Μολδαβία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο

Moldawien auf GlobusΗ Μολδαβία είναι μια χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επίσημη ονομασία της είναι Δημοκρατία της Μολδαβίας. Η χώρα βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας. Μια λωρίδα κατά μήκος της Ουκρανίας έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία ως Υπερδνειστερία.

Παρόλο που τα σύνορα της Μολδαβίας δεν απέχουν πολύ από τη Μαύρη Θάλασσα, είναι μια χώρα που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Η μικρή Μολδαβία βρίσκεται κυρίως μεταξύ του ποταμού Δνείστερου στα ανατολικά και του ποταμού Προύθο στα δυτικά. Ο Προύθος είναι ο συνοριακός ποταμός με τη Ρουμανία, ενώ ο Δνείστερος είναι το μη επίσημο σύνορο με την Υπερδνειστερία.

Το όνομα της χώρας προέρχεται από τον ποταμό Μολδάβα, ο οποίος σήμερα ρέει στα βορειοανατολικά της Ρουμανίας. Παρεμπιπτόντως, ο Μολδάβας στην Τσεχική Δημοκρατία είναι ένας διαφορετικός ποταμός! Ιστορικά, η περιοχή που είναι σήμερα η Μολδαβία ονομάζεται Βεσσαραβία. Αυτό προέρχεται από μια κυβερνητική δυναστεία που ονομαζόταν Μπεσαράμπια. Στα νότια της χώρας υπάρχει μια επίπεδη στέπα, ενώ στα βόρεια είναι πιο λοφώδης.

Εκτός από τους Μολδαβούς, στη Μολδαβία ζουν επίσης Ουκρανοί και Ρώσοι. Η επίσημη γλώσσα στη Μολδαβία είναι η ρουμανική. Ομιλείται μια  διάλεκτος της ρουμανικής γλώσσας, η μολδαβική. Τα φρούτα και τα λαχανικά αναπτύσσονται καλά στο εύφορο μαύρο έδαφος της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, η Μολδαβία είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Η ασταθής πολιτική κατάσταση με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η διαφθορά, η οικονομική πίεση από τη Ρωσία και οι λίγοι φυσικοί πόροι αποτελούν σημαντικά προβλήματα για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Έκταση 33.800 τ.χμ.
Κάτοικοι 3,2 εκατ
Γλώσσα ρουμανικός
Πρωτεύουσα Κισινάου
Ο μεγαλύτερος ποταμός Προύθος (συνοριακός ποταμός με τη Ρουμανία)
Το ψηλότερο βουνό Dealul Bălănești (430 μ.)
νόμισμα Λέου Μολδαβίας

 

 Σημαία Μολδαβία

Η σημαία της Μολδαβίας ή της Δημοκρατίας της Μολδαβίας έχει κάθετες λωρίδες σε μπλε, κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Το εθνόσημο της χώρας απεικονίζεται στην κίτρινη λωρίδα στο κέντρο: Ένας αετός κρατά μια ασπίδα με έναν ταύρο. Τα ζώα παραπέμπουν στη Ρουμανία και στο πρώην Πριγκιπάτο της Μολδαβίας. Χωρίς τον θυρεό, η σημαία αντιστοιχεί σε εκείνη της Ρουμανίας, γεγονός που υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Εθνικός Ύμνος

Ένας θησαυρός είναι η γλώσσα μας που ξεπηδά   Από τις βαθιές σκιές του παρελθόντος,   Αλυσίδα από πολύτιμα πετράδια σκορπισμένα   Ολόγυρα στην αρχαία γη.     Φλόγα που καίει είναι η γλώσσα μας   Μεταξύ του λαού που ξυπνά   Από ένα θανάσιμο ύπνο, καμιά προειδοποίηση,   Σαν τον γενναίο άνδρα των μύθων.     Η γλώσσα μας είναι το πιο πράσινο φύλλο   Των αιωνίων δασών   Ευγενικά κυματίζει στον ποταμό Νίστρου   Κρύβοντας δυνατό και λαμπερό φως αστεριών.     Η γλώσσα μας είναι περισσότερο από ιερή,   Λόγια κηρύγματος από παλιούς   Ποτισμένη με δάκρυα και τραγουδισμένη αενάως   Στα πατρικά σπίτια του λαού μας     Ένας θησαυρός θα ξεπηδήσει γοργά   Από τις βαθιές σκιές του παρελθόντος,   Αλυσίδα από πολύτιμα πετράδια που σκορπίστηκαν   Ολόγυρα στην αρχαία γη.

Leave a Reply