Ξύπνα, Βασίλη

Την Τετάρτη 22/3/2023 προβλήθηκε στον Όμιλο Κινηματογράφου η ελληνική ταινία "Ξύπνα, Βασίλη", σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη (1969). Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που παρουσιάστηκε στο θέατρο "Γκλόρια" το 1965 με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Δημιούργημα της ταραχώδους εποχής του, το έργο φέρνει στο προσκήνιο συνηθισμένους ανθρώπους με τις καθημερινές έγνοιες και αγωνίες τους, που όμως γίνονται έρμαια των ιδεολογικών φανατισμών. Μάλιστα, όταν κυκλοφόρησε η ταινία στη διάρκεια της Δικτατορίας, ο παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος κατάφερε να παρακάμψει τη λογοκρισία.

Ο Βασίλης Βασιλάκης, είναι προϊστάμενος του εκδοτικού οίκου της κυρίας Φαρλάκου. Άνθρωπος συντηρητικών πεποιθήσεων, απεχθάνεται τους κομμουνιστές, ενώ είναι υποταγμένος στην αφεντικίνα του. Βιοπορίζεται με δυσκολία, εναποθέτοντας την ελπίδα του για μια καλύτερη ζωή στα λαχεία, τα οποία αγοράζει μανιωδώς επί χρόνια. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται ο Μάνος, συνάδελφος του Βασίλη, μέλος του ΚΚΕ, μαχόμενος και ιδεολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι η λαϊκή επανάσταση και η ανατροπή του καπιταλισμού θα φέρουν τη λύση στην καταδυνάστευση του λαού.    

Πηγή: thepressproject

Η επιλογή της ταινίας έγινε με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), μιας και κεντρική φιγούρα της ταινίας είναι ο υπερόπτης ελιτιστής ποιητής Τιμολέων Φανφάρας, που σατιρίζεται δεόντως από τον Ψαθά (και μαζί του και όλοι οι μοντέρνοι ποιητές):

 

Η γκροτέσκα προσωπικότητα του Φανφάρα, καθώς και η πομπώδης στιχουργική του πραγματικά μαγνήτισαν τους μαθητές του Ομίλου, έτσι όλοι ανεξαιρέτως πήραν μέρος στην "πρόκληση" (challenge) να συνθέσουν ένα ποίημα "αλά Φανφάρα" και να το παρουσιάσουν θεατρικά στην ομήγυρη. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν τον γενικό ενθουσιασμό - νικητής του challenge ο Χ.Μ.

Leave a Reply