Μύθοι της φυσικής κατάστασης

Σίγουρα έχεις γνωρίσει κάποιον να κάνει το σοφό για τη φυσική κατάσταση. Πρέπει να ξέρεις ότι πολλά από αυτά που σου λένε είναι απλά «μύθοι» και δεν πρέπει να επηρεάζουν την προσπάθειά σου. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εξηγήσουμε αυτούς τους μύθους και να αποκαλύψουμε την αλήθεια, που ενδεχομένως κρύβουν…

Οι μύθοι που μπορεί να ακούσετε συχνότερα είναι οι εξής:

Μύθος Nο 1

Το τρέξιμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις φυσική κατάσταση.

Ξέχασέ το. Δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος για να αποκτήσεις φυσική κατάσταση. Πρέπει να κάνεις αυτό που σου αρέσει, γιατί διαφορετικά θα βρεις ένα λόγο να παραιτηθείς. Η απόκτηση φυσικής κατάστασης (σωματικής και πνευματικής) είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και υπομονή, ανταμείβεσαι όμως καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας. Η αναζήτηση γρήγορης επιτυχίας – χάσιμο 5 κιλών σε 10 μέρες! – έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μύθος Nο 2

Αν δεν γυμνάζεσαι μία ώρα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, δεν θα πετύχεις τίποτα.

Μην πιστεύεις αυτήν την άποψη. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την λίγη καθημερινή άσκηση. Μελέτες έδειξαν ότι περπάτημα μισής ώρας, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί ψυχική χαλάρωση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μύθος Nο 3

Η προθέρμανση πριν από την άσκηση δεν είναι απαραίτητη αν είσαι προσεκτικός.

Λάθος! Οι ήπιες διατάσεις των μυών πριν και μετά την άσκηση είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι σε πολλούς επώδυνους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της τενοντίτιδας.

 

Μύθος Nο 4

Μπορείς να χάσεις βάρος μόνο με τη δίαιτα.

Όχι ακριβώς. Περισσότερο από το 90% των ανθρώπων που χάνουν βάρος με δίαιτα το παίρνουν πίσω. Η δίαιτα είναι προσωρινή στέρηση και σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί στην αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών. Υγιεινή διατροφή σημαίνει ανάπτυξη μια νέας αντίληψης για τον τρόπο ζωής γενικά. Το πραγματικό «μυστικό» για να χάσεις βάρος είναι η μέτρια άσκηση σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

Μύθος Nο 5

Αν δεν πονέσεις, δεν κερδίζεις τίποτα.

Αυτός ο μύθος καλλιεργείται συχνά και είναι πραγματικά κατα­στροφικός. Ο πόνος είναι το μήνυμα  του σώματός σου ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν αισθάνεσαι πραγματικό πόνο κατά τη διάρκεια μίας άσκησης, δεν πρέπει να τον παραβλέπεις. Πρέπει να επιβραδύνεις ή ακόμα και να σταματήσεις την άσκηση. Για να δυναμώσεις τους μύες σου και να αναπτύξεις αντοχή μπορεί να σου φανεί ότι υποβάλλεσαι σε ένα είδος ταλαιπωρίας, αλλά αυτό δεν είναι πόνος. Ο μύθος «χωρίς πόνο δεν κερδίζεις τίποτα» εμποδίζει σοβαρά την ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στη δια βίου άσκηση για την υγεία.

 

Μύθος Nο 6

Η ζέστη συμβάλλει στην ταχύτερη θεραπεία των τραυματισμών.

Δεν είναι αλήθεια. Οι αθλητικοί τραυματισμοί, όπως π.χ. ένα τραυμα­τισμένο γόνατο ή ένας στραμπουλιγμένος αστράγαλος πονάνε εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας και πρηξίματος, που προκαλούνται πολύ συχνά από την υπερβολική επιβάρυνση. Για να μειώσεις τον πόνο και το πρήξιμο πρέπει να χρησιμοποιήσεις πάγο και όχι ζεστές κομπρέσες.

Μύθος Nο 7

Το δέσιμο ενός τραύματος εμποδίζει μεγαλύτερη ζημιά.

Μην το πιστεύεις. Το δέσιμο μπορεί να υποστηρίξει έναν αδύνατο αστράγαλο, αλλά δεν μπορείς να βασιστείς σε αυτό. Είναι περισσότερο προληπτικό παρά θεραπευτικό. Το δέσιμο είναι ουσιαστικά άχρηστο για ένα τραυματισμένα γόνατα. Αν νομίζεις ότι χρειάζεσαι επίδεση για να παίξεις, πιθανότατα δεν θα έπρεπε να παίζεις.

 

Μύθος Nο 8

Μια μεγάλη μπριζόλα είναι ένα εξαιρετικό γεύμα πριν από τον
αγώνα,
επειδή το κρέας δημιουργεί μυς.

Πρέπει να ξέρεις ότι το κρέας είναι φτωχή πηγή γρήγορης ενέργειας. Αυτή είναι η αλήθεια για όλες τις πρωτεΐνες. Το ιδανικό γεύμα πριν τους αγώνες είναι ένα γεύμα υδατανθράκων (ζυμαρικά, ολόκληρα δημητριακά, πατάτες και ψωμί). Οι υδατάνθρακες είναι η καλύ­τερη και πιο εύκολα χρησιμοποιούμενη μορφή ενέργειας. Η αλήθεια είναι, ότι η ενέργεια για τη σημερινή σου άσκησή προέρχεται από τις τροφές που έφαγες χθες.

Μύθος Nο 9

Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι νωρίς το πρωί.

Δεν είναι αλήθεια. Η καλύτερη ώρα είναι εκείνη που φαίνεται σε σένα καλύτερη και ταιριάζει στο πρόγραμμά σου. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να ξεκινάνε τη μέρα τους με πρωινή γυμναστική, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η άσκηση, μετά από το τέλος της δουλειάς, είναι ο καλύτερος τρόπος ψυχικής χαλάρωσης.

 

Μύθος Nο 10

Αν πίνεις νερό όταν γυμνάζεσαι, θα πάθεις κράμπες.

Ακριβώς το αντίθετο. Χρειάζεσαι νερό όταν γυμνάζεσαι -πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Όσο περισσότερο νερό πίνεις τόσο το καλύτερο! Αν δεν πίνεις αρκετό νερό - οι περισσότεροι από εμάς δεν πίνουμε - μπορεί να σε πονέσει το κεφάλι σου, ή μπορεί να αισθανθείς κούραση ή ακόμα να πάθεις και κράμπες, και να μην ξέρεις το γιατί. Η ανεπάρκεια του νερού είναι ο λόγος. Πιες, πιες, πιες!

 

Μύθος Nο 11

Η άσκηση του ίδιου μέρους του σώματος καθημερινά είναι ο γρηγορό­τερος τρόπος να αποκτήσεις δύναμη.

Η άσκηση του ίδιου μέρους του σώματος καθημερινά είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να προκαλέσεις τραυματισμούς. Για να αποκτήσεις δύναμη, πρέπει να γυμνάσεις τους μυς σου με βάρη σωστά, εναλλάσσοντας την άσκηση με την ανάπαυση. Όταν το παρακάνεις με τα βάρη μπορεί να τραυματιστείς σοβαρά. Αν δεν ξέρεις τι κάνεις, ζήτησε βοήθεια.

Μύθος Nο 12

Οι γυναίκες που σηκώνουν βάρη θα αναπτύξουν «ογκώδεις» μυς.

Λάθος και πάλι. Αυτούς τους «ογκώδεις» μύες, που συχνά τους συσχετίζουμε με τους body-builders είναι το αποτέλεσμα ανδρικών ορμονών. Οι γυναίκες δεν έχουν αρκετές από αυτές τις ορμόνες και φυσιολογικά δεν μπορούν να αποκτήσουν «ογκώδεις» μυς. Για τις γυναίκες, η άσκηση δύναμης είναι ένας υπέροχος τρόπος να δυναμώσουν και γενικά να αποκτήσουν σφικτό σώμα με αρμονική διάπλαση.

Πηγή: http://www.fyiowa.webpoint.com

 

Leave a Reply