«MAKE ME LIVE, I WILL LIVE, THE WORLD WILL LIVE» – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στο πλαίσιο του έργου ERASMUS με θέμα ‘’MAKE ME LIVE, I WILL LIVE, THE WORLD WILL LIVE’’ πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στην πόλη Bodrum της Τουρκίας (Αλικαρνασσός) από τις 17 έως 21 Ιανουαρίου 2022. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες : Eλλάδα, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία και Τουρκία. Στο Bodrum μετέβησαν δύο από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι κυρίες Έλλη Σπακουρή (Γαλλικά) και Τζίνα Αγγελή (Μουσική). Οι μαθητές του σχολείου μας, όπως και των υπολοίπων εταίρων, συμμετείχαν διαδικτυακά στις διάφορες δραστηριότητες με την πολύτιμη βοήθεια της εκπαιδευτικού μας, κυρίας Ζωρζέτ  Λάσκαρη (Πληροφορική), η οποία συντονίζει το έργο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κινητικότητας , δόθηκε στους συναδέλφους και στους μαθητές μας ή ευκαιρία να γνωριστούν με συναδέλφους άλλων εθνικοτήτων, να ανταλλάξουν απόψεις αποκτώντας μια διαπολιτισμική παιδαγωγική εμπειρία, να επικαιροποιήσουν τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, και να γνωρίσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής κοινότητας για την περιβαλλοντική εκπαίδευση .

Πραγματοποιήθηκαν συναυλίες και χορευτικές δραστηριότητες μαθητών, παρουσίαση των συμμετεχόντων χωρών και των πόλεων (Αθήνα) καθώς και ξενάγηση στους χώρους των σχολείων. Για την επιτυχή υλοποίηση του έργου συμμετείχαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί ομιλητές. Έγινε παρουσίαση του θέματος της κλιματικής αλλαγής, του βιώσιμου περιβάλλοντος και του έργου «Zero waste».

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν:

 1.  εργαστήρια (αυτοποτιζόμενες γλάστρες από ανακυκλώσιμα υλικά, επαναχρησιμοποίηση ρούχων για την δημιουργία τσαντών, κομποστοποίησης και βελτίωσης του εδάφους, μαθήματα μαγειρικής με ντόπια εδεσματα),

2.  διαδικτυακά παιχνίδια και συννεφόλεξα (Kahoot, AnswerGarden),

3. ενημερωτικό σεμινάριο για τη θέση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών, επίσκεψη σε σχολικό κήπο, ξενάγηση σε ελαιοτριβείο, περιοδεία στις πόλεις Βodrum (αρχαίο θέατρο, κάστρο και Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού) και Μilas καθώς και στην αρχαία πόλη Ηράκλεια. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού έγινε απονομή πιστοποιητικών στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και στους μαθητές που συμμετείχαν διαδικτυακά.

Στη δεύτερη φάση του έργου οι συμμετέχουσες χώρες θα συναντηθούν εκ νέου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, μέσα στο Μάιο του 2022, με την ελπίδα ότι οι υγειονομικές συνθήκες θα επιτρέψουν την κινητικότητα όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών.

Leave a Reply