Βαρδιάνος στα σπόρκα

Το ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ζωντανεύει» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, και μας μεταφέρει το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Η σειρά επικεντρώνεται στον τρόμο και το φόβο που είχε προκαλέσει το 1850 η χολέρα, μία πανδημία που θέρισε τον 19ο αιώνα. Έτσι, η σειρά γίνεται σύγχρονη και επίκαιρη, σε μία περίοδο που η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλο φόβο στον κόσμο.


Το διήγημα του Παπαδιαμάντη αφηγείται την ιστορία της 50χρονης Σκεύως. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος της (Σταύρος), ο οποίος έχει μπαρκάρει λοστρόμος προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του Ρηνιώ, είναι άρρωστος, η Σκεύω μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας), προκειμένου να τον σώσει.

Η κατάσταση δύσκολη… Όσα καράβια θέλουν να επιστρέψουν στο λιμάνι δεν τα αφήνουν. Καραντίνα… Οι κάτοικοι φοβούνται. Διχασμός. Να σώσουνε ή να σωθούνε;
Ο Σταύρος αργοπεθαίνει…

Η δύναμη της μάνας, που μέσα στην καραντίνα ξεπερνά όλα τα εμπόδια προκειμένου να σώσει τον γιο της από τον θάνατο, αποτυπώνεται ανάγλυφα στη μίνι σειρά, που βασίζεται στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Πρωταγωνίστρια στη σειρά είναι η μοναδική Ρένια Λουιζίδου η οποία θα υποδυθεί τη Σκεύω. Η Ρένια Λουιζίδου από την πρεμιέρα απέσπασε τα καλύτερα σχόλια και τις πιο θετικές κριτικές. Το ρόλο του γιου της Σκεύως το Σταύρο ερμηνεύει ο Γιώργος Σαββίδης, ενώ ως Ρηνιώ (το κορίτσι του Σταύρου) παίζει η Τζένη Καζάκου. Ο Τάκης Βαμβακίδης υποδύεται τον Μπαρμπά Νίκα, ο Παύλος Κουρτίδης τον Καπετάν Κωνσταντή και ο Πέτρος Ξεκούκης τον Χερχερή. Τη μητέρα της Ρηνιώς και σύζυγο του Χερχερή υποδύεται η Μαρία Καβουκίδου.


Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ: Η σειρά είναι φανταστική! Οι ερμηνείες των ηθοποιών καθηλωτικές, τα σκηνικά/τοποθεσίες υπέροχα κι η πλοκή εκπληκτική! Στο τέλος δεν μπορούσα να σταματήσω να  χαμογελώ ή κλαίω (δεν θα σας πω να μην σας κάνω spoiler😂)

Τα επεισόδια είναι μόνο τέσσερα κι είναι διαθέσιμα στο  Βαρδιάνος στα σπόρκα - ERTFLIX

Ελπίζω να σας άρεσε!

3 Comments

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!!! Εγώ δεν την έχω δει ποτέ γιατί όμως να μην την δω τώρα!

Leave a Reply