ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΙΑ /// Ενα ποίημα

 



 
The Tree's Unhealed Roots/


A lone withered tree standing there waiting
Waiting for something to occur
However the silence remains
And the forest ceases of light
As it is always night cause the sun is not bright
A glooming ambience over the not so blooming tree
overtaking its source of life
It used to be full of hope even in the rain
Suddenly without a notice,
a vehement fire burnt and wiped away its purpose
And the air reminded it of its haunting scars
Forcing its melancholic memories to be retrieved
And how so hard it had tried to burry them down
its aching heart
Its growing buddies
had vanished from the punishing fire.
What could only be found of them were ashes
Though they weren't so benevolent,
the inclemency of solitude was easy to disregard
All seasons around, the image it had was feigned
Even when it had everything,
self exposure was impossible,
for it hadn't accepted its true identity
It was afraid of the unknown,
what would happen to it
if it were to break the balance of nature?

**
 
 

Οι ανεπούλωτες ρίζες του δέντρου

Ένα μοναχικό μαραμένο δέντρο κάθεται και περιμένει,
Περιμένει για κάτι να του συμβεί
Ωστόσο η ησυχία παραμένει
Και το δάσος πια παύει να έχει φως
Καθώς η νύχτα κυριαρχεί και ο ήλιος έχασε την λάμψη του,
Μια ζοφερή ατμόσφαιρα περικυκλώνει το όχι πλέον ανθισμένο δέντρο,
το οποίο έχει χάσει την πηγή της ζωής του
Συνήθιζε να έχει ελπίδα ακόμα
και όταν έβρεχε και στις καταιγίδες
Όμως ξαφνικά μια μέρα,
χωρίς προειδοποίηση,
μια σφοδρή φωτιά εμφανίστηκε και έκαψε το πεπρωμένο του
Και ο αέρας το ανάγκαζε να θυμηθεί τα βασανιστικά του τραύματα
Αυτές τις μελαγχολικές αναμνήσεις
τις οποίες τόσο πολύ είχε προσπαθήσει να τις ξεχάσει
και να τις θάψει στην πονεμένη του καρδιά
Τα φιλαράκια του, με τα οποία μεγάλωσε, είχαν χαθεί από την εκδικητική φλόγα
Το μόνο ίχνος που άφησαν ήταν οι στάχτες τους.
Aν και δεν ήταν και τόσο ευγενικοί και καλοί,
η δυστυχία της μοναξιάς στάθηκε εύκολο να αγνοηθεί.
Σε όλες τις εποχές του χρόνου, η εικόνα του ήταν πλαστή
Παρόλο που είχε τα πάντα,
ήταν αδύνατο να φανερώσει τον αληθινό του χαρακτήρα,
καθώς και το ίδιο δεν είχε αποδεχτεί το ποιο πραγματικά είναι.
Φοβόταν το άγνωστο,
τι θα του συνέβαινε
αν διέλυε την ισορροπία της φύσης;

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Οι μαθητές του μαθήματος φιλοσοφίας  Β1 και Β3 (2023-2024) συνέβαλαν σε αυτό το padlet.

 

https://padlet.com/minaxirogianni/padlet-vjsjrkm0lhmqjowj

Τα πάντα είναι τίποτα /// κείμενο για το μάθημα της φιλοσοφίας της Ευαγγελίας Δούναβη

  Τα πάντα γύρω μας είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Εκτός από τη φύση και το σύμπαν βέβαια. Όλα τα υπόλοιπα τα έχει επινοήσει όλη αυτή η εξέλιξη της ιστορίας με αρχηγό τον άνθρωπο. Έχουμε φτιάξει από τα πιο κατανοητά πράγματα, όπως οι δρόμοι, τα σπίτια, τα ρούχα, έως και τα πιο δυσνόητα, όπως η γλώσσα. Όμως, αυτό που πολλοί δεν κατανοούν ή
δε συνειδητοποιούν είναι ότι ακόμα και η λογική, το ηθικό είναι πάλι τεχνητά. Όταν άρχισε ο άνθρωπος να αναπτύσσεται και να οργανώνεται σε ομάδες, κοινωνίες, ξεκίνησε να θέτει κάποια όρια, τα οποία σήμερα αποτελούν γραπτούς και άγραφους νόμους.
   Το λογικό και το μη λογικό είναι τελείως υποκειμενικοί όροι και αποτέλεσμα των ορίων αυτών. Κάτι που το βρίσκουμε αποδεκτό και κάτι που το αποδοκιμάζουμε, στην πραγματικότητα είναι ουδέτερα και πιο συγκεκριμένα είναι τίποτα, δεν έχουν θετική και αρνητική πλευρά. Ο καθένας σύμφωνα με την κοινωνία που ζει και τις απόψεις του, έχει την αντίστοιχη θέση απέναντι σε αυτό. Ένα άτομο Α μπορεί να θεωρεί φυσιολογικό κάτι, ενώ ένα άλλο άτομο Β να εναντιώνεται σε αυτό. Ακόμα και αν όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός συμφωνεί με το άτομο Α, αυτό δε σημαίνει πως το άτομο Β έχει άδικο. Μπορεί σε μία άλλη εποχή όλοι να συμφωνούσαν με το Β. Οπότε βλέπουμε πως αφού η λογική αλλάζει ανά τις εποχές, αλλά και στην ίδια εποχή αλλάζει ανά άτομο, είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι πανανθρώπινο και δεν έχει ισχύ πάντα, αλλά είναι δημιούργημά μας. Τίποτα δεν είναι λογικό ή αλόγιστο στην πραγματικότητα. Το ίδιο το μυαλό του ανθρώπου ερμηνεύει τα πάντα με τον τρόπο του, επηρεασμένο από όλη αυτήν την εξέλιξη και τα δεδομένα που έχει αποκτήσει.
  Αντίστοιχα, η ηθική είναι ανθρώπινος θεσμός. Τι είναι η ηθική; Ηθική είναι ο κλάδος της φιλοσοφίας που ασχολείται με το τι είναι καλό, κακό κ.α. Γενικότερα, είναι ένα σύνολο κανόνων και αξιών που ορίζουν το επιτρεπτό και τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Βέβαια, το σωστό και το λανθασμένο δεν υπάρχουν, το επιτρεπτό και το ανεπίτρεπτο δεν υπάρχουν, η
ευγένεια και η αγένεια δεν υπάρχουν. Όλα είναι άυλα πράγματα τα οποία οριοθετούν τον καθένα με σκοπό να έχει θέση στην κοινωνία, όπου πάλι και αυτό είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης του ανθρώπου. Δεν έχει σημασία το τι θεωρεί κάποιος αποδεκτό, αφού στην τελική, η ηθική δεν είναι κάτι πανανθρώπινο. Αυτό που ισχυρίζεται κάποιος ως σωστό για κάποιον άλλο μπορεί να είναι ασέβεια. Το οποίο πάλι καθορίζεται από το νου του, ο οποίος δομείται από στοιχεία που έχει λάβει και είναι το συμπέρασμα πολλών συλλογισμών προηγουμένων.
    Η λογική και η ηθική στην ουσία δεν υπάρχουν, αλλά είναι όλα μόνο μέσα στον εγκέφαλό μας, ανάλογα με το πώς έχουμε ανατραφεί και τις εμπειρίες μας. Με αυτόν τον τρόπο, η αλήθεια και οι πράξεις μας είναι ουδέτερες. Ξεκινώντας αναφερόμενη στην αλήθεια, η αλήθεια στην πραγματικότητα δεν είναι σκληρή ούτε δυσνόητη, αλλά οι συναισθηματισμοί
μας επηρεασμένοι από τα πλέον δεδομένα μας κάνουν να αντιδρούμε όπως αντιδρούμε. Η αλήθεια απλώς υπάρχει κι εμείς τη λαμβάνουμε διαφορετικά και την ερμηνεύουμε ανάλογα με την εποχή, την κοινωνία και το περιβάλλον που ζούμε, την περίσταση της στιγμής, το νοητικό μας επίπεδο, την ηλικία μας ή και τον ψυχισμό μας γενικότερα.
Παραδείγματος χάρη, το γεγονός ότι πεθαίνουμε μόνοι μας και ζούμε τη ζωή μας μόνοι μας (εφόσον μόνο εμείς ζούμε στο σώμα μας) για κάποιους μπορεί να φαίνεται καταθλιπτικό και τρομακτικό, για κάποιους άλλους ως μέσο κινητοποίησης ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μην το έχουν σκεφτεί καν. Η αλήθεια είναι η πραγματικότητα και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω μας και απλώς συμβαίνουν. Ένας πόλεμος θεωρείται οδυνηρό συμβάν μιας και έχουμε δώσει αρνητικό ορισμό στο φόνο, την απάτη, την αδικία κ.α.. Από εμάς εξαρτάται η οπτική των συμβάντων και των καταστάσεων. Για κάποιον ο πόλεμος (π.χ. αυτοί που τον προκαλούν) μπορεί να είναι κάτι ωφέλιμο, γιατί έχουν πείσει τον εαυτό τους πως θα κερδίσουν κάτι από όλο αυτό. Άρα, εξαρτάται από το τι τροφή έχουμε δώσει στον οργανισμό μας, τι τον έχουμε πείσει πως είναι αλήθεια.
Αντίστοιχα οι πράξεις μας δεν έχουν χρώμα. Οτιδήποτε κάνουμε, είναι απλώς κάτι που έλαβε χώρα μεταξύ κάποιων όντων. Δεν υπάρχουν κακές και καλές πράξεις. Όλα είναι ουδέτερα. Ακόμα και αν κάνουμε κάτι απάνθρωπο και ντροπιαστικό ή κάτι γενναιόδωρο και αξιοθαύμαστο. Για άλλη μία φορά, εμείς έχουμε διαχωρίσει τις καλές από τις κακές
πράξεις, τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Πρέπει να γνωρίζουμε ιστορία και να έχουμε βασικές γνώσεις, αλλιώς περιθωριοποιούμαστε. Δεν πρέπει να είμαστε ασεβής και αγενείς. Πρέπει να είμαστε φιλόξενοι και ευγενικοί. Δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους άλλους.
Όλες αυτές οι έννοιες, αν και υπάρχουν από το μακρινό παρελθόν, δεν φύτρωσαν απλά στη γη. Εμείς οι ίδιοι τις σπείραμε και βασιζόμαστε εκτεταμένα σε αυτές. Για όλα αυτά εννοείται δεν ευθύνονται οι άνθρωποι. Το γένος Homo απλώς εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο που καταλήξαμε εμείς με όλη αυτή τη νοημοσύνη και αρχίσαμε να σκεπτόμαστε διαφορετικά. Όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε και με επιπλέον πράγματα εκτός των από τη φύση συνηθισμένων (αναπαραγωγή, επιβίωση) δε σταματήσαμε ποτέ.
Φαίνεται πως είναι στη φύση μας να εξελισσόμαστε και αυτή η εξέλιξη μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν λαμπρότατο πολιτισμό. Από την αρχή της ιστορίας μας βλέπουμε πως η ζωή μας είναι γεμάτη ασήμαντα πράγματα για την επιβίωσή μας. Τα διάφορα κοσμήματα, οι τελετές, οι χοροί κ.α. δεν είναι απαραίτητα για να επιβιώσουμε. Βέβαια όπως έχουν τα πράγματα, όλα αυτά είναι χρήσιμα για να ζήσουμε. Αν και γενικώς οι άλλοι οργανισμοί δεν έχουν αυτές τις συνήθειες, μάλλον στη δική μας την περίπτωση αυτή η ανάγκη για δημιουργία και όχι απλώς επιβίωση, είναι έμφυτη. Ούτως ή άλλως από τους Homo Sapiens Neanderthalensis παρατηρούμε στοιχεία της πρώτης συμβολικής σκέψεις και
εμφανίστηκαν πριν από 130.000 χρόνια!
Παρ’ ολ’ αυτά, γνωρίζω πως τώρα είναι αδύνατο να απορρίψουμε τόσα επιτεύγματα και να γίνουμε πάλι Homo Erectus (1.000.000 χρόνια πριν). Με καμία προσπάθεια δε γίνεται αυτό καθώς ακόμα και αυτοί που ζουν στη ζούγκλα του Αμαζονίου, οι κακώς αποκαλούμενοι απολίτιστοι, έχουν τα δικά τους έθιμα/τελετές, άρα και τον δικό τους πολιτισμό. Απολίτιστο και παράξενο είναι ο,τι δεν έχουμε συνηθίσει. Ούτως ή άλλως, όλοι μας χαρακτηριζόμαστε από ανούσια πράγματα στην επιβίωσή μας. Αυτή η θεωρία όμως, μπορεί να εφαρμοστεί με άλλον τρόπο. Η ζωή μας μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη όταν σκεπτόμαστε πως οι κανόνες και οι θεσμοί είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Αισθανόμαστε ευφροσύνη όταν συνειδητοποιούμε πως είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε και δεν οφείλουμε λόγο σε κανέναν. Αυτό πάει φυσικά σε συνδυασμό με τους κανόνες και δεν αντιστοιχεί σε αυτά που έχουμε ορίσει ως ακρότητες (αν π.χ. δολοφονήσουμε κάποιον, πολύ πιθανό να χάσουμε την κάθε ελευθερία μας).
Βέβαια, για τους παραπάνω συλλογισμούς έχω βασιστεί στις μέχρι τώρα γνώσεις μου και τις παρατηρήσεις που έχω κάνει μόνη μου, σε παρελθοντικούς συλλογισμούς μου. Δεν έχω κάνει κάποια αναζήτηση ούτε έχω απευθυνθεί σε κάποιον και τα λεγόμενα μου δε στηρίζονται σε κάποια θεωρία ή φιλοσοφική κατεύθυνση. Όμως, γνωρίζω πως αυτά τα λόγια παραπάνω, έχουν κάποια κοινά με τις θεωρίες του νιχιλισμού και του αμοραλισμού, αλλά και τη θέση του διαφωτιστή Jean- Jacques Rousseau σχετικά με την κοινωνία (φυσική κατάσταση). Αυτές τις γνώσεις πάντως, τις απέκτησα αργότερα.
* Η εικόνα είναι παρμένη από το ίντερνετ (Νέα Ακρόπλη)

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΜΟΔΑ /// ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΙΑ /// Α4

Κατά τη γνώμη σας υπάρχει αλληλεπίδραση ενδυμασίας και ανθρώπινης προσωπικότητας; Να δώσετε παραδείγματα.
Είναι σίγουρο πως όλοι έχουν το δικό τους στυλ, ανεξαρτήτως το αν επιλέγουν να ακολουθούν
την τωρινή μόδα ή μια τάση που πλέον θεωρείται ξεπερασμένη.
Με τον τρόπο που ντύνεται κάποιος συνήθως εκφράζει κάτι που του αρέσει, είτε είναι το είδος μουσικής που ακούει και ίσως το πόσο προσέχει τον εαυτό του, δηλαδή άμα είναι περιποιημένος ή αν φοράει ακριβά κοσμήματα.
Επιπλέον, πολλές φορές η ενδυμασία κάποιου συσχετίζεται με το τι άνθρωπος μπορεί να είναι.
Μερικοί πιστεύουν πως τα σκουρόχρωμα ρούχα σε συνδιασμό με ένα έντονο μακιγιάζ
φοριούνται από άτομα με πιο επιθετική ή άγρια ψυχολογία ενώ τα ανοιχτόχρωμα με έναν πιο χαλαρό τόνο από πιο ήπια άτομα.
Το παραπάνω δεν ισχύει πάντα, επειδή τα ρούχα που φοράει κανείς ναι μεν τον χαρακτηρίζουν, αλλά δεν τον καθορίζουν. Μπορεί εννοείται να δώσει μια μικρή ιδέα για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα τους όμως όταν δεν γνωρίζονται δύο μεταξύ τους δεν είναι βέβαιο ότι τα συμπεράσματά τους θα είναι σωστά.
Σταματελια Δέσποινα Α4

Φύλλο Εργασίας με Θέμα τη Μόδα /// ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Α4

Κατά την γνώμη σας υπάρχει αλληλεπίδραση ενδυμασίας και ανθρώπινης προσωπικότητας ? Να δώσετε παραδείγματα.
  Ως γνωστόν η μόδα είναι κάτι που απασχολεί σχεδόν όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα απασχολεί τους πιο νέους ηλικιακά ανθρώπους. Θεωρείται, από πολλούς πως ανάλογα με την ενδυμασία που έχει ο κάθε άνθρωπος μπορούμε
να καταλαβαίνουμε κατευθείαν και να παίρνουμε μια ιδέα για τον χαρακτήρα του καθενός. Αυτό όμως όπως μπορούμε να καταλάβουμε είναι λάθος, διότι πολλοί χαρακτήρες-προσωπικότητες ανθρώπων διαφέρουν κατά πολύ από τη ενδυμασία τους.
Για παράδειγμα μπορεί ένας άνθρωπος να επιλέξει να ντύνεται με πιο σκουρόχρωμα ρούχα κυρίως μαύρα και να φοράει παράλληλα και πολλά κοσμήματα του τύπου κολιέ,δαχτυλίδια και πολλά σκουλαρίκια. Πολλοί λοιπόν όταν αντικρίσουν αυτόν τον άνθρωπο θα βγάλουν γρήγορα και κυρίως αρνητικά συμπεράσματα σχετικά με τον χαρακτήρα του, που μπορεί να μην ισχύουν κι εκείνος ο άνθρωπος να είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι περίμενε και πίστευε ο κόσμος. Αρκετές φορές ο κόσμος ξεγελιέται από τη εξωτερική εμφάνιση των άλλων και γι' αυτό καταλήγουν σε συμπεράσματα που ίσως να μην ισχύουν. Βέβαια, θα υπάρξουν και φορές που όντως τα συμπεράσματα του κόσμου θα είναι η πραγματικότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να προτρέχουμε και να κρίνουμε έναν άνθρωπο χωρίς να τον έχουμε γνωρίσει μονάχα από την εξωτερική του εμφάνιση. Πρέπει όμως να αναφερθεί πως είναι πολύ σημαντικό άμα θέλουμε να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε σαν κοινωνία να αποδεχόμαστε τις διαφορές που έχουμε με τους συνανθρώπους μας.
      Τέλος, ίσως να επηρεάζεται ελάχιστα η προσωπικότητα και η ψυχολογία του ατόμου από την ενδυμασία του, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια την προσωπικότητα του μόνο από την εικόνα που έχουμε.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΜΟΔΑ/// ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΙΩΡΗΣ Α4

 

Κατά την γνώμη σας υπάρχει αλληλεπίδραση ενδυμασίας και ανθρώπινης προσωπικότητας ? Να δώσετε παραδείγματα.

  Πράγματι, η σχέση ενδυμασίας-ανθρώπινης προσωπικότητας μπορεί να φανερώσει ορισμένα στοιχεία για τον χαρακτήρα κάποιου, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να ισχύει υποχρεωτικά. Για παράδειγμα, η επιλογή ενός συγκεκριμένου στυλ ρούχων (ή εμφάνισης γενικότερα), μπορεί να δώσει μια ιδέα στα άτομα γύρω σχετικά με προτιμήσεις του στις τέχνες, τη μουσική και την κουλτούρα.

   Επιπροσθέτως, αυτό έχει την ικανότητα να φανερώσει και τις αξίες ή τις πεποιθήσεις του ατόμου αυτού.  Επίσης, ο τρόπος που επιλέγουμε να εμφανιστούμε επηρεάζει και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας (με βασικό παράδειγμα την πρώτη εμφάνιση/εντύπωση).Τέλος, η εμφάνιση διαθέτει τη δύναμη να επηρεάσει και αυτή την ψυχολογία του ατόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αυτοπεποίθηση που παίρνουμε όταν φοράμε ρούχα που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει υποχρεωτικά. Πρόκειται για γεγονός πως η εμφάνιση μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στους άλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους να δημιουργήσουν λάθος εικόνα. Παραδείγματος χάρη, η επιλογή ενός στυλ, πέρα από τα θετικά του, μπορεί να δημιουργήσει προκαταλήψεις
σχετικά με την κοινωνική ή επαγγελματική θέση του ατόμου. Επομένως, η εμφάνιση κάποιου πραγματικά μεταδίδει μηνύματα σχετικά με τον χαρακτήρα του, και συνήθως η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που αποτυπώνεται εντονότερα στο υποσυνείδητό μας. Γι’ αυτό, είναι καλό να γνωρίζουμε πως η εμφάνιση αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της προσωπικότητας κάποιου και πως τα φαινόμενα συχνά απατούν.

Οι σχέσεις στην ψηφιακή εποχή της Στελλίνας Μικέδη

Η αγάπη είναι εδώ και πολύ καιρό μια κεντρική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και στη σύγχρονη εποχή, η άνοδος του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει μεταμορφώσει το τοπίο των ρομαντικών σχέσεων. Η ψηφιακή εποχή έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις στον τομέα της αγάπης και των γνωριμιών,
αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συναντιούνται, επικοινωνούν και δημιουργούν συνδέσεις. Αυτό το δοκίμιο θα διερευνήσει το φαινόμενο της αγάπης στο διαδίκτυο στη σύγχρονη κοινωνία, εξετάζοντας τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στις σχέσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαδικτυακών γνωριμιών και
την εξελισσόμενη φύση της εικονικής οικειότητας.
Το αντίκτυπο της τεχνολογίας στις σχέσεις Ο πολλαπλασιασμός των smartphone, των πλατφορμών μέσων
κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών γνωριμιών έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν και δημιουργούν ρομαντικές συνδέσεις. Το Διαδίκτυο έχει επεκτείνει τη «δεξαμενή» των πιθανών συντρόφων, επιτρέποντας σε άτομα να συνδέονται με άλλους ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά και
πολιτισμικά υπόβαθρα και γεωγραφικές τοποθεσίες. Αυτή η αυξημένη προσβασιμότητα έχει διευκολύνει τη δημιουργία σχέσεων που μπορεί να μην ήταν δυνατές στο παρελθόν, υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά εμπόδια απόστασης και πολιτισμού. Επιπλέον, η τεχνολογία έχει επιτρέψει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, με τα μηνύματα κειμένου, τις
βιντεοκλήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λειτουργούν ως κύρια «κανάλια» αλληλεπίδρασης. Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία έχουν διευκολύνει τα άτομα να εκφράζουν στοργή, να μοιράζονται εμπειρίες και να διατηρούν δεσμούς με τους συντρόφους τους, ακόμη και όταν είναι σωματικά χώρια. Με αυτόν τον τρόπο, το Διαδίκτυο έχει διευκολύνει την ανάπτυξη και τη διατήρηση σχέσεων από απόσταση, προσφέροντας μια αίσθηση εγγύτητας και οικειότητας παρά τον
γεωγραφικό διαχωρισμό.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαδικτυακών γνωριμιών .Οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, παρέχοντας στα άτομα ένα βολικό και αποτελεσματικό μέσο για να συναντήσουν πιθανούς συντρόφους. Αυτές οι υπηρεσίες προσφέρουν διάφορους αλγόριθμους αντιστοίχισης, επιτρέποντας
στους χρήστες να φιλτράρουν τα προφίλ και να βρίσκουν άτομα που ευθυγραμμίζονται με τις προτιμήσεις και τις αξίες τους. Η προσβασιμότητα και η ευκολία των διαδικτυακών γνωριμιών έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στις ρομαντικές τους αναζητήσεις, ενισχύοντας την αίσθηση του ελέγχου της ερωτικής τους ζωής. Ωστόσο, η επικράτηση των διαδικτυακών γνωριμιών φέρνει επίσης ορισμένες προκλήσεις και μειονεκτήματα. Η αφθονία των επιλογών στις εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να οδηγήσει σε κούραση αποφάσεων και ένα παράδοξο
επιλογής, καθιστώντας δύσκολο για τα άτομα να δεσμευτούν σε έναν μόνο σύντροφο. Επιπλέον, η ψηφιακή φύση των διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων μπορεί να οδηγήσει σε παραποιήσεις και εξαπάτηση, καθώς τα άτομα μπορούν να επιμεληθούν εξιδανικευμένες εκδοχές του εαυτού τους στα προφίλ τους, οδηγώντας σε πιθανή απογοήτευση όταν
συναντώνται αυτοπροσώπως.
Η εξελισσόμενη φύση της εικονικής οικειότητας Στην ψηφιακή εποχή, η έννοια της οικειότητας έχει επεκταθεί για να
συμπεριλάβει εικονικές μορφές σύνδεσης. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης των ρομαντικών σχέσεων, χρησιμεύοντας ως χώροι οι οποίοι επιτρέπουν στα ζευγάρια να μοιράζονται στιγμές, να εκδηλώνουν στοργή και να ενημερώνονται ο
ένας για τη ζωή του άλλου. Μέσω αυτών των ψηφιακών εφαρμογών, τα άτομα μπορούν να καλλιεργήσουν μια αίσθηση εγγύτητας και συναισθηματικής σύνδεσης, ενισχύοντας τους δεσμούς τους παρά τον φυσικό χωρισμό. Επιπλέον, το Διαδίκτυο έχει προκαλέσει νέες εκφράσεις οικειότητας, όπως διαδικτυακά παιχνίδια μαζί, παρακολούθηση ταινιών ταυτόχρονα μέσω υπηρεσιών ροής και εμπλοκή σε εικονικές εμπειρίες που ενθαρρύνουν κοινές στιγμές και
συναισθηματική σύνδεση. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν αναδιαμορφώσει τη δυναμική των σύγχρονων σχέσεων,
αποδεικνύοντας ότι η οικειότητα μπορεί να ξεπεράσει τη φυσική εγγύτητα και να εκδηλωθεί σε διάφορες ψηφιακές μορφές.
Ενώ η ψηφιακή εποχή έχει επιφέρει πολλά οφέλη στη σφαίρα των ρομαντικών σχέσεων, έχει επίσης παρουσιάσει μοναδικές προκλήσεις για τα άτομα που «πλοηγούνται» στην αγάπη στο διαδίκτυο. Η επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψηφιακής επικοινωνίας έχει προκαλέσει ζητήματα εμπιστοσύνης και ζήλιας, καθώς τα άτομα μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένα να παρακολουθούν τις διαδικτυακές δραστηριότητες και τις αλληλεπιδράσεις του συντρόφου τους. Επιπλέον, η συνεχής συνδεσιμότητα που διευκολύνεται από την τεχνολογία μπορεί να θολώσει τα όρια μεταξύ προσωπικών και συντροφικών σχέσεων. Ψυχολογικοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο Όπως όλα τα πράγματα έτσι και οι διαδικτυακοί έρωτες έχουν τα πάνω και τα κάτω τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλούν στους ανθρώπους ψυχολογικά «σκαμπανεβάσματα». Έτσι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εθιστεί κάποιος στις διαδικτυακές σχέσεις σε σημείο που να μη μπορεί να συνάψει ερωτικές σχέσεις με προσωπική επαφή με το άλλο άτομο. Επίσης υπάρχει και περίπτωση το άτομο να χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα και να ζει μόνο μια εικονική ζωή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή . Στην πλειοψηφία τους οι διαδικτυακές σχέσεις για να είναι πραγματικά ικανοποιητικές χρειάζεται να περάσουν στο επίπεδο της φυσικής επαφής, όπου το ζευγάρι συναντιέται στην πραγματικότητα και συνδέεται ψυχικά,
διανοητικά και σωματικά και ζει μαζί ώστε να θεωρηθεί η σχέση αληθινή και ολοκληρωμένη . Επιπρόσθετα το άτομο συνδέεται συναισθηματικά με έναν άνθρωπο τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ και επενδύει συναισθηματικά σε αυτόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να ερωτεύεται έναν άνθρωπο φάντασμα» και να ζει έναν ουτοπικό έρωτα. Υπάρχει και ο κίνδυνος το άτομο να την «πατήσει» συναισθηματικά με έναν άνθρωπο που να είναι ήδη δεσμευμένος ή με κάποιον που δεν είναι αυτό που παρουσιάζει.
Η «προσγείωση» στην πραγματικότητα μετά από αυτό είναι οδυνηρή. Κίνδυνοι στο διαδικτυακό «φλερτ» Στο διαδικτυακό «φλερτ» υπάρχει ο κίνδυνος μία από τις δύο ή και οι δύο πλευρές να πουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους τα οποία
μπορεί να μην είναι και αλήθεια με αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορέσει να τα εξακριβώσει και ποτέ. Πάντα μπορεί κάποιος να κρυφτεί, εάν θέλει από μακριά. Τέλος στα πλαίσια του texting ανταλλάσσεται συχνά φωτογραφικό υλικό από προσωπικές στιγμές μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει που αποθηκεύεται όλο αυτό το υλικό και κυρίως που θα καταλήξει στο μέλλον.
Πηγές: Από το λινκ: https://psychopedia.gr/boro-na-kano-schesi-mesa-
apo-diadiktyo-yper-ke-kata/
Από το λινκ: https://athanasiadou-therapy.gr/oi-kindynoi-sto-
diadiktyako-flert/
Από το λινκ: https://www.kathimerini.gr/society/562140883/sto-kloyvi-
ton-social-media-efivoi-kollimenoi-stis-platformes/
Από το λινκ: https://peoplenews.gr/?p=370
Από το λινκ:
https://www.in2life.gr/everyday/modernlife/article/186292/erotas-sta-
hronia-toy-diadiktyoy.html
Από το λινκ: https://www.vita.gr/2011/11/01/psixologia/erwtas-online/

ΦΙΛΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ της Παρασκευής Μανιώτη

Η φιλία είναι μία από τις σημαντικότερες «ανάγκες» της ανθρώπινης ύπαρξης και υπάρχει από την εποχή που υπάρχουν άνθρωποι. Είναι απόρροια της κοινωνικής φύσης του ατόμου και αποτελεί ένδειξη της ανάγκης του για σύναψη στενών σχέσεων με άλλα άτομα, ως μία επιθυμία και ανάγκη για ξεκλείδωμα του εαυτού μας και αρμονική συνύπαρξη με τους
άλλους.
   Με τον όρο Φιλία εννοούμε τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων τους οποίους χαρακτηρίζει η πλατωνική αγάπη, η αμοιβαία αφοσίωση, κατανόηση, χωρίς να διέπεται από συμφέρον ή από κάποιο άλλο ιδιοτελές κίνητρο. Ο ερχομός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφερε αλλαγές στη ζωή των περισσότερων
ανθρώπων και θέσπισε νέους κανόνες που να διέπουν τις κοινωνικές σχέσεις. Πλέον μπορούμε να επικοινωνήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που η καθημερινότητα μας έχει απομακρύνει, όπως και να γίνουμε θεατές της προσωπικής ζωής των άλλων. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιβάλλει νέους κανόνες, όπου η φιλία πλέον εξαρτάται από τις κόκκινες ειδοποιήσεις που δεχόμαστε ή από τα σχόλια θαυμασμού για την ομορφιά και τις επιτυχίες μας. Πλέον κρινόμαστε από την αποδοχή μας σε μία προσωπική σελίδα.
     Έτσι το διαδικτύο έχει αναδείξει μια νέα διάσταση στη φιλία, επιτρέποντας σε ανθρώπους από διάφορες γωνιές του κόσμου να συνδεθούν και να αναπτύξουν σχέσεις που πριν θα ήταν αδύνατον. Αν και η φιλία μέσω διαδικτύου μπορεί να φαίνεται διαφορετική από τις παραδοσιακές φιλίες που αναπτύσσονται από κοντά, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει
μοναδικά οφέλη και ευκαιρίες για σύνδεση. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φιλίας μέσω διαδικτύου είναι η δυνατότητα να συνδεθούν άνθρωποι που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αυτό διευκολύνει τη δημιουργία φιλικών δεσμών με ανθρώπους που ίσως ποτέ δεν θα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε από κοντά. Tα site
κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσφέροντας μια βάση όπου οι έφηβοι μπορούν να χτίσουν σχέσεις, να θεμελιώσουν την ανεξαρτησία τους και να γίνουν μέρος μιας κοινότητας, η οποία δεν περιορίζεται απαραίτητα στον κύκλο τους, ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι σχετικά μικρός. Ωστόσο οι φιλίες μεσω διαδικτύου εκτός από θετικές έχουν και αρκετές αρνητικές όψεις.
Αρχικά στο Διαδίκτυο, μπορούμε να μιλήσουμε με άλλους και να μοιραστούμε εικόνες και ήχους πολύ γρήγορα. Όταν παίζουμε παιχνίδια, μπορούμε να γνωρίσουμε νέους φίλους, να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς και να δεθούμε μαζί τους. Έτσι, λοιπόν, ανεβαίνει και η ψυχολογική μας κατάσταση και ξεχνιόμαστε από τα καθημερινά μας προβλήματα, εφόσον
έχουμε την παρέα, την συντροφικότητα και έναν φίλο με τον οποίο πλέον επικοινωνούμε συστηματικά και γνωριζόμαστε καλύτερα. Επίσης, μέσω του διαδικτύου κοινωνικοποιούμαστε και καθώς συναναστρεφόμαστε και επικοινωνούμε καθημερινά με ξένους ανθρώπους, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε το διαφορετικό, αλλά ακόμη, αυξάνεται και το επίπεδο της μάθησης μας, καθώς αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε και για τον τρόπο ζωής άλλων λαών και πολιτισμών. Ακόμα οι φίλοι που έχουμε κάνει, αφού πλέον μας γνωρίζουν και έχουμε δεθεί, μάς στηρίζουν και αλληλοβοηθιόμαστε στα προβλήματα μας, καθώς εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και ανοιγόμαστε σ" αυτούς. Συμπληρωματικά θα
μπορούσαμε επίσης να πούμε οτι όπως και σε μία φιλία που δεν γίνεται διαδικτυακτιακά έτσι και εδώ όταν υπάρχει απώλεια ενός οικείου προσώπου ή χωρισμός ή γενικά οτιδήποτε μπορεί να μας ραγίσει την καρδιά οι φίλοι είναι αυτοί που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε ψυχικά και θα μας κάνουν να ξεπεράσουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν
πιο άμεσα, εύκολα και ήρεμα. Τέλος κάνουμε επέκταση του κοινωνικού μας κύκλου καθώς η δυνατότητα να συνδεθούμε με ανθρώπους από διάφορες περιοχές και πολιτισμούς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να επεκτείνουμε το κοινωνικό μας δίκτυο.
Από την άλλη υπάρχουν και οι αρνητικές όψεις που έχει μια φιλία που δημιουργείται μέσα από το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο και η επικοινωνία μέσω αυτού με άλλους ανθρώπους κρύβει μέσα του και πολλούς κινδύνους. Πρώτα απ' όλα, όταν επικοινωνούμε με οποιονδήποτε από το ίντερνετ, χάνονται όλα τα συναισθήματα και οι εκφράσεις ενός διαλόγου, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου μας λένε ψέματα για οτιδήποτε μπορεί κάνεις να φανταστεί. Ακόμα, πολλά παιδιά πέφτουν θύματα παιδοφιλίας και εκβιασμών και αυτό πολλές φορές τα οδηγεί σε απόπειρες αυτοκτονίας πόσο μάλλον και σε
δολοφονίες. Επιπλέον οι άνθρωποι, που έχουν αναπτύξει σχέσεις με άλλους μέσω του διαδικτύου, είναι και αυτοί που συνήθως περνάν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο διαδίκτυο, πράγμα το οποίο τους οδηγεί σε διάφορα και πολλές φορές σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης οι διαδικτυακές σχέσεις δεν στηρίζονται πάντα στην ειλικρίνεια, καθώς κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ψεύτικο προφίλ και στοιχεία προκειμένου να γίνει αποδεκτός. Γνήσια φιλία όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί εκεί όπου υπάρχει ψέμα και το άτομο αγνοεί την πραγματική ταυτότητα και τον αληθινό χαρακτήρα
του άλλου.
           Συνοψίζοντας λοιπόν συμπεραίνουμε ότι το διαδίκτυο παρόλο που έχει και τα καλά του, δεν είναι και ο ιδανικότερος χώρος για να αναπτυχθούν φιλίες μεταξύ ανθρώπων από όλη τη γη. Πρέπει να προσέχουμε με ότι και να ασχολούμαστε στο διαδίκτυο αλλά και να μην εμπιστευόμαστε εύκολα άγνωστους ανθρώπους καθώς και να μην αφοσιωθούμε τόσο σε
αυτού του είδους της φιλίες και χάσουμε αυτές που ειναι πρόσωπο με πρόσωπο.
Πηγες: https://www.zougla.gr/technology/i-filiesmeso-diadiktiou-eloxevoun-kindinous/
https://www.psychology.gr/selfhelp/2442-filia-sta-mesa-koinonikis-diktiosis.html
https://www.agiosthomas.info/%CF%84%CE%B1-
%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%
B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-
%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82/
https://epilogesnews.gr/thetikes-kai-arnitikes-opseis-tis-diadiktyakis-filias/
https://schoolpress.sch.gr/to13omati/archives/188
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΑΝΙΩΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑ Β2

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ