English

Μια εβδομάδα γεμάτη δραστηριότητες!

10η εβδομάδα (12/4/21-19/4/21)

Μπορεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα να μην ασχοληθήκαμε καθόλου με το πρόγραμμα Οδυσσέας, ωστόσο σε αυτήν την εβδομάδα κάθε μέρα αφιερώναμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της τηλεκπαίδευσης για να ασχοληθούμε με τα θέματα που θα μας απασχολήσουν εν όψη της 2ης τηλεδιάσκεψης.

Τη Δευτέρα, ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να θυμηθούμε και να συζητήσουμε  τα ζητήματα που μας απασχολούν στην εποχή του Κοροναϊού:

  • Τι συμβαίνει  γύρω μας την εποχή του Κοροναϊού;
  • Πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους μας εποχή;
  • Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που ακολουθούμε;
  • Πώς αντιδρούμε εμείς απέναντι σε όλα αυτά τα μέτρα;
  • Πώς νιώθουμε;
  • Πώς μπορούμε να το αντέξουμε όλο αυτό ψυχικά;

Μας βοήθησε ιδιαίτερα το βιβλίο "Ο βασιλιάς Κοροναϊός", από το οποίο ακούσαμε την αφήγησή του στο παρακάτω βίντεο:

Ως προέκταση των παραπάνω δόθηκαν και οι σύνδεσμοι των παρακάτω βιβλίων για προαιρετική ανάγνωση:

Την Τρίτη συνεχίζοντας τη συζήτησή μας, ασχοληθήκαμε με την ψυχική υγεία μας την εποχή του Κοροναϊού.

Με τη βοήθεια της παρουσίασης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας για την ψυχική ανθεκτικότητα, βγήκαν στην επιφάνεια οι τρόποι που δρούμε και σκεφτόμαστε όλοι μας στη δύσκολη εποχή της καραντίνας.

Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα του...φόβου;;;

Μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας με τη μορφή σχολίων στον τοίχο μας!

Την Τετάρτη διαβάσαμε στην ολομέλεια της ψηφιακής μας τάξης το διήγημα του Α. Σαμαράκη "Ζητείται Ελπίς". Η γλώσσα του μας έκανε εντύπωση και μας φάνηκε δύσκολη σε ορισμένα σημεία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης σταματούσαμε συχνά για να συζητάμε και να κατανοούμε περισσότερο αυτά που έλεγε το κείμενο. Παράλληλα,  αναζητούσαμε και σημειώναμε τα προβλήματα της εποχής εκείνης και τα συναισθήματα του ήρωα και των ανθρώπων που ζούσαν τότε. Στο τέλος, τα επισημάναμε και τα σημειώσαμε και στον ψηφιακό ασπροπίνακα.

Αναζητώντας  τις ομοιότητες με τη σημερινή εποχή, βρήκαμε κοινά συναισθήματα του τότε με το τώρα και προσπαθήσαμε να βρούμε διέξοδο καταγράφοντας τις ελπίδες του σημερινού ανθρώπου. Τον σύνδεσμο τον μοιραστήκαμε ασύγχρονα με το συνεργαζόμενο σχολείο μας, το Αρσάκειο Δημοτικό Πάτρας και ιδού το αποτέλεσμά μας:

Για την Πέμπτη, όμως, μας ανατέθηκε μια "αποστολή" για τον συγγραφέα του διηγήματος "Ζητείται Ελπις", τον Αντώνη Σαμαράκη! Έπρεπε να ερευνήσουμε πτυχές της ζωής του και να σημειώσουμε 3 στοιχεία  συνολικά: μία πληροφορία για τη ζωή του, έναν τίτλο από τα έργα του και μια διάσημη φράση του μέσα από προσεκτική αναζήτηση στις σελίδες που κρύφτηκαν στη διαδραστική εικόνα.

Σύνδεσμος εδώ

Την Πέμπτη είχαμε μια έκπληξη! Τα 3 στοιχεία που ο καθένας μας βρήκε την προηγούμενη μέρα, έπρεπε να τα τοποθετήσει με ένα μικρό "χαρτάκι" στον ψηφιακό πίνακα.

Η έκπληξη, όμως, ήταν ότι την ίδια ώρα με εμάς τοποθετούσαν τα χαρτάκια τους και οι μαθητές/τριες της Πάτρας!  Μέσα σε ένα μισάωρο, ο συνεργατικός ψηφιακός μας πίνακας γέμισε με τις πληροφορίες μας! Διαπιστώσαμε τη δύναμη της συνεργατικής μάθησης στη πράξη!

Μετά την ευχάριστη και απρόσμενη αυτή συνεργασία, επιστρέψαμε στο διήγημα του Α. Σαμαράκη και στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας θυμηθήκαμε το κειμενικό είδος των μικρών αγγελιών με μια μικρή παρουσίαση. Εντοπίσαμε τα σημεία του κειμένου που αναφέρονται και αναλάβαμε να γράψουμε τη δική μας αγγελία με αρχή "Ζητείται Ελπίς". 

Και η εβδομάδα έφτασε σχεδόν στο τέλος της! Και ήρθε η μέρα για τη 2η τηλεδιάσκεψη των δύο σχολείων! Η ανυπομονησία ήταν μεγάλη και τα ερωτηματικά πολλά για το τι θα πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την νέα συνάντηση!

Leave a Reply