Λευκορωσία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο  

Αυτοί οι άνθρωποι στο Μινσκ είναι πιθανότατα κάτοικοι της Λευκορωσίας. Παρακολουθούν έναν καλλιτέχνη του δρόμου.

Οι κάτοικοι της Λευκορωσίας

Η Λευκορωσία έχει 9,4 εκατομμύρια κατοίκους. Η πλειονότητά τους ζει σε πόλη, δηλαδή 80 στους 100 κατοίκους. Το Μινσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη με λίγο λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους. Το Χόμελ, το Μαχίλτζου, το Βιζέμπσκ, η Χρόντνα και το Μπρέστ είναι άλλες μεγάλες πόλεις με τουλάχιστον 300.000 κατοίκους.

Το ποσοστό γεννήσεων είναι χαμηλό, 1,5 παιδιά, και ο πληθυσμός μειώνεται από το 1993. Το 1989 ζούσαν ακόμη πάνω από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα. Ο πληθυσμός επίσης γερνάει. Μπορείτε να μάθετε πώς ζουν οι άνθρωποι στη Λευκορωσία στην ενότητα Καθημερινότητα στη Λευκορωσία.

Λευκορώσοι και θρησκεία στη Λευκορωσία

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λευκορωσίας είναι Λευκορώσοι, δηλαδή το 83%. Η μεγαλύτερη μειονότητα είναι οι Ρώσοι με ποσοστό 8,3 τοις εκατό. Οι Πολωνοί και οι Ουκρανοί αντιπροσωπεύουν το 3,1 και το 1,7 τοις εκατό αντίστοιχα.

Το 48 τοις εκατό του πληθυσμού ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σχεδόν άλλοι τόσοι, δηλαδή το 41%, περιγράφουν τους εαυτούς τους ως αλλόθρησκους. Οι υπόλοιποι κατανέμονται μεταξύ ρωμαιοκαθολικών (7%), προτεσταντών, μουσουλμάνων και εβραϊκών κοινοτήτων.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Λευκορωσία;

Τα λευκορωσικά και τα ρωσικά είναι οι δύο επίσημες γλώσσες στη Λευκορωσία. Ωστόσο, η πλειονότητα του πληθυσμού (75%) μιλάει ρωσικά στην καθημερινή ζωή. Τα ρωσικά είναι επίσης η γλώσσα διδασκαλίας. Μόνο το δώδεκα τοις εκατό μιλάει λευκορωσικά στην καθημερινή ζωή. Υπάρχει επίσης ένα μείγμα και των δύο γλωσσών. Αυτή η μικτή γλώσσα ονομάζεται Trasyanka.

Η λευκορωσική γλώσσα έχει εξελιχθεί από μια κοινή γλώσσα με τη ρωσική και την ουκρανική. Σε κάποιο βαθμό, οι ομιλητές καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Όπως αυτές οι δύο γλώσσες, έτσι και τα λευκορωσικά γράφονται με κυριλλική γραφή. Ωστόσο, υπάρχει και το γράμμα ў και λείπουν τρία γράμματα που απαντώνται στα ρωσικά (и, щ και ъ).

Η ορθογραφία στα ρωσικά ακολουθεί τους ήχους. Ενώ στα ρωσικά ένα άτονο ο προφέρεται ως α, στα λευκορωσικά γράφεται στην πραγματικότητα ως α. Το νερό γράφεται вода στα ρωσικά και вада στα λευκορωσικά. Ωστόσο, οι λέξεις προφέρονται το ίδιο (wadá). Ωστόσο, οι ήχοι h και g αναπαρίστανται και οι δύο με το γράμμα г. Επομένως, το Gomel και το Homel είναι ονόματα για την ίδια πόλη.

Η λευκορωσική γλώσσα διαφέρει επίσης από τη ρωσική σε ορισμένα δάνεια από την πολωνική, τη δυτική της γείτονα. Το λεξιλόγιο έχει επίσης κάποιες άλλες διαφορές.

Leave a Reply