATIRSAN, BEN YAŞARIM, DÜNYA YAŞAR» («MAKE ME LIVE, I WILL LIVE, THE WORLD WILL LIVE»), στο οποίο συμμετέχει το  Σχολείο μας,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δύο μαθητριών συνοδευόμενων από δύο εκπαιδευτικούς του σχολείου μας από 15/10/22 έως 21/10/22 στη Jūrmala της Λετονίας.

Η αποστολή έφτασε στη Jūrmala το Σάββατο 15/10 και η Κυριακή αφιερώθηκε στη γνωριμία της πόλης. Μιας πόλης πολύ διαφορετικής από τις δικές μας,  στην οποία αφθονεί το πράσινο και  οι ελεύθεροι χώροι.

Τη Δευτέρα 17/10 επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά το δημόσιο σχολείο που μας φιλοξενούσε. Σχολείο ιδιαίτερης αισθητικής, κυρίως στους εσωτερικούς χώρους, από το οποίο πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε τόσο από την ποιότητα των υλικών  του, όσο και την καθαριότητα. Κτίστηκε το 1934 μέσα σε ένα υπέροχο δάσος. Φοιτούν περίπου 900 μαθητές  – από την 3η  Δημοτικού  έως την 3η  Λυκείου. Διαθέτει οργανωμένο χώρο σίτισης  με τραπεζοκόμους και μαγείρισσες, γκαρνταρόμπα, βιβλιοθήκη επανδρωμένη με βιβλιοθηκονόμο, κλειστό γυμναστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων με πιάνο.

Οι μαθητές έρχονται καθημερινά  στο σχολείο με τα πόδια ή με τα ποδήλατά τους. Στην αυλή του σχολείου υπάρχουν  χώροι για τη φύλαξη των ποδηλάτων τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Οι πόρτες του σχολείου παραμένουν ανοικτές κατά τη διάρκεια λειτουργίας του και οι μαθητές εισέρχονται και εξέρχονται χωρίς έλεγχο. Ο τρόπος εργασίας στο σχολείο είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας. Δεν είναι μόνο ότι σε κάθε αίθουσα υπάρχει υπολογιστής και προτζέκτορας, αλλά ότι υπάρχουν ειδικές αίθουσες, κατάλληλα εξοπλισμένες,  για τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας, των Η/Υ, των Μαθηματικών και της Βιολογίας.  Οι  μαθητές εργάζονται σε ομάδες, πειραματίζονται και  χρησιμοποιούν ως εργαλείο το κινητό τους τηλέφωνο στην τάξη. Οι Λετονοί μαθητές μαθαίνουν να αυτενεργούν και εκπαιδεύονται σε πράγματα που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους. Είδαμε μαθητές Γυμνασίου να αναμειγνύουν τα υλικά για να φτιάξουν κρέπες και να τις ψήνουν στην αυλή του σχολείου σε αυτοσχέδιες ψηστιέρες.

Κατά τη διάρκεια παραμονής μας επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων της Ρίγα.  Οι  μαθητές έγραψαν και εικονογράφησαν ιστορίες, εργάστηκαν στο πεδίο και έλεγξαν την ποιότητα του αέρα, έκαναν αναρρίχηση στην αυλή του σχολείου, παρακολούθησαν μουσικές εκδηλώσεις, επισκέφτηκαν την παραλία της Βαλτικής, το σπάνιας ομορφιάς Εθνικό  Πάρκο Κεμέρι και την παλιά πόλη της Ρίγα.

Μαθήτριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα μιας άλλης χώρας, να συναντήσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους και να κάνουν καινούριους φίλους. Ήταν προφανής σε όλους μας η αξία και τα πολλαπλά οφέλη της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα.

Ακούστε το τραγούδι του Erasmus μας στο Ευρωπαϊκό Ραδιοφωνικό Σταθμό

http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/6259

Αθήνα, 5τη μέρα δραστηριοτήτων, Τελετή κλεισίματος 27/5/2022

 5η μέρα, Δραστηριότητες και τελετή κλεισίματος/ Day5, activities and closing ceremony

1)Eργαστήριο ανακύκλωσης: Φτιάχνουμε λουλούδια από ανακυκλώσιμα υλικά / recycling workshop: make flowers from recycled materials

 

2)  Συναυλία λήξης /Closing concert

(πατήστε πάνω στις εικόνες για να δείτε τα βίντεο)

Hand By Hand:

Γεια σου χαρά σου Βενετιά

3) Χοροί από κάθε χώρα / Dances from each country

4) Τελετή Απονομής/ Certificate Ceremony

5) Αποχαιρετισμός / Farewell

Αθήνα, 4τη μέρα δραστηριοτήτων, 26/5/2022

Δραστηριότητες 4ης μέρας / Day4 Activities

1)Το τραγούδι του έργου μας / Our project song: Οι μαθητές ενώνουν τις φωνές τους και δημιουργούν ένα τραγούδι ( σε όλες τις γλώσσες του έργου) για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στα περιβαλλοντικά θέματα.

click στην εικόνα για να δείτε το Video Come with Me, Let's save our planet

 

2) Εργαστήριο: ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ,  Μην πετάτε το χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο, φτιάξτε Σαπούνι Ελαιόλαδου / Workshop: REUSE, REMAKE Don't throw your used olive oil, make Olive Oil Soap .

3) Ξενάγηση στον βιολογικό αμπελώνα Σπάτων  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον κ. Στράτο Κανάρο, Προϊστάμενο του Τμήματος Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων / Guided tour το the Spata biological vineyard of the Agricultural University of Athens by Mr Stratos Kanaros, Head of the Department of Agricultural Holdings /

4) Επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου Σπάτων, ένα ταξίδι στην ιστορία του κρασιού / Visiting the Spata Wine Museum, a travel in history of wine/

Αθήνα: 3τη μέρα δραστηριοτήτων , 25/5/2022

Δραστηριότητες 3ης ημέρας / Day3 Activities  :

1) Ξενάγηση στο σχολείο μας / Visiting our school

2) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Δημιουργούμε τέχνη (μάσκες) από χαρτόνι / REUSE: making art (masks)  out of cardboard paper /

3) Λίμνη Μαραθώνα, επίσκεψη με ξενάγηση, η σημασία του νερού στη ζωή μας / The Marathon Lake, guided visit, the importance of water in our lives /

4) Στην παραλία της Νέας Μάκρης για χαλάρωση και διασκέδαση / Beach of Nea Makri to relax and have fun

Αθήνα: 2ρη μέρα δραστηριοτήτων, 24/5/2022

Δραστηριότητες 2ης ημέρας/ Day2 Activities :

1)Εργαστήριο μαγειρικής με τοπικά προϊόντα: Με τη βοήθεια των καταπληκτικών γονιών του σχολείου μας, τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν σπανακόπιτα και τυρόπιτα / Workshop: cooking local products with the help of our amazing parents: spinach and cheese pie

2) H πολιτική των χωρών μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής / Our countries’ climate policy

  • Παρουσίαση από τον Δρ Δημήτρη Παρώνη, IAASARS, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ Dr Dimitris Paronis, IAASARS, National Observatory of Athens
  • Παρουσιάσεις από τους μαθητές / students' presentations

3) Εργαστήριο για τη δημιουργία από μαθητές ενός ψηφιακού τοίχου με τις καλύτερες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  / Workshop to create a digital wall with the best climate policies from students

4) Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα / Guided visit to the Acropolis Museum and the Parthenon