Λευκορωσία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο  

Belarus auf GlobusΗ Λευκορωσία (ή Μπελαρούς) είναι χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Η χώρα συνορεύει με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα.

Το έδαφος είναι μάλλον επίπεδο ή ελαφρώς λοφώδες. Υπάρχουν βάλτοι, λιβάδια και δάση. Ο βίσονας και ο τάρανδος ζουν στη Λευκορωσία, όπως και τα αγριογούρουνα και οι κάστορες. Με έκταση 207.595 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Λευκορωσία είναι η 13η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.

Η πρωτεύουσα ονομάζεται Μινσκ. Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Οι κάτοικοι μιλούν λευκορωσικά ή ρωσικά. Και οι δύο είναι επίσημες γλώσσες. Υπάρχει επίσης ένα μείγμα και των δύο γλωσσών.

Όταν το 1987 εξερράγη ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ στη γειτονική Ουκρανία, μεγάλα τμήματα της Λευκορωσίας μολύνθηκαν. Το ένα τέταρτο της χώρας είναι ακόμη και σήμερα ραδιενεργά μολυσμένο. Πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.

Η Λευκορωσία είναι ένα από τα διάδοχα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης. Η χώρα έγινε ανεξάρτητη το 1991. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ήρθε στην εξουσία το 1994. Κατάργησε τη δημοκρατία και συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία. Πριν η περιοχή περιέλθει υπό ρωσική κυριαρχία το 1793, ανήκε στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας και στη συνέχεια στην Πολωνία-Λιθουανία.

Το νόμισμα της Λευκορωσίας είναι το ρούβλι Λευκορωσίας. Εν συντομία, μπορεί επίσης να αποκαλείται ρούβλι Λευκορωσίας. Ένα ρούβλι διαιρείται σε 100 κοπέκες.

Έκταση 207.595 km²
Κάτοικοι 9,4 εκατ
Γλώσσα Λευκορωσικά και Ρωσικά
Πρωτεύουσα Μινσκ
Ο μεγαλύτερος ποταμός Δνείπιρος (690 από 2145 km στη Λευκορωσία)
Το ψηλότερο βουνό Ντζιαρζίνσκαγια Χάρα (345 m)
νόμισμα Λευκορωσικό (Λευκορωσικό) ρούβλι

Belarus UmrissΣημαία Λευκορωσίας

Ενώ η σημαία της Λευκορωσίας (Λευκορωσία) είχε τα χρώματα λευκό-κόκκινο-λευκό όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, αυτό άλλαξε το 1995 σε μια σημαία που μοιάζει με τη σημαία της σοβιετικής εποχής. Έχει χρώμα κόκκινο και πράσινο.

Σημασία των χρωμάτων στη σημαία της Λευκορωσίας

Στη σημαία της Λευκορωσίας, το κόκκινο συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την υπεράσπιση της πατρίδας και το πράσινο τη φύση της χώρας. Το αριστερό άκρο της σημαίας φέρει ένα παραδοσιακό λευκορωσικό μοτίβο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία απορρίπτει εν μέρει αυτή τη σημαία και χρησιμοποιεί την παλιά λευκή-κόκκινη-λευκή σημαία.

 

 

Εθνικός 'Υμνος

Είμαστε Λευκορώσοι, ειρηνικός λαός,
η καρδιά μας ανήκει στη γενέθλια γη μας,
Διατηρούμε γενναιόδωρη φιλία
και αποκτούμε τις δυνάμεις μας
μέσα στην εργατική ελεύθερη οικογένεια.

Επωδός:
Δόξα στο λαμπρό όνομα της γης μας,
Δόξα στην αδελφική ένωση των λαών μας!
Αγαπημένη μας μητέρα πατρίδα,
Μακράν να ζεις και να ευημερείς, Λευκορωσία!
Μαζί με αδέρφια, με δύναμη, μέσα στους αιώνες
Φυλάξαμε το εθνικό μας αρχικό ξεκίνημα,
Σε αγώνες για ελευθερία, σε αγώνες για τη μοίρα,
Κερδίσαμε το λάβαρο των νικών μας.
Επωδός:

Η φιλία των λαών η δύναμη των λαών
είναι το ηλιόλουστο και αξιοσέβαστο μονοπάτι μας
Εκτινάσσεσαι περήφανα στα λαμπρά ύψη,
λάβαρο της νίκης, λάβαρο χαράς!

Leave a Reply