Λευκορωσία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα    Φαγητά           Παιδιά και σχολείο  

Belarus LageΠού βρίσκεται η Λευκορωσία;

Η Λευκορωσία βρίσκεται στα ανατολικά της Ευρώπης και επομένως στην Ανατολική Ευρώπη. Η χώρα συνορεύει με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Επομένως, η Λευκορωσία έχει πέντε γειτονικές χώρες. Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Στη μεγαλύτερη έκτασή της, η Λευκορωσία έχει πλάτος 650 χιλιόμετρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενώ από τα βόρεια προς τα νότια έχει μέγιστο μήκος 560 χιλιόμετρα.

Ο χάρτης δείχνει τη Λευκορωσία, τις μεγαλύτερες πόλεις και τα ποτάμια. Στα δυτικά ρέει ο Μέμελ (Νιομάν), στα νότια ο Πρυπιάτ και στα ανατολικά ο Δνείπερος.
Ο χάρτης δείχνει τις περιφέρειες στις οποίες η Λευκορωσία χωρίζεται διοικητικά. Μπορείτε επίσης να δείτε τις γειτονικές χώρες και πού βρίσκεται η πρωτεύουσα Μινσκ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τοπίο στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία είναι μια πολύ επίπεδη χώρα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το υψηλότερο βουνό έχει ύψος μόλις 345 μέτρα. Ονομάζεται Ντζιαρζίνσκαγια Χάρα. Αυτό σημαίνει βουνό του Ντζιαρζίνσκαγια. Ο Φέλιξ Εντούντοβιτς Ντζερζίνσκι   ήταν σοβιετικός επαναστάτης, από τον οποίο πήρε το όνομά του όχι μόνο το βουνό αλλά και μια κοντινή πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, το βουνό Dzerzhinsky είναι μέρος της κορυφογραμμής της Λευκορωσίας. Πρόκειται για μια οροσειρά λόφων που διατρέχει το κέντρο της χώρας. Με τη σειρά της βρίσκεται στην ανατολικοευρωπαϊκή πεδιάδα. Έτσι ονομάζεται το τοπίο δυτικά των Ουραλίων, το οποίο καλύπτει ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Μπορείτε να βρείτε έναν χάρτη της στην παρακάτω παρουσίαση.

Πολλοί ποταμοί διαρρέουν την πεδιάδα, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι ο Δνείπερος. Οι Μπερέζινα , Πρίπιατ, Σοζ και Νέμαν, Νιόμαν, Νέμουνας, Νιέμεν ή Μέμελ έχουν επίσης μήκος μεταξύ 460 και 610 χιλιομέτρων ο καθένας. Λόγω των ποταμών και των πολλών λιμνών, η χώρα είναι πλούσια σε νερό.

Η μεγαλύτερη λίμνη του Βεράρου ονομάζεται Νάραχ και βρίσκεται στα βορειοδυτικά στα σύνορα με τη Λιθουανία. Οι βάλτοι και τα έλη είναι επομένως επίσης χαρακτηριστικά του τοπίου. Περίπου το 40 τοις εκατό της Λευκορωσίας καλύπτεται από δάση.

Η Λευκορωσία είναι μια επίπεδη χώρα.
Το αρχέγονο δάσος Białowieża είναι ένα φυσικό καταφύγιο και στις δύο πλευρές των πολωνο-λευκορωσικών συνόρων.
Εδώ μπορείτε να δείτε το δάσος και τον βάλτο κοντά στο Μινσκ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο χάρτης δείχνει τις μέσες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο: γίνεται πιο κρύο προς τα βορειοανατολικά.

Πώς είναι το κλίμα στη Λευκορωσία;

Ως χώρα χωρίς θάλασσα, η Λευκορωσία έχει ηπειρωτικό κλίμα με θερμά καλοκαίρια και δροσερούς χειμώνες. Ωστόσο, το ηπειρωτικό κλίμα στα δυτικά μετριάζεται από το γεγονός ότι η Βαλτική Θάλασσα δεν είναι τόσο μακριά, δηλαδή μόνο περίπου 260 χιλιόμετρα.

Τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι μείον 4,5 βαθμοί στα νοτιοδυτικά και μείον οκτώ βαθμοί στα βορειοανατολικά. Έτσι, γίνεται πιο δροσερή προς τα βορειοανατολικά. Τον Ιούλιο, η διαφορά είναι μικρότερη και γίνεται πιο ζεστή προς τα νότια: στα βόρεια η θερμοκρασία είναι 17,5 βαθμοί, στα νότια 18,5 βαθμοί.

Τα καλοκαίρια είναι αρκετά υγρά, με τις περισσότερες βροχές να πέφτουν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Η υψηλή υγρασία προκαλεί επίσης συχνά ομίχλη.

Αξιοθέατα στη Λευκορωσία

Το Κάστρο Μιρ είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα.

 

Cholmer Tor der Brester Festung
Το φρούριο του Μπρεστ είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Λευκορωσίας. Είναι επίσης γνωστό ως φρούριο Μπρεστ-Λιτόφσκ. Βρίσκεται στην πόλη Μπρεστ κοντά στα πολωνικά σύνορα. Χτίστηκε το 1842 για την ασφάλεια των συνόρων. Το 1939, τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν το φρούριο κατά τη διάρκεια της πολωνικής εκστρατείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μινσκ

Η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας

Το Μινσκ είναι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Το Μινσκ βρίσκεται στο κέντρο της χώρας στον ποταμό Σβίσλατς, ο οποίος αργότερα εκβάλλει στον Μπερεζίνα. Στο Μινσκ κατοικούν 1,99 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό το καθιστά επίσης τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι επίσης το κέντρο και από άλλες απόψεις: πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Το Μινσκ είναι η έδρα της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

 

 

 

Leave a Reply