Μολδαβία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο

Ένα δημοφιλές μολδαβικό πιάτο με σάρμα (λαχανοντολμάδες), ξινό λάχανο και μαμαλίγκα.

Τι τρώνε οι άνθρωποι στη Μολδαβία;

Η κουζίνα της Μολδαβίας μοιάζει πολύ με εκείνη της Ρουμανίας. Το πρόβειο τυρί και το καλαμπόκι είναι μεταξύ των συστατικών που είναι δημοφιλή και στις δύο χώρες. Ωστόσο, το ψωμί δεν ψήνεται από αλεύρι καλαμποκιού, αλλά από αλεύρι σιταριού.

Πολλά λαχανικά βρίσκονται στις λίστες για ψώνια, όπως μελιτζάνες, λάχανο, ντομάτες και πιπεριές. Οι φακές και τα φασόλια γίνονται συχνά σε πουρέδες. Τα λαχανικά συχνά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου. Αλλά και το κρέας είναι επίσης αγαπημένο. Φτιάχνεται κυρίως σε ραγού(φαγητό που παρασκευάζεται από τεμάχια κρέατος που βράζονται με διάφορα καρυκεύματα που προστίθενται και διάφορα λαχανικά) ή ψήνεται στο μπάρμπεκιου.

Η μαμαλίγκα είναι πουρές από σιμιγδάλι καλαμποκιού.

Εθνικό πιάτο στη Μολδαβία: Mamaliga

Το πιο γνωστό πιάτο της Μολδαβίας ίσως είναι το ρουμανικής προέλευσης μαμαλίγκα (πουρές από αραβοσιτάλευρο).Πρόκειται για βασική τροφή στο μολδαβικό τραπέζι που μοιάζει με την πολέντα (γεύμα από σιμιγδάλι καλαμποκιού) και σερβίρεται ως συνοδευτικό σε πιάτα μαγειρευτά και κρεατικών ή με γαρνίρισμα από τυρί κότατζ, ξινή κρέμα ή χοιρινές τσιγαρίδες. Στα τοπικά εδέσματα περιλαμβάνονται το μπράνζα, ένα τυρί άλμης και το τζιβέτσι (αρνί ή κατσίκι στιφάδο). Τα περισσότερα γεύματα συνοδεύονται με τοπικά κρασιά.

Υπάρχει Tschorba!

Ξινές σούπες

Τα τσιόρμπα (ρουμανικά: ciorbă) είναι μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει σούπες με μια χαρακτηριστική ξινή γεύση. Πρόκειται για σούπες κρεατικών και λαχανικών, ή ψαρόσουπες, που ξινίζονται με μπορς (ρουμανικά: borș), ένα υγρό συστατικό από πίτουρα σίτου ή κριθαριού, ή με χυμό λεμονιού. Πολύ δημοφιλής είναι και η ζάμα (μολδαβικά: zeamă), μία κοτόσουπα με κρεατικά.

Κρεατικά

Τα κρεατικά κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην παραδοσιακή μολδαβική κουζίνα, ειδικά ως ορεκτικά ή πρώτα πιάτα. Χοιρινό ψητό και σχάρας, κεφτεδάκια από κιμά (παρτζοάλε και τσιφτέλε) και αρνάκι μαγειρεμένο στον ατμό συνηθίζονται. Το κρέας και τα ψάρια μερικές φορές μαρινάρονται και μετά ψήνονται στη σχάρα.

Σάρμα (ντολμάδες) μαγειρεμένα σε κολοκύθα
Το Πάσκα (Pască) είναι πασχαλινό αρτοσκεύασμα.

Εορταστικά πιάτα

Στα εορταστικά πιάτα συμπεριλαμβάνονται τα σάρμα, που είναι λαχανοντολμάδες γεμιστοί με κιμά, το πιλάφι, το χοιρινό, τα νουντλς, το κοτόπουλο κ.ά. Το εορταστικό τραπέζι διακοσμείται με αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα, όπως σφολιατοειδή, κέικ και ψωμάκια γεμιστά με τυριά, φρούτα, λαχανικά ή καρύδια. Επίσης, το κοζονάκ που είναι στόλεν με φρούτα και ξηρούς καρπούς, το πάσκ (ρουμανικά: Pască) που είναι πασχαλινό αρτοσκεύασμα, και τα σφιντσισόρι (ρουμανικά: Sfințișori) που είναι χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα σαν τα μελομακάρονα και το όνομά τους σημαίνει «μικροί άγιοι».

 

Mămăligă
Τα μπορς ντε μπουρεκίς (Borș de burechiușe) είναι ζυμαρικά γεμιστά με μανιτάρια μαγειρεμένα σε σούπα τσιόρμπα
Το τοτσίτουρα (Tochitură) είναι στιφάδο βόειου και χοιρινού κρέατος σε σάλτσα τομάτας.

Αφήστε μια απάντηση