Βουλγαρία Παιδί και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

IT sector in Bulgaria calls for changes in education system - LifeΠώς είναι το σχολείο στη Βουλγαρία;

Στη Βουλγαρία, τα παιδιά παρακολουθούν μια προπαρασκευαστική τάξη από την ηλικία των πέντε ετών. Το πραγματικό σχολείο αρχίζει στη συνέχεια στην ηλικία των επτά ετών. Η εκπαίδευση στη Βουλγαρία είναι υποχρεωτική για τα παιδιά ηλικίας 7 και 16 ετών.

Βασική εκπαίδευση

Η βασική εκπαίδευση στη Βουλγαρία είναι υποχρεωτική και χωρίζεται σε δύο στάδια: πρωτοβάθμια/δημοτική εκπαίδευση και κατώτερη δευτεροβάθμια/γυμνάσιο.

Πρωτοβάθμια/δημοτική εκπαίδευση

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Βουλγαρία προσφέρεται από τα δημοτικά σχολεία (nachalno uchilishte) και καλύπτει τις τάξεις 1 έως 4. Αυτή η εκπαιδευτική βαθμίδα διαρκεί 4 χρόνια και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρέχει βασικές μαθηματικές και γλωσσικές γνώσεις και δεξιότητες.

Help 90,000 Bulgarian students thrive - GlobalGivingΓυμνάσιο/Κατώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από τα γυμνάσια και καλύπτει τις τάξεις 5 έως 8. Παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι επιλέξιμοι για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Βουλγαρία είναι προαιρετική και προσφέρεται από σχολεία συνολικής/γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξειδικευμένα σχολεία και επαγγελματικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό το εκπαιδευτικό επίπεδο προετοιμάζει τους μαθητές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή την αγορά εργασίας.

  • Συνολική/γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Αυτό το εκπαιδευτικό επίπεδο παρέχει γενικές σπουδές και προετοιμάζει τους μαθητές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Εξειδικευμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Αυτό το εκπαιδευτικό επίπεδο παρέχει εκπαίδευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Επικεντρώνεται κυρίως στα μαθηματικά, τις τέχνες, τις θετικές επιστήμες, τον αθλητισμό και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Η διάρκεια τους καθενός από τα παραπάνω είναι 4 έτη.

  • Σχολεία ξένων γλωσσών: Στη Βουλγαρία, υπάρχουν εξειδικευμένα σχολεία με έμφαση στις ξένες γλώσσες.
  • Επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση:Αυτό το εκπαιδευτικό επίπεδο προσφέρεται από επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, καθώς και από τεχνικές σχολές.  Αυτό το επίπεδο παρέχει πρακτική κατάρτιση και προετοιμάζει τους μαθητές για την αγορά εργασίας. Το επίπεδο διαρκεί 3 χρόνια και στο τέλος που απονέμεται δίπλωμα επαγγελματικής εκπαίδευσης

Εξετάσεις

Στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές πρέπει να συμμετάσχουν σε απολυτήριες εξετάσεις - Matura που αποτελούνται από δύο εξετάσεις:

Βουλγαρική γλώσσα και λογοτεχνία

Ένα μάθημα που επιλέγει ο μαθητής

Οι φοιτητές που είναι κάτοχοι διπλώματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης/ειδικευμένης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βουλγαρία.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση (Vische obrazovanie)

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βουλγαρία προσφέρεται από πανεπιστήμια, ανεξάρτητα κολέγια και εξειδικευμένες ανώτερες σχολές και ινστιτούτα.

Πολλά σχολεία στη Βουλγαρία λειτουργούν σε "βάρδιες", πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο είτε το πρωί είτε το μεσημέρι. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες για να διδάσκονται όλοι οι μαθητές ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, αλλάζουν κατά το εξάμηνο: Όσοι προηγουμένως πήγαιναν στο σχολείο το πρωί, τώρα πηγαίνουν το απόγευμα και το αντίστροφο. Ξεκινούν είτε στις 7.30 το πρωί είτε στη 1.30 το μεσημέρι.

Οι δάσκαλοι πληρώνονται πολύ άσχημα στη Βουλγαρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιθυμούν πολλοί άνθρωποι να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα και να υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών. Ωστόσο, αποφασίστηκε αύξηση των μισθών το 2019.

Οι βαθμοί απονέμονται από το 2 έως το 6 στη Βουλγαρία. Αλλά προσέξτε: το 6 είναι ο καλύτερος βαθμός στη Βουλγαρία και το 2 ο χειρότερος. Έτσι, αν πάρετε 6, η χαρά είναι μεγάλη εδώ.

Κορίτσια χορεύουν με παραδοσιακή βουλγαρική φορεσιά.

Ονόματα παιδιών στη Βουλγαρία

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στη Βουλγαρία; Τα πιο δημοφιλή παιδικά ονόματα για κορίτσια τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν Viktoria, Maria, Nikol, Sofia, Raya, Aleksandra, Daria, Gabriela, Simona και Yoana. Για τα αγόρια, τα Georgi, Aleksandar, Martin, Boris, Nikola, Dimitar, Daniel, Kaloyan, Ivan και Teodor βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας δημοτικότητας.

Παρεμπιπτόντως, οι περισσότερες γυναίκες σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Βουλγαρίας έχουν το όνομα Μαρία, ακολουθούμενες από τις Ιβάνκα και Έλενα. Οι περισσότεροι άνδρες ονομάζονται Georgi, Ivan και Dimitar.

Leave a Reply