Βουλγαρία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα στη Βουλγαρία περιλαμβάνουν επίσης κοσμήματα. Η πόλη της Βάρνας στολίστηκε για τα Χριστούγεννα εδώ.

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Βουλγαρία;

Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, όπως είναι η πλειοψηφία των Βουλγάρων, η Σαρακοστή αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου. Από τότε, σερβίρεται μόνο χορτοφαγικό φαγητό και δεν τρώγεται κρέας. Η μόνη εξαίρεση είναι την ημέρα του Αγίου Νικολάου, όταν σερβίρεται ψάρι. Τα Χριστούγεννα στη Βουλγαρία ονομάζονται Koleda (κόλεντα).

Παραμονή Χριστουγέννων στη Βουλγαρία

Νηστεία τηρείται και την παραμονή των Χριστουγέννων. Παραδοσιακά υπάρχουν επτά, εννέα ή 13 πιάτα στο τραπέζι. Είναι σημαντικό ο αριθμός να είναι περιττός. Τα πιάτα μπορεί να είναι τυλιχτά λάχανο (sarmi), γεμιστές πιπεριές, η σφολιάτα baniza, το στρούντελ κολοκύθας tikvnik, ξηροί καρποί, σαλάτα, λαχανικά τουρσί και πολλά άλλα. Η pitka είναι ένα σπιτικό ψωμί που είναι επίσης απαραίτητο. Οι αριθμοί συμβολίζουν κάτι άλλο: η εβδομάδα διαρκεί επτά ημέρες, η εγκυμοσύνη εννέα μήνες και οι 12 απόστολοι συν τον Ιησού κάνουν 13.

 

 

Υπάρχει ένας περιττός αριθμός πιάτων την παραμονή των Χριστουγέννων στη Βουλγαρία. Η μπανίτσα, η σαρμά και η ρωσική σαλάτα είναι μεταξύ των πιάτων που σερβίρονται στο τραπέζι.

Σε όλους στο τραπέζι δίνεται ένα καρύδι για να σπάσουν. Ανάλογα με την κατάσταση του καρυδιού, η επόμενη χρονιά θα είναι καλή ή όχι τόσο καλή... Στη συνέχεια, ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος στο τραπέζι μοιράζει σε όλους ένα κομμάτι ψωμί. Το σπάει από μια στρογγυλή φρατζόλα με ένα νόμισμα ψημένο μέσα. Όποιος πάρει το νόμισμα είναι τυχερός. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσει να βάλει το νόμισμα κάτω από το μαξιλάρι του πριν πάει για ύπνο!

Και μην ξεχνάτε τον badnik! Πρόκειται για ένα κομμάτι ξύλο που καίγεται στο τζάκι. Το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας πρέπει να ανάψει τη φωτιά. Αν καίει όλο το βράδυ, θα είναι μια καλή χρονιά! Τέλος, το θυμίαμα απλώνεται σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού για να διώξει τα κακά πνεύματα.

Κολεντάρι

Ποιοι είναι οι Koledari;

Από τα μεσάνυχτα και μετά, οι Koledari περπατούν στη γειτονιά. Αυτοί οι νεαροί άνδρες φορούν παραδοσιακές στολές ή μανδύες και συχνά κρατούν ένα στεφάνι από κλαδιά κερασιάς. Εύχονται σε όλους καλή τύχη και υγεία και τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Οι Koledari χτυπούν τις πλάτες των ανθρώπων με διακοσμημένα ξύλα. Σε αντάλλαγμα, τους δίνουν κουλούρια ή χρήματα. Λέγεται επίσης ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα και εξασφαλίζουν ένα ευτυχισμένο νέο έτος.

Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου τρώγεται επιτέλους και πάλι κρέας (και ψάρι). Τα δώρα δίνονται το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου.

Ποιος αναρωτιέται τώρα: Αν και οι περισσότεροι Βούλγαροι ανήκουν στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, όπως συμβαίνει σε άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, για παράδειγμα στη Ρωσία. Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί επίσης το Γρηγοριανό ημερολόγιο για τις εκκλησιαστικές εορτές. Και ως εκ τούτου γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως ακριβώς και εμείς.

Καλά Χριστούγεννα εύχονται στα βουλγαρικά με: Весела Коледа. Προφέρεται ως εξής: "Βεσέρα Κολέντα!"

Leave a Reply