Συνταγή για φασολαδα

ΥΛΙΚΆ

1/2 κιλό φασόλια, λευκά μέτρια

1 κ.γ. κοφτό αλάτι

1 κλ σελερι 

3 κάροτα

1 κρεμμύδι μεγάλο 

5 εκ σκόρδο 

2 κουταλάκια της σούπας ελαιόλαδο 

1 κ. σ πελτε ντομάτας 

3 φύλλα δάφνης 

1 κλ δεντρολίβανο 

1 κύβο λαχανικών 

1 μύλο κόκκινο 

2 λίτρα νερο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ 

Βάζουμε τα φασόλια μας σε ένα μπολ τόσο ώστε να τα καλύψει.

Ρίχνουμε μια κ. γ άλατι, ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να μουλιασουν 8 με 12 ώρες.

Στην συνέχεια, σουρώνουμε, τα πλένουμε με πολύ κρύο νερό για να καθαρίσουν πολύ καλά, τα στραγγίζουμε ξανά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το σέλερι σε μεγάλα κομμάτια 1-2 εκ. και τα καρότα σε ροδέλες 1-2 εκ.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι μας και λεπτοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου.

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να κάψει), ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και τα λαχανικά μας.

Σοτάρουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ανακατεύοντας ελαφρά αν ά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην συνέχεια, αφού έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά από τα λαχανικά και έχουν μαλακώσει, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας το φαγητό μας.

Προσθέτουμε στη συνέχεια τα φασόλια, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, τον κύβο και ένα ολόκληρο μήλο. 

Βάζοντας το ολόκληρο μήλο μέσα στην κατσαρόλα μας δένει καλύτερα η σάλτσα μας. Θα το αφαιρέσουμε μόλις μαγειρευτεί το φαγητό μας.

Ρίχνουμε το νερό και καπακώνουμε την κατσαρόλα μας.

Σιγοβράζουμε την φασολάδα μας για 1 με 1 ½ ώρα.

Ελέγχουμε που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό που καλό είναι να είναι βραστό ώστε να μην διακοπεί ο βρασμός του φαγητού μας.

Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό μας και καπακώνουμε πάλι την κατσαρόλα μας.

Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το μήλο από την κατσαρόλα (δεν το χρειαζόμαστε μπορούμε να το πετάξουμε).

Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε Συνοδεύουμε με φέτα, αντζούγιες, ελιές, θυμάρι και ελαιόλαδο.

 

 

Visits: 3

Leave a Reply