Ελληνικά

η μνήμη του νερού

Η πρώτη φορά που πλημμύρισε η πόλη της Καρδίτσας ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020 με τον "Ιανό";

Το στοιχείο του νερού υπήρχε πάντα στην πόλη, ήταν στοιχείο της ταυτότητάς της και το βρίσκαμε με τις παρακάτω μορφές:

Ρέματα:

Αυλακάς "Με το κτυπητό αυτό όνομα χαρακτηρίζεται ο διαρρεών την πόλιν μας αύλαξ, ο και χρησιμεύων ως μοναδική υπόνομος προς διοχέτευσιν των ομβρίων υδάτων. Συνήθως όμως όμβρια ύδατα δεν υπάρχουν και ο τεράστιος αυτός χάνδαξ φιλοξενεί πάσαν ακαθαρσίαν ήτις εκεί ευρίσκει καταφύγιον, μη υπαρχόντων άλλων μέσων υπονομεύσεων των ακαθαρσιών». (εφημερίδα Θεσσαλική Φωνή, Μάρτιος 1927)

 

Μυλαύλακας Διοχέτευε νερό του ποταμού Καράμπαλη στους 3 υδρόμυλους της πόλης (1884). Οι υδρόμυλοι βρίσκονταν κοντά στο ΝοτιοΔυτικό άκρο του Παυσιλύπου και το Βόρειο άκρο της πόλης. 

Το νερό συγκεντρωνόταν στο νότιο άκρο με φράγμα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το στρατόπεδο. Στον μυλαύλακα κατέληγαν και οι τρεις υπαίθριοι αυλακάδες που συγκέντρωναν τα όμβρια.

>>Παρατηρήστε τη διαδρομή των ρεμάτων μες στην πόλη και ανακαλύψτε από ποιους σημερινούς δρόμους περνούσαν ή/και περιοχές.

 

Λάκκες:

Λάκκα του Μαντζιάρα. Παλιά ήταν ένας μικρός βάλτος (λάκκος > λάκκα). Μετά την αποξήρανσή της (δεύτερο μισό του 20ου αιώνα) έχει διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου.  Συντεταγμένες:   39°21'50"N   21°54'41"E

Λάκκα Αγίας Παρασκευής

δεκαετία 1940

δεκαετία 1960

 

ΜΙΚΡΗ ΕΡΕΥΝΑ<<<

  1. Γνωρίζετε πως την περιοχή που είναι το σχολείο μας την ονομάζουν οι ντόπιοι και παλιότεροι κάτοικοι "Λεύκες" τού Ταλιαδούρου; Γιατί;

Υπάρχει περίπτωση κι εδώ να υπήρχε κάποιο ρέμα; Παρατηρήσατε στην περιοχή κάποιο στοιχείο που μπορεί να το επιβεβαιώνει;

2. Δώστε στους παραπάνω πληροφορητές σας κάποιες λέξεις-κλειδιά και ρωτήστε τους αν έχουν κάτι να σας πουν σχετικά με την πόλη μας:

#Λάκκα, #ρέμα, #Αυλακάς, #Μυλαυλακάς, #Λαπαρδάς

[η τελευταία λέξη θα αποτελεί την έκπληξη τού εργαστηρίου, περιμένοντας τα δικά σας ευρήματα!]

 

πηγές

  • Φωτεινή Λέκκα, Κείμενα για την Ιστορία της Καρδίτσας-1, Έχει δε και ύδωρ θαυμαστόν η Παπαράντζα, ΔΕΥΑΚ, 2006
  • Φωτεινή Λέκκα, Πολιτιστικός οδηγός δήμου Καρδίτσας, ΔΕΤΑΚ & Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας, 2008

  • Βασίλειος ΛάππαςΙστορία της πόλεως Καρδίτσας, 1974

Αφήστε μια απάντηση