Ιταλία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Δέντρα και φυτά στην Ιταλία

Τα πεύκα βρίσκονται σε πολλά μέρη της Ιταλίας.

Η Ιταλία έχει πολύ διαφορετικά τοπία από τις Άλπεις μέχρι τη Σικελία. Ως εκ τούτου, παρέχουν βιότοπο για πολλά διαφορετικά φυτά και ζώα. Τα φυλλοβόλα δέντρα αναπτύσσονται σε χαμηλότερα υψόμετρα στις Άλπεις, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε κωνοφόρα όσο αυξάνεται το υψόμετρο. Πάνω από τη γραμμή των δέντρων αναπτύσσονται μόνο χόρτα, λειχήνες και βρύα.

Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στην Τοσκάνη, για παράδειγμα, όπου σειρές κυπαρισσιών κυριαρχούν στο τοπίο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δέντρα στην Ιταλία είναι το πεύκο και η  δρυς. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν ελαιόδεντρα και δάφνες.

Οι σειρές με τα κυπαρίσσια και τα χωράφια με τα ηλιοτρόπια είναι τυπικά για την Τοσκάνη.

Τα τυπικά δέντρα στις πλαγιές των Απεννίνων περιλαμβάνουν κυπαρίσσια, καστανιές, πουρνάρια και φελλώδεις βελανιδιές. Τα πεύκα και τα έλατα αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Όσο πιο νότια πηγαίνετε, τόσο πιο ζεστά γίνεται. Τα σύκα, οι αμυγδαλιές, τα ρόδια και οι χουρμάδες ευδοκιμούν εδώ. Πολύχρωμα λουλούδια παράγουν η πικροδάφνη και η μπουκαμβίλια, που είναι επίσης δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά. Η μακκία αναπτύσσεται στα νότια και στη δυτική ακτή. Πρόκειται για πυκνούς θάμνους με αγκάθια και λιάνες.

25 εθνικά πάρκα προστατεύουν τη φύση της χώρας. Υπάρχουν επίσης 134 περιφερειακά πάρκα. Πρόκειται για πάρκα της φύσης που τελούν επίσης υπό ειδική προστασία.

Οι φοίνικες ευδοκιμούν επίσης στο θερμό κλίμα.
Πρόβατα στη Σαρδηνία αναζητούν σκιά κάτω από μια ελιά.
Δολομιτικές Άλπεις

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι σαμουά ζουν στα βουνά, όπως εδώ στο Αμπρούτσο, στο υψηλότερο σημείο των Απέννιων. Είναι ένα από τα ζώα της Ιταλίας.

Ποια ζώα ζουν στην Ιταλία;

Στις Άλπεις και στα Απέννινα της Ιταλίας ζουν ζαρκάδια, αγριοκάτσικα, μαρμότες, στρουθοκάμηλοι και αετοί. Οι αρκούδες και οι λύκοι έχουν επίσης επιστρέψει. Έχουν μεταναστεύσει από τη Σλοβενία. Οι λύγκες και οι αλεπούδες είναι άλλοι ζωικοί κάτοικοι. Στις σαύρες αρέσει να κάνουν ηλιοθεραπεία στις ζεστές πέτρες στα πιο νότια κλίματα.

Τα πουλιά ζουν επίσης στην Ιταλία. Πολλά περνούν από τη χώρα ως μεταναστευτικά πουλιά στο δρόμο τους προς το νότο το φθινόπωρο - και κατά την επιστροφή τους την άνοιξη.

Ένας πολύχρωμος κόσμος ψαριών αποκαλύπτεται στους δύτες της Μεσογείου. Ο τόνος και ο ξιφίας ζουν επίσης στα νερά γύρω από την Ιταλία.

 

 

Όπου υπάρχει νερό, υπάρχουν και γλάροι. Αυτός κάθεται διακοσμητικά μπροστά από τη Βενετία.
Οι σαμουά ζουν στα βουνά. Είναι καλοί ορειβάτες.
Ένα μικρό ελάφι χοροπηδάει εδώ γύρω.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply