Ιταλία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Δύο από τα 59 εκατομμύρια κατοίκους της Ιταλίας: αυτό το ζευγάρι ζει στη Σαρδηνία και συμμετέχει σε ένα φεστιβάλ.

Κάτοικοι της Ιταλίας

59 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Ιταλία. Το 72% του πληθυσμού ζει σε πόλεις. Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κατοίκων ζει στο βορρά, στην περιοχή γύρω από το Μιλάνο. Εκεί βρίσκονται πολλές βιομηχανίες, γι' αυτό και πολλοί Ιταλοί από το νότο της χώρας μετακόμισαν εκεί μεταξύ 1951 και 1974. Άλλα κέντρα είναι η Ρώμη και η Νάπολη. Η πληθυσμιακή πυκνότητα στην Ιταλία είναι αρκετά υψηλή, 195 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το 92% των κατοίκων της Ιταλίας είναι Ιταλοί. Οι υπόλοιποι έχουν μεταναστεύσει από άλλες χώρες. Προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία, την Αλβανία και το Μαρόκο. Ακολουθούν η Κίνα, η Ουκρανία και οι Φιλιππίνες ως χώρες προέλευσης. Ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στην Ιταλία αυξάνεται από τη δεκαετία του 1990. Αντίθετα, πολλοί Ιταλοί ζουν επίσης στο εξωτερικό, οι περισσότεροι στην Αργεντινή ή τη Γερμανία, άλλοι στην Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ιταλίας είναι καθολικοί.

Κάθε γυναίκα στην Ιταλία έχει κατά μέσο όρο 1,24 παιδιά. Ο πληθυσμός έχει γεράσει τις τελευταίες δεκαετίες. Το ποσοστό γεννήσεων αυξανόταν μέχρι το 2015, αλλά έκτοτε μειώνεται και ο πληθυσμός μειώνεται. Το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 46,5 έτη.

Το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλό. Αυτή τη στιγμή είναι 85,3 έτη για τις γυναίκες και 80,5 έτη για τους άνδρες. Αυτό τοποθετεί την Ιταλία στην 20ή θέση παγκοσμίως

Θρησκεία στην Ιταλία

Η πλειονότητα των ανθρώπων - το 67% - ανήκει στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει το κέντρο της στο Βατικανό στη Ρώμη. Ο επικεφαλής της, ο Πάπας, έχει την έδρα του εδώ. Η Ιταλία είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται από τον καθολικισμό. Ωστόσο, ο αριθμός των καθολικών μειώνεται.

Οι μειοψηφίες του πληθυσμού είναι οπαδοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας (1,8 εκατομμύρια άνθρωποι), μάρτυρες του Ιεχωβά (400.000), προτεστάντες (600.000) και μουσουλμάνοι (2,2 εκατομμύρια). Ωστόσο, αρκετά εκατομμύρια δεν δηλώνουν καθόλου πίστη.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Ιταλία;

Η επίσημη γλώσσα στην Ιταλία είναι τα ιταλικά. Υπάρχουν επίσης πολλές περιφερειακές επίσημες γλώσσες. Τα γερμανικά και τα λατινικά ομιλούνται στην περιοχή Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε. Τα γαλλικά ομιλούνται στην κοιλάδα της Αόστα και τα σλοβενικά στην περιοχή Friuli-Venezia Giulia. Όλες αυτές οι περιφέρειες βρίσκονται στη βόρεια Ιταλία, στις συνοριακές περιοχές με την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Σλοβενία.

Άλλες γλώσσες ομιλούνται από μικρότερες μειονότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα αλβανικά, τα φουρλανικά (γλώσσα στο Φρίουλι), τα ελληνικά (στην Απουλία και την Καλαβρία) και τα σαρδηνικά (στη Σαρδηνία).

Παρεμπιπτόντως, η Ιταλία ονομάζεται Italia στα ιταλικά. Bella Italia είναι λοιπόν η όμορφη Ιταλία!

 

Leave a Reply